Știri

Alunecare de teren in Valsøyfjord

Scris de Daniel Solheim

O persoana varstnica a fost confirmata decedata in urma unei alunecari de teren in Valsøyfjord, in municipalitatea Heim, in Trøndelag, confirma politia. Cinci persoane au fost salvate, printre ele aflandu-se si o fetita.

Au fost salvate mai multe persoane. Seful de operatiuni pentru pompieri, Børge Henden spune ca actiunea de salvare a fost dificila

Toate cele sase persoane care se aflau in casa afectata de alunecarea de teren care sa petrecut in Valsøyfjord in municipalitatea Heim din Trøndelag, sunt acum evacuate din casa.

Børge Brenden, coordonator al eforturilor de salvare, spune ca situatia a fost confuza cand au ajuns in locul in care avusese loc alunecarea de teren. Casa fusese rupta in doua de masele de pamant, adauga el.

Primul lucru observat de echipele de salvare sosite la fata locului a fost o persoana care ramasese prinsa in masele de pamant.

– Am putut contacta persoana imediat, barbatul fiind constient. Au mai venit si alte doua persoane jos la drum, datorita alunecarii de teren.

Au gasit o fetita

Dupa ce au asigurat casa, salvatorii au incercat sa intre in casa, spune Henden.

– Am auzit voci in partea de casa care se prabusise. Acolo am gasit o fetita care, in mod ciudat, isi gasise un spatiu gol in acea parte a casei. Si atunci am facut tot ce era posibil pentru a putea evacua fetita de acolo si am reusit, spune el.

Eivind Henden de la Serviciul de Pompieri a fost in prima echipa de salvare care a ajuns la fata locului.

O persoana varstnica a fost confirmata decedata. Celelalte cinci persoane sunt in ingrijirea serviciilor sanitare, anunta politia din Trøndelag.

Publicatia locala Driva a fost prima care a relatat despre deces.

Politia a fost sesizata la orele 19.00 vineri seara in legatura cu alunecarea de teren. Coordonatorul la fata locului, Håkon Flor, spune ca actiunea de salvare a fost dificila.

– Casa era in parte prabusita si partial plina de pamant si pietris. De aceea a fost dificil, avand in vedere si echipajele de salvare care au participat la actiune.

Coordinatorul Politiei, Håkon Flor.

El spune ca el nu crede ca vor mai fi si alte alunecari de teren in zona.

– Credem ca pericolul este mic, dar inchidem drumul european E39 pana maine dimineata. Atunci vom face o noua evaluare, la lumina zilei, a declarat el pentru NRK.

Noi verificari sambata

Politia a inchis zona si va avea o patrula la fata locului. Sambata vor incepe noi verificari pentru a afla cauza producerii alunecarii de teren.

Politia nu are mai multe informatii, nici in legatura cu starea de sanatate a celor cinci persoane care au supravietuit alunecarii de teren.

Alunecarea de teren a trecut peste drumul european E39, care ramane inchis peste noapte.
Autoritatile opresc lucrarile de constructie ale drumului european

Vizavi de casa care a fost distrusa de alunecarea de teren vineri seara, se lucreaza la constructia unei noi portiuni a drumului E39. Acum, lucrarile sunt oprite.

Statens vegvesen confirma intr-un comunicat de presa ca are responsabilitatea pentru proiectul de constructie si ca sustine politia si echipajele de salvare in eforturile de slavare.

– Au fost lucrari de santier azi la 30-50 de metri de casa care a fost luata de masele de pamant, spune seful de proiect Odd Innerdal.

Un geotehnician de la Statens Vegvesen este pe drum spre locatia unde s-a produs alunecarea de teren.

– Imediat ce va fi sigur sa intram in zona vom intra si vom investiga ce s-a intamplat, spune Innerdal.

E39 este inchis datorita alunecarii de teren. Centrala de trafic va implementa o ocolire si va pune indicatoarele pentru asta, anunta politia.

A fost constituita o celula de criza

Municipalitatea Heim a constituit o celula de criza psihosociala si o echipa pentru gestionarea situatiei. De asemenea, pentru apartinatori, a fost deschisa o linie telefonica la 72 46 00 00.

Primarul municipalitatii Heim, Odd Jarle Svanem spune, in dialog cu NRK, ca este vorba de un incident care afecteaza comunitatea locala.

– Ma gandesc in special la apartinatori, acum cand s-a confirmat faptul ca o persoana a decedat. Aici avem o comunitate locala mica si sunt multi in vecinatate care vor avea nevoie sa discute cu cineva, a spus el.

Nu s-a mai intamplat asa ceva

Kåre Egil Hendset locuieste la vreo cinci kilometri de locul unde s-a petrecut alunecarea de teren. El spune ca nu s-a mai intamplat asa ceva in zona pana acum.

– Este iesit din comun. Nu este placut sa vezi asa ceva. Mase de pamant amestecate cu vegetatie si copaci au trecut soseaua si cred ca alunecarea de teren are o largime de circa 40-60 de metri si cateva sute de metri lungime.

Municipalitatea Heim se afla sud-vest in Trøndelag, la granita cu judetul Møre si Romsdal.

sursa: nrk.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu