Știri

Apărarea Civilă va trimite avertizări pe telefoanele mobile din toată Norvegia

Scris de Daniel Solheim

Nu va exista un motiv de teamă când telefoanele și sirenele vor începe să sune în întreaga țară la mijlocul lunii iunie.

Miercuir, 14. iunie la orele 12, telefoanele mobile vor țiui și vor vibra în întreaga țară când se va efectua testarea unui nou sistem de alertă.

Testarea noului sistem va fi efectuată pe toate telefoanele mobile din Norvegia în această zi.

În același timp, Apărarea Civilă va testa peste 1200 de instalații de alarmă.

– Noul Sistem de Alertă pe telefoanele mobile este un pas uriaș pentru siguranță. O comunicare rapidă și sigură despre pericole sau crize oferă o mai mare siguranță și a fost o prioritate importantă pentru Partidul de Centru și pentru Partidul Laburist în cadrul Guvernului, spune ministrul Justiției, Emilie Enger Mehl (Sp).

Chiar și telefoanele setate pe silențios vor da semnale acustice, informează guvernul într-un comunicat de presă.

– Funcțiile silențios, sunet scăzut sau notificare dezactivată sau altele similare vor anulate. Telefoanele care primesc notificarea în timpul testului vor vibra și vor reda un sunet puternic asemănător unei sirene timp de aproximativ 10 secund. Un text care explică că acesta este un test al unei alerte de urgențp va apărea pe ecran, mai consemnează guvernul în comunicat.

Testul de alertă va fi vizibil mai ales în locurile unde sunt adunate multe persoane și unde multe dispozitive mobile vor reda același sunet în același timp.

Direcția pentru Securitate Comunitară și Pregătire pentru Situații de Urgență (Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap / DSB) încurajează populația să discute cu cei dragi – copiii, bătrâni și alte persoane din jurul lor – astfel încât cât mai mulți oameni să fie pregătiți și să știe că este vorba doar de un test.

Testul care va fi efectuat miercuri, 14 iunie, este valabil pentru toate telefoanele mobile situate în Norvegia și conectate la rețeaua 4G/5G. Și unele tablete și ceasuri electronice vor afișa alerte de urgență.

Dacă nu v-ați actualizat telefonul, este posibil ca notificarea de testare să nu apară pe telefon. Pentru a nu primi notificarea, telefonul trebuie să fie setat pe modul ”avion” sau complet oprit.

Alerta de urgență de pe telefonul mobil este o completare la sistemul de sirene al Apărării Civile și rutinele de notificare stabilite de poliție.

Dacă vă aflați într-o zonă în care există pericol acut sau o situație periculoasă, poliția poate trimite un notificare de avertizare în legătură cu ceea ce se întâmplă și ce ar trebui să faceți pentru a vă proteja.

Pe ecranul telefonului apare un mesaj când sosește notificarea de alertă.
Foto: Hanna Johre/NTB

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu