Știri

Articol investigativ VG – Parlamentarii norvegieni si locuintele lor de navetist

Scris de Daniel Solheim

Rezultatele investigatiei efectuate de VG in speta locuintelor de navetisti vor fi un subiect pentru comisia de experti care urmeaza sa investigheze beneficiile economice ale parlamentarilor – spun doi dintre membrii comisiei.

Miercuri, VG a dezavaluit ca o serie de politicieni au primit si beneficiat de locuinte de navetisti in ciuda faptului ca locuiau si aveau in proprietate sau inchiriau locuinte in Oslo inainte sa fie alesi in Parlament.

Mai jos un fragment din rezultatul investigatiei VG:

LOCUINTELE DE NAVETISTI

VG a cartografiat peste 500 de politicieni care au primit locuinta de navetist din partea Parlamentului sau a Biroului Prim-Ministrului (SMK).

Asta se intampla in urma unor serii de dezvaluiri publicate de Aftenposten si Adresseavinsen in legatura cu locuintele de navetist ale politicienilor.


VG poate face acum urmatoarele dezvaluiri:
  • Parlamentul si Biroul Primului Ministru au distribuit apartamente gratuite politicienilor despre care stiau ca locuiau deja in Oslo.
  • Mai multi deputati aveau proprietati si locuiau in apartamente proprii in Oslo sau in limita de naveta de 40 de km distanta de Parlament. Dar, dupa ce acestia au primit locuinte gratuite pe cheltuiala contribuabililor, si-au vandut locuintele proprietate personala
  • Mai multi aveau in proprietate locuinte in capitala inca de dinainte, dar s-au mutat in locuinte gratuite de navetist cand si-au inceput activitatea in Parlament sau in guvern.

Politicienii care au locuit si au avut proprietati personale in zona Oslo inainte de a primi locuinte de navetisti

Politicieni care inchiriau deja o locuinta in zona Oslo la / inainte de inceperea activitatii in parlament/guvern

Politicieni care detineau proprietati in zona Oslo pe langa locuinta de navetist

Parlamentu a solicitat deja o investigatie extena a intregii scheme a locuintelor pentru navetisti.

Politia districtului Oslo a deschis o ancheta in ce priveste cazurile locuintelor pentru navetisti.

Acum, si cei care au distribuit locuintele pentru navetisti, isi primesc partea de critica:

– Se pare ca Administratia Parlamentului si Biroul Premierului au distribuit locuinte pentru navetisti ca pe niste avantaje, spune prof. emeritus Arvid Aage Skaar, de la Facultatea de Drept a Universitatii din Oslo.

Pentru articolul complet pe vg.no apasati link-ul (textul cu culoare rosie).


Cazurile locuintelor pentru navetisti au primit multa atentie in urma dezvaluirilor facute de Aftenposten si de alte medii in ultima jumatate de an. Parlamentul a impus, ca o consecinta, instituirea unei comisii de experti care sa verifice beneficiile economice ale parlamentarilor.

Acum, rezultatele investigatiei VG vor fi subiect de discutie in cadrul comisiei, spun doi membri ai comisiei de investigare in dialog cu VG.

– Aceste informatii sunt, fara nici o indoiala, foarte intersante pentru comisie, pentur ca ne spus la ce fel de chestiuni trebuie sa ne uitam in legatura cu intocmirea unui regulament general, spune profesorul in materie de drept, Eirik Holmøyvik.

Profesorul de drept Eirik Holmøyvik de la Universitatea din Bergen este membru al comisiei care va evalua beneficiile economice ale politicienilor.

– Este de o mare relevanta pentru comisie, confirma si avocatul Tore Frellumstad, si el membru al comisiei.

El lucreaza in organizatia Abelia, o organizatei pentru intreprinderile tehnologice din cadrul NHO.

– Nu sunt in conformitate cu intentia initiala

Frellumstad spune ca evaluarile in legatura cu locuintele pentru navetisti nu ar trebui sa fie daca politicienii au dreptul, in mod formal, la ele.

– Ceea ce reiese din investigatii va slabi increderea populatiei fata de Parlament. Chiar daca utilizarea locuintelor de navetisti in mod formal ar trebui sa fie in limita regulamentului, aceasta nu este conforma cu intentia in sine a reglementarii, spune Frellumstad.

El este critic si fata de Administratia Parlamentului .

– Ceea ce a dezvaluit VG indica faptul ca Administratia imparte aceste locuinte ca si cum ar fi vorba de niste avantaje, cand ar fi trebuit, de fapt, sa fie o reglementare care asigura tuturor o posibilitate egala de a fi in Parlament.

Avocatul Tore Frellumstad este membru al comisiei care va evalua avantajele economice obtinute de politicieni
Avocat fiscal: – Izbitor

– Este izbitor cat de mare este diferenta intre ceea ce Parlamentul considera ca „oamenii obisnuiti” pot avea ca avantaje economice neimpozitabile si la ce avantaje economice considera Parlamentul ca ar fi indreptatiti politicienii, spune avocatul fiscal si partener in firma de avocatura Wiersholm, Bettina Banoun, in dialog cu VG.

– Pentru oamenii obisnuiti chiar si valoarea economica a trei puncte de bonus (calatorii cu avionul) sunt impozitabile si au fost introduse reguli ingenioase si detaliate pentru raportarea si impozitarea fiecarui avantaj economic.

Avocat fiscal si partener la Wiersholm, Bettina Banoun.

– Speranta trebuie sa fie ca regulamentul pentru politicieni va fi pe aceeasi linie cu ceea ce este valabil si pentu oamenii obisnuiti. Ceea ce a dezvaluit presa da de inteles ca avantajele economice ale politicienilor ar trebui restranse.

– Contribuie la subminarea legitimitatii

Unul dintre cei mai apreciati specialisti in dreptul constitutional, prof. emeritus Jan Fridthjof Bernt, a vazut si el dezavaluirile.

– Au facut un sistm care contribuie la subminarea legitimitatii locuintelor pentru navetisti fata de alegatori, spune Bernt in dialog cu VG.

El sustine ca o noua reglementare ar trebui sa contina o evaluare concreta a situatiei de trai a fiecarui politician pentru a decide mai apoi daca respectivul are intr-adevar nevoie de o locuinta de navetist, in loc sa se ia in considerare doar domiciliul inregistrat drept conditie.

Bernt da o nota de corigenta actualei reglementari.

– Ei au lasat la latitudinea fiecarui deputat sa decida singur in cadrul unei reglementari care ofera prea mult spatiu pentru diferite forme de a rezolva adapatari pentru a primi o locuinta gratuita.

Profesor emerti si expert in drept constitutional Han Fridthjof Bernt, nu este deloc un sustinator al reglementarii locuintelor pentru navetisti in forma ei curenta.
– Nevoie de a revizui reglementarile locuintelor pentru navetisti

VG a pus o serie de intrebari directorului parlamentului, Marianne Andreassen, in legatura cu locuintele pentru navetisti.

– La modul general putem informa ca parlamentarii care dispun de alt imobil in interiorul distantei de 40 de km de la parlament, nu indeplinesc criteriile pentru a obtine locuinta de navetist, scrie ea intr-un email adresat VG.

Ea subliniaza ca este dificil pentru ea sa se exprime in legatura cu evaluari ale situatiilor care sunt datate cu mai mult timp in urma, inainte de perioada ei in functia de director. In acelasi timp ea arata ca reglementarile vor fi revizuite:

– Am vazut ca este nevoie de a revizui reglementarea locuintelor pentru navetisti si a altor scheme pentru parlamentari. Au fist initiate o serie de procese, scrie Andreassen.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu