Știri

ATAC PE FRONTURI MULTIPLE ASUPRA UCRAINEI

Scris de Daniel Solheim

Fortele militare ruse sunt intrate adanc in Estul Ucrainei in republicile separatiste Donetsk si Luhansk, iar in cursul diminetii de joi a initiat o ofensiva armata la scala mare pe cel putin cinci fronturi:

  • sunt raportate atacuri aeriene intr-o serie de locatii, inclusiv capitala Kiev.
  • in nord-est este atacat orasul Harkov in acest moment, precum si Cerniv, la nord de Kiev sunt raportate unitati motorizate ruse.
  • din vest tancurile rusesti au trecut granita in Ucraina din Bielorusia iar militarii de frontiera ucrainiei au raportat schimburi de focuri
  • fortele de frontiera relateaza pe Twitter ca unitati motorizate ruse se deplaseaza pe teritoriul Ucrainei dinspre peninsula Crimeea, anterior anectata de Rusia.
  • din sud-est au fost atacate orasele Mariupol si Odessa.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba a anuntat pe Twitter la orele 04.55 ca Putin a intiat o invazie la scala mare a Ucrainei.

– Orase pasnice ucrainiene sunt sub atacuri aeriene. Acesta este un razboi prin atac. Ucraina se va apara si va invinge. Intreaga lume poate si trebuie sa il opreasca pe Putin. Este timpul de actiune, a scris el.

Echipa de jurnalisti VG se afla la orele 6.20 (ora Norvegiei) pe strazile Kievului. Echipaje de politie circulau cu megafoane pe strazi si indemnau populatia sa intre in adaposturile anti-aeriene.

Ranita: o femei cu rani la fata in urma unui atac aerian al fortelor ruse, care a lovit un bloc de locuinte in nord-estul orasului Harkov.
Atac cu racheta in Kiev (fotografie transmisa de autoritatile ucrainiene)
Mariupol: Flacari se vad la o instalatie militara in apropiere de aeroportul din Mariupol in estul Ucrainei.
Militarii de frontiera: Atacuri cu artilerie grea

Ministrul apararii, Oleksij Reznikov spune ca Rusia a inceput sa traga impotriva fortelor militare ucrainiene si a punctelor militare de control precum si aeroporturile din Estul Ucrainei, a relatat Reuters la orele 06.16.

Militari de la granite au informat imediat dupa aceea ca sunt atacati de unitati militare la granita cu Bielorusia, relateaza Reuters. E spun ca atacurile de artilerie grea au fost indreptate atat impotriva paatrulelor cat si punctelor de frontiera.

Si dinspre peninsula Crimeea sunt raportate atacuri pe granita.

Autoritatle ucrainiene raporteaza focuri de artilerie indreptate spre regiune Lvov in Vestul Ucrainie. Mai multe ambasada isi mutasera personalul din Kiev la Lvov.

Autoritatile ucrainiene au infrmat dupa orele 8.00 ca cel putin sapte persoane si-au pierdut viata in timpul invaziei Rusiei. Noua persoane ar fi ranite.

Se sustine faptul ca ar fi fost dobarate avioane de lupta

– Atacurile nu sunt doar in Kiev, ci si in Harkov si Diepropetrovs, a scris ANton Geraschchenko, consilier in cadrul ministerului de interne intr-un mesaj adresat VG si altor jurnalisti.

Armata ucrainiana sustine ca ar fi ucis 50 de soldati rusi si ar fi distrus sase avioane de lupta in Estul Ucrainei, anunta Reuters la orele 09.44.

Nu reiese din informatiiile furnizate ce fel de avioane ar fi fost doborate.

Conform agentiei ruse de presa RIA, Rusia neaga ca ar fi fost doborat vreun avion, relateaza Reuters. Separatistii sustinuti de Rusia sustin, la randul lor, ca ar fi doborat doua avioane de lupta ucrainiene in Luhansk.

Distrugeri mari: O fotografie facuta de autoritatile ucrainiene arata distrugerile in urma unei explozii in apropierea unei cladiri militare in capitala Kiev.
Martori ocular: Panica pe strazi

Gersaschchenko mai scrie ca fortele ruse au intrat pe cale terestra in oraul Odesa si Mariupol , in plus, mai multe medii relateaza faptul ca fortele ruse au trecut granita in zona orasului Harkov.

Un martor ocular din est, in apropiere de Harkov, relateaza pentru VG ca au fost multe explozii in ultimele ore dar ca acum situatia s-a mai linistit. Sunt cozi lungi la benzinarii si multa panica pe strazi, a scris martorul pentru VG.

Si mediile ucrainiene au relatat faptul ca fortele ruse ar fi intrat pe la Odessa, dar la orele 6.27, armata ucrainiana a afirmat ca aceste informatii ar fi false, relateaza Reuters.

Geraschchenko mai scrie ca au fost atacuri aeriene impotriva capitalei Kiev. In filmulete video din Kiev se poate auzi alarma anti-aeriana.

Tania Kozyreva, jurnalista de investigatie, a publicat o harta cu atacurile aeriene care au fost efectuate pe teritoriul Ucrainei joi dimineata:

Image
Putin: Imprejurarile impun actiuni imediate

Intr-o cuvantare televizata, adresata populatiei in noaptea spre joi, cu putin inainte de ora 04.00 (ora Norvegiei), Putin a anuntat ca a aprobat operatiuni militare in cele doua regiuni separatiste Luhansk si Donetsk in Ucraina.

In cuvantarea sa, Putin a spus ca imprejurarile cer o actiune imediata din partea Rusiei, iar confruntarile dintre fortele ruse si cele ucrainiene sunt inevitabiel – este doar o „chestiune de timp”, a sustinut el.

Invazia a fost initiata la scurta vreme dupa aceea.

Putin a mai spus in cuvantarea sa, ca Rusia nu va ocupa teritoriu Ucrainia, El solicita soldatilor ucrainiei sa puna armele jos imediat si sa plece acasa, relateaza agentia de presa TASS, conform Reuters.

El a mai adaugat ca orice implicare din partea altor tari va fi a avea o riposta imediata.

Karsten Friis, cercetator la NUPI, a spus, in dialog cu VG, ca el a avut temeri de multa vreme ca Rusia va ataca Kievul si va rasturna guvernul ales pe cale democratica.

– Este un atac pe foarte multe fronturi. Deseori poate fi procedat asa pentru a slabi inamicul, care nu stie de unde vine lovitura decisiva, dar poate fi si tactic, as fi insa foarte surprins daca rusii nu vor incerca sa puna mana pe Kiev, spune Friis.

Støre: – Un momen de mare cumpana

Premierul Jonas Gahr Støre spune in dialog cu VG ca el condamna atacul Rusiei asupra Ucrainei.

– Este o grava incalcare a dreptului international. Gandurile mele se indreapta spre femeile, copiii si barbatii europeni care acum simt ce inseamna frica de razboi, a spus Støre joi dimineata.

– Este un moment de mare cumpana in care ne aflam acum, pe care nu l-am mai vazut in Europa de multe zeci de ani, spune el.

Introduce legea de razboi

Presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyi a spus, intr-o cuvantare joi dimineata ca se va introduce legea de razboi in toata tara.

Legea da armatei, temporar, control asupra tuturor functiilor din societate si asigura starea de alerta in situatii de criza.

Ambasadorul Rusiei la ONU confirma faptul ca exista o operatiune militara impotriva Ucrainei si ca rusii ar incerca sa prinda „junta care guverneaza Kievul”.

Intrun mesaj adresat armatei Ucrainei el ar fi spus, conform Sky News, ca „parintii si bunicii vorsti nu a luptat pentru ca voi sa fiti in stare sa ajutati neo-nazistii”.

Presedintele SUA, Joe Biden, spune ca Rusia este singura responsabila pentru pierderile de vieti omenesti si suferintele care vor urma.

El a adaugat ca urmareste situatia cu atentie si ca va avea o intrevedere cu tarile membre in G7.

Echipa VG in Kiev: Harald Henden, Amund Bakke Foss si Kyrre Lien.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu