Știri

ATACATORUL DE LA KONGSBERG – UN DANEZ IN VARSTA DE 37 DE ANI

Scris de Daniel Solheim

Un barbat de 37 de ani a fost retinut si invinuit in urma uciderii a cinci persoane si a ranirii altor doua miercuri seara in centrul orasului Kongsberg.

Barbatul este cetatean danez, domiciliat in Kongsberg. El a fost dus la arestul politiei din Drammen miercuri seara.

Varsta si nationalitatea atacatorului au fost dezvaluite de catre politia districtului SudEst intr-un comunicat de presa emis in noaptea spre joi.

Fredrik Neumann a fost numit ca avocat pentru barbatul invinuit. Avocatul a confirmat joi dimineata, in dialog cu Dagbladet, ca clientul lui colaboreaza cu politia si ca acesta da o declaratie detaliata in legatura cu incidentul.

– Tocmai am terminat cu interogatoriul, a spus Neuman la ora 05.12, joi dimineata.

Este inca neclar ce pozitie adopta barbatul retinut fata de invinuirea care i se aduce.

Politia nu exclude un act de terorism

La ora 18.13 politia a fost sesizata de mai multe persoane care se aflau in centrul orasului Kongsberg in legatura cu faptul ca o persoana se deplasa in oras cu un arc cu sageti.

Criminalul a fost retinut la ora 18.47 – la 34 de minute dupa primele sesizari primite de politie. Politia a tras foc de avertizare in legatura cu arestarea.

Inspectorul de politie de la districtul de politie SudEst, Øyvind Aas, a informat miercuri seara ca a existat o confruntare intre barbat si politie, inainte ca acesta sa fuga.

– Apoi a trecut o perioada de timp pana sa il avem sub control din nou, a spus Aas.

Barbatul a fost dus la arestul politiei in Drammen si audiat in noaptea spre joi. Motivul faptei este inca necunoscut dar politia nu exclude posibilitatea ca ar fi vorba de un act de terorism.

– Este normal sa luam in considerare daca e vorba de un act de terorism sau nu, a spus Aas.

In momentul de fata, politia nu are informatii care sa indice ca ar fi fost implicate si alte persoane in acest atac.

Politist ranit

Politia confirma ca este vorba de mai multe locatii din oras unde s-au petrecut atacuri.

– Sunt multe locuri ale faptei – aceasta persoana s-a deplasat peste o arie mare in care a comis infractiuni, a spus Aas in timpul unei conferinte de presa miercuri seara.

Cinci persoane si-au pierdut viata si alte doua au fost ranite. Acestea sunt internate la sectia de terapie intensiva in spital dar nu au rani care sa le puna viata in pericol.

Un politist in civil este unul din cei doi raniti in urma incidentului de la Kongsberg, petrecut miercuri seara. Politistul nu era in timpul serviciului si a fost ranit de atacator in magazinul Coop Extra.

Este inca neclar daca persoanele ucise si ranitii sunt doar victime aleatorii.

A cutremurat comunitatea locala din Kongsberg

Incidentul a cutremurat comunitatea locala si mai multi martori cu care a vorbit Dagbladet au descris o seara dramatica.

– Am auzit niste tipete oribile. Nu am mai auzit asa ceva vreodata. Erau tipete de moarte. Este atat de ireal incat nu poti concepe asa ceva. Asta nu voi putea sa uit niciodata pentru tot restul vietii, a spus Thomas Nilsen, un localnic care locuieste in vecinatate, in dialog cu Dagbladet miercuri seara.

Municipalitatea a instituit o celula de criza pentru a putea primi localnicii afectati.

– Este complet oribil si de neconceput. Inca nu am reusit sa ne obisnuim cu gandul ca s-a intamplat asa ceva. Este de neinteles, a spus primarul orasului Kongsberg, Kari Anne Sand in dialog cu Dagbladet.

sursa: dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu