Știri

Atacul din Oslo: Ce stim despre atacator

Scris de Daniel Solheim

Barbatul de 42 care a fost retinut in urma atacului cu arme de foc din Oslo de azi-noapte, a fost anterior condamnat pentru violente agravate si pastrare de droguri.

Invinuitul a mai fost anchetat si pentru fapte mai grave, perintre altele tentativa de omor, dar acele cazuri au fost inchise, fara a se dispune urmarirea penala.

La o conferinta de presa care a avut loc sambata dimineata, politia a confirmat faptul ca invinuitul este cunoscut anterior de catre politie si PST (Serviciul de siguranta al Politiei).

– El a fost in atentia PST-ului anterior, fara ca sa pot da mai multe detalii in acest sens, spune Christian Hatlo de la politia districtului Oslo.

El spune mai departe ca politia colaboreaza strans cu PST pentru a descoperi cu ce s-a ocupat atacatorul si daca activitatile sale pot fi puse in legatura cu atacul ce sambata seara.

Barbatul este de origine din partea kurda a Iranului, a venit in Norvegia ca refugiat impreuna cu familia pe cand inca era copil. Acum el este cetatean norvegian si este domiciliat in Oslo.

Condamnat pentru droguri

Hatlo informeaza ca barbatul invinuit a fost condamnat pentru fapte mai minore. Cea mai grava condamnare, conform politiei, este o sentinta de 120 de zile pentru droguri. Sentinta este din 2016 dar se refera la fapte comise cu mai multi ani inainte. El era in posesia unei cantitati de cocaina la momentul arestarii in 2007 si a fost condamnat pentru pastrare de droguri sau complicitate la o asemenea fapta.

In 1999 el a fost condamnat pentru prima data. Barbatul fusese condamnat la Judecatoria Oslo la executarea unei pedepse cu inchisoarea de 10 luni pentru a fi fost implicat intr-o injunghiere intr-un club de noapte cu ocazia unui bal al elevilor.

La acea data el era elev la un liceu. In procesul de la Curtea De Apel Borgarting in 2000, el a fost achitat conform actului de acuzare principal, pentru ca instanta nu a considerat dovedit in afara oricarui dubiu intemeiat ca el ar fi fost cel care a manuit cutitul. Barbatul a fost, insa, condamnat la 30 de zile de inchisoare pentru lovituri aplicate cu pumnii si picioarele, ceea ce instanta a caracterizat drept violenta stradala grava.

Curtea de Apel a tinut cont de varsta tanara a barbatului si a facut referire si la „evidentele probleme psihice” ale acestuia.

In 2020 el a fost amendat pentru detinerea unui cutit. Barbatul nu a acceptat amenta. Dosarul a ajuns astfel in instanta. VG nu cunoaste rezultatul acelui dosar.

Acces la arme

In 2019 barbatul a fost arestat pentru tentativa de omor, detinere ilegala de arme si purtarea ilegala a unui cutit in loc public.

El a fost eliberat dupa cateva zile, in ciuda propunerii procuraturii. Procuratura a sustinut ca barbatul avea un istoric care, in sine, contribuia la suspiciunea intemeiata impotriva lui si ca in cazurile anterioare avuse acces la arme. Conform unei decizii a Curtii de Apel, el a fost eliberat pentru ca instanta nu a considerat ca suspiciunea indreptata impotriva lui ar fi fost intemeiata.

– Este prea devreme sa spunem de ce au fost inchise dosarele anterioare, trebuie sa analizez acest aspect mai indeaproape, a spus Hatlo la conferinta de presa.

Ipoteza in legatura cu psihiatria

Barbatul si-a schimbat numele anterior. El a primit pensie de boala din anul 2013 incoace, conform unei sentinte din 2016.

La intrebari, politia confirma ca are o ipoteza prin care problemele psihiatrice ar putea fi un motiv al atacului. Hatlo spune mai departe ca el abia a reusit sa verifice cat de cat cazurile de politie in care invinuitul a fost implicat anterior, dar nu a gasit nimic despre probleme psihiatrice in aceste cazuri.

– Trebuie sa parcurgem si istoricul lui de boala, daca are vreunul, dar in acest moment nu cunoastem amanunte.

Politia subliniaza ca aceasta este una din mai multe ipoteze. O alta ipoteza este ca ar fi forba de crima motivata de ura, deoarece unul dintre cele doua baruri asupra carora au fost trase focuri de arma este foarte cunoscut printre persoanele gay.

– Inca nu am ajuns la nicio concluzie, subliniaza politia.

Politia spune ca ipoteza crimelor motivate de ura este una „foarte puternica”.

Inca nu a fost audiat

Barbatul a fost retinut in noaptea spre sambata si este invinuit de crima, tentativa de omor si terorism. Politia crede ca el a folosit o arma mai veche cu care a tras si a ucis doua persoane in centrul capitalei Oslo.

– Nu este o arma moderna. Nu cunosc detalii si, cu pericolul de a gresi, ceea ce am fost informati era ca ar fi vorba de o arma automata, informeaza politia si precizeaza in acelasi timp ca nu se stie daca arma a fost folosita ca arma de foc automata sau daca au fost trase focuri de arma unul cate unul.

Politia informeaza ca a confiscat doua telefoane.

Barbatul nu a dorit pana in acest moment, sa fie audiat, dar a dat de inteles ca doreste sa vorbeasca mai intai cu avocatul sau.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu