Locuință Știri

Banca Centrala a Norvegiei majoreaza dobanda de referinta cu 0,5% la 1,75 %

Scris de Daniel Solheim

Banca Norvegiei a decis in unanimitate majorarea dobanzii de referinta cu 0,5 % la 1,75%.

STYRINGSRENTE: Klokken 10 legger Norges Bank frem sin nyeste rentebeslutning. Foto: Truls Aagedal / TV 2

In urma evaluarilor asupra riscurilor si a stabilitatii financiare, efectuate de comitetul pentru politica si stabilitate financiara din cadrul Bancii Norvegiei, dobanda de referinta va fi majorata din nou in luna septembrie.

– Este nevoie de o dobanda clar mai mare pentru a ameliora presiunea din economia norvegiana si de a reduce inflatia spre targetul initial, a declarat sefa Bancii Norvegiei, Ida Wolden Bache.

STYRINGSRENTE: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sier det er behov for en klart høyere rente. Foto: Sigve Bremer Mejdal / TV 2
Sefa bancii centrale a Norvegiei, Ida Wolden Bache, spune ca este, in mod evident, necesara o dobanda de referinta mai mare.
Reduce riscurile

Cresterea preturilor a fost substantial mai mare decat estimarile si a trecut cu mult peste 2 %, mentioneaza Banca Norvegiei in decizia sa.

– Exista o activitate ampla si foarte putina capacitate libera in economia norvegiana. Somajul a scazut mai mult decat era estimat si se afla acum la un nivel foarte mic.

Cresterea preturilor inregistrata in ultimele luni a avut o baza larga si poate face ca preturile sa se mentina ridicate si pe mai departe. Asta inseamna o crestere mai rapida a dobanzii de referinta decat era estimat in luna iunie.

– O crestere mai rapida a dobanzii de referinta va reduce riscul ca inflatia sa se stabilizeze la un nivel ridicat si ca sa fie nevoie de masuri de austeritate in politica financiara putin mai tarziu, se mentioneaza mai departe in decizie.

Evolutia dobanzii de referinta (media lunara)
O majorare anuntata

De data aceasta, intrebarea nu este daca ci cu cat va fi majorata dobanda. Inainte de decizia de majorare, Banca Norvegiei anuntase o majorare a dobanzii cu cel putin 0,25%.

Mai multi economisti cu care TV2 a stat de vorba, credeau ca va fi vorba de o majorare dubla (0,25 + 0,25 %), adica 0,5 %, la fel ca in luna iunie. In mod normal, banca centrala majoreaza dobanda de referinta cu cate 0,25% odata.

In luna iunie, dobanda de referinta a fost majorata de la 0,75% la 1,25%.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu