Este prima data in ultimii douzeci de ani cand Banca Norvegiei majoreaza dobanda atat de mult. Sefa Bancii Norvegiei, Ida Wolden Bach, anunta in acelasi timp ca dobanda va mai fi, probabil, majorata si in august.
Dobanda de referinta va fi de 1,25 % in urma majorarii cu 0,5% efectuata azi de Banca Norvegiei.
– Asa cum evaluam perspectivele si imaginea riscului in acest moment, dobanda de referinta va fi majorata, probabil, la 1,5 % in luna august, spune sefa Bancii Norvegiei, Ida Wolden Bache.
Aceasta este cea de-a patra majorare a dobanzii de referinta din momentul in care Banca Norvegiei a inceput sa majoreze dobanda de referinta de la 0% in septembrie anul trecut.
Wolden Bach crede ca vor fi majorari cu cate 0,25% la fiecare din urmatoarele patru sedinte legate de dobanda de referinta din acest an.
– Nu pot exclude faptul ca dobanda poate fi majorata cu mai mult de 0,25% in perioada urmatoare, dar daca te uiti la traiectoria pe care am ales-o, semnalizam ca dobanda va fi majorata la 1,5 % in august iar apoi traiectoria indica majorari cu cate 0,25% in urmatoarele sedinte pana la sfarsitul acestui an, a raspuns ea la intrebari adresate de E24 in timpul conferintei de presa.
Prognoza dobanzii de referinta este mai ridicata decat in raportul financiar anterior iar acest lucru inseamna ca dobanda va creste pana la aproximativ 3% pana in vara anului viitor. Anterior varful dobanzii de referinta fusese estimat la 2,5%.

– Nu este o surpriza prea mare
Sefa Bancii Norvegiei, Ida Wolde Bach, a anutat la sedinta aterioara cu privire la dobanda de referinta, sedinta care a avut loc in iunie, ca dobanda va fi majorata in sedinta de azi.
Inainte de sedinta a existat un consens larg intre economisti ca Banca Norvegiei ma majora dobanda, dar nu toti au fost de acord in privinta marimii majorarii. Unii se asteptau la o majorare „obisnuita” de 0,25 %, in timp ce altii au crezut ca Banca Centrala va aborda o pozitie mai dura printr-o majorare cu 0,5%.
Unii au spus chiar ca Banca Norvegiei ar trebui sa urmeze modelul Bancii Centrale a SUA si sa majoreze dobanda cu 0,75%.
– Nu este foarte surprinzator, dar aceasta masura nu a fost asteptata de toti expertii la fel, spune economistul sef Harald Magnus Andreassen de la Sparebank 1 Markets in dialog cu E24, despre „dubla” majorare.
El considera decizia Bancii Norvegiene a fi drept „mai agresiva decat am crezut noi”.
O crestere mai mare a preturilor
Cresterea puternica a preturilor este motivul atat al acestei majorari a dobanzii de referinta cat si ale celor anterioare.
In Norvegia, la fel ca in restul lumii, preturile au luat-o razna in urma pandemiei corona si a razboiului din Ucraina. Combustibilul, energia electrica si alimentele sunt printre produsele care s-au scumpit.
Inflatia aici in Norvegia a ajuns la 5,7 % in luna mai, in comparatie cu anul trecut in aceeasi perioada. A fost cea mai mare crestere a preturilor din 1988 incoace. Inflatia de baza (care nu ia in considerare modificarile fiscale si ale curentului electric, a crescut in acelasi timp cu 3,4 %.
– Perspectiva unei cresteri de durata a preturilor implica o crestere mai rapida a dobanzii de referinta, decat a fost estimat. O crestere mai rapida a dobanzii de referinta va reduce riscul ca inflatia sa se mentina ridicata si nevoia de de a implementa masuri mai drastice in politica financiara in perioanda urmatoare, spune Wolden Bache.
Asa va fi influentat imprumutul tau ipotecar (de casa)
Pentru fiecare punct de procente cu care creste dobanda imprumutului tau, cheltuielile anuale pentru dobanzile la credit vor creste cu cate 10.000 de coroane la fiecare milion imprumutat, inainte de impozitare.
Un imprumut de 3.000 000 de coroane va avea o majorare de 30.000 de coroane in dobanzi pe an, fara a se lua in calcul deducerea fiscala pentru dobanzi.
Daca se calculeaza si deducerea fiscala, cheltuiala reala este de 23.400 pe an pentru un imprumut de 3.000.000 daca dobanda creste cu 1%.
In comunicatul de presa, Banca Norvegiei mentioneaza ca „odata cu cresterea salariilor si o crestere mai mare a preturilor produselor pe care le importam, exista perspective ca inflatia sa ramana peste target pentru o buna bucata de vreme”.
Banca Norvegiei, la fel ca alte banci ale altor state are drept scop mentinerea inflatiei la un nivel stabil, de aproximativ 2%.
Comitetul care decide majorarea dobanzii de referinta considera ca, in mod clar, exista o necesitate pentru majorarea dobanzii pentru a stabiliza cresterea preturilor in apropierea targetului, si ca o piata a muncii congestionata face ca activitatea in munca sa se mentina ridicata chiar daca dobanda de referinta va fi majorata in viitor.
O majorare a dobanzii de referinta va face ca imprumuturile de bani sa fie mai scumpe si are un efect si asupra a cat platesti pentru un imprumut. Dobanzile mai mari fac, teoretic, ca oamenii sa foloseasca mai putini bani pa alte lucruri, iar cererea mai mica, la randul ei, sa calmeze cresterea preturilor.
Majorari si in alte tari
Banca Norvegiei nu este singura dintre bancile din lume care au ales sa majoreze dobanda de referinta ca urmare a cresterii galopante a preturilor.
In SUA, Federal Reserve a majorat dobanda cu 0,75 la suta saptamana trecuta. Asta fost prima majorare triplata din 1994 pana in prezent. Intervalul de majorare in SUA este acum de 1,5 la 1,75 %.
Banca Centrala Europeana (ESB) nu a majorat, deocamdata, dobanzile dar a anuntat anterior in aceasta luna ca prima majorare din ultimii 11 ani va veni in luna iulie.
Marea Britanie, la randul ei, a inceput deja majorarile dobanzii de referinta si a majorat dobanda la 1,25 % saptamana trecuta, aceasta fiind cea de-a cincea majorare.
La vecinii nostrii in Suedia, Riksbanken a surprins prin majorarea dobanzii la 0,25% la sfarsitul lunii aprilie. Banca centrala suedeza va veni cu o noua majorare saptamana viitoare.
Ieri, atat Banca Cehiei cat si Banca Islandei au majorat dobanzile cu 1,25 respectiv 1,0 %.
Ce este inflatia si inflatia de baza:
Inflatia este cresterea Indexului preturilor de consum (IPC). Acest index descrie dezvoltarea preturilor pentru bunuri si servicii cerute de gospodariile private din Norvegia.
Inflatia de baza (IPC-JAE) este ajustata pentru modificarile taxelor si fara produsele din energie. Aceasta este si indicatorul favorizat de Banca Norvegiei cand este vorba de cresterea preturilor de consum.
Banca Norvegiei are un target de inflatie care spune ca banca trebuie stabileasca dobanda de referinta in asa fel incat inflatia sa se mentina cat mai aproape posibil de 2% pentru cat mai mult timp. Daca inflatia trece peste aceasta valoare, inseamna ca dobanda de referinta trebuie sa fie majorata.
sursa: E24.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator