Știri

Banca Norvegiei majorează rata dobânzii de referință cu 0,25 % la 3,25%

Scris de Daniel Solheim

Banca Norvegiei majorează rata dobânzii de referință cu 0,25% la cel mai înalt nivel din 2008 încoace.

Această armă a dobânzii de referință este importantă în lupta împotriva inflației, care este în continuare cu mult peste obiectivul conform căruia Banca Norvegiei stabilește rata dobânzii de referință (foto: Heiko Junge/NTB)

Anterior, economiștii au susținut la unison că se așteaptă ca Banca Centrală a Norvegiei să majoreze rata dobânzii de referință cu un sfert de procent, la 3,25%, în conformitate cu semnalele date la ședința despre rata dobânzii din luna martie, potrivit Reuters.

Rata dobânzii de referință a ajuns acum la cel mai înalt nivel din 2008 încoace. În urmă cu un an, rata dobânzii de referință era la 0,75 %.

Rata dobânzii de referință este majorată pentru a ameliora inflația (creșterea prețurilor) care, în continuare este mult mai mare decât obiectivul Băncii Norvegiei, de 2 %. În martie, inflația a crescut la 7,4 %, dacă nu adăugam subvenția pentru energie electrică.

Se poate ajunge la un vârf și mai înalt la ratei de referință

Banca Norvegiei anunță că, cel mai probabil, rada de referință a dobânzii va fi majorată în luna iunie la 3.5 %. Anterior, Banca Norvegiei a afirmat că acesta va fi vârful ratei de referință.

– În cazul în care coroana norvegiană se menține la un nivel mai slab decât prognoza sau presiunea din economie continuă, poate fi necesară o rată de referință și mai mare decât ceea ce ne-am imaginat anterior, a spus șefa Băncii Norvegiei, Ida Wolden Bache.

Kari Due Andreassen, Akershus Eiendom, spune în dialog cu E24 că ea crede că Banca Norvegiei dă de înțeles că vor mai veni majorări.

– De data aceasta este adăugată o propoziție că în cazul în care cursul coroanei va scădea, vom avea maimulte majorări ale ratei de referință decât au fost anunțate inițial. Trebuie să avem în vedere acest lucru, a spus ea.

Marius Gonshold Hov de la Handelsbanken, crede de asemenea că vârful ratei de referință va fi mai înalt.

– Există un risc major pentru un vârf mai înalt alt ratei de referință decât cel pe care îl are Banca Norvegiei în scenariul său principal, spune el în dialog cu E24.

Curs slăbit al coroanei norvegiene

Coroana slabă face dificilă reducerea inflației pentru că tot ceea ce cumpărăm din străinătate devine mai scump, iar acest lucru poate duce la o majorare a ratei de referință mai mult decât era planificat.

În luna martie, Banca Norvegiei a anunțat că vârful ratei de referință va fi atins la 3,5 % în luna iunie, dar unii economiști au venit cu prognoze în ultimul timp în care rata ar putea ajunge la 3,75 sau chiar 4% în acest an.

În ciuda multor majorări ale ratei de referință din ultimul an, piața imobiliară s-a menținut, în mod surprinzător, la un nivel ridicat.

Dobânzile internaționale au crescut, de asemenea, puternic. Miercuri, Statele Unite au majorat rata dobânzii de referință cu un sfert de procent spre intervalul 5 – 5,25% iar săptămâna trecută, Suedia a majorat rata de referință cu 0,5 % la 3,5 %. Banca centrală europeanăă va majora probabil și ea rata de referință în cursul zilei, de la 3,0 la cel puțin 3,5 %.

sursa: E24.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu