Rata dobânzii este acum la cea mai mare cotă din 2008 încoace, în urma creșterii mari a prețurilor și a monedei norvegiene slabe.

Banca Norvegiei majorează rata dobânzii cu jumătate de punct procentual, de două ori mai mult decât în mod normal, la 3,75%. Acum rata dobânzii se află la cel mai ridicat nivel din 2008 încoace.
Următoarea majorare a ratei dobânzii va avea loc probabil în luna august, iar rata va putea ajunge până la 4,25% în cursul toamnei, anunță Banca Norvegiei. Instituția estimează ca rata dobânzii ipotecare va crește la 5,4% în 2024.
Guvernatorul Băncii Norvegiei, Ida Wolden Bache, a declarat în timpul conferinței de presă, că prima reducere a ratei dobânzii ar putea avea loc în a doua parte a anului 2024.
– Asta va depinde, desigur, de perspective, a răspuns ea la întrebările adresate de E24.no.
Într-un comunicat de presă, Banca Norvegiei scrie că este nevoie de o rată a dobânzii mai mare decât cea semnalată anterior, pentru a ameliora nivelul inflației.
– În cazul în care nu am majora rata dobânzii, prețurile și salariile ar putea continua să crească rapid, iar inflația ar putea să pună stăpânire pe economie. Atunci ar putea fi mai costisitor să încerci să reduci inflația prețurilor, spune guvernatorul băncii centrale, Ida Wolden Bache.
Norges Bank se așteaptă ca creșterea anuală a prețurilor (inflația) să fie de 6 % în acest an. Prin comparație, se așteaptă o creștere a salariilor de 5,2 %.
O coroană slabă contribuie la creșterea inflației
– O coroană mai slabă decât cea prognozată înseamnă probabil că creșterea prețurilor importate va fi mai mare decât ne-am imaginat în martie, spune Wolden Bache la conferința de presă.
Ultima dată când rata dobânzii a fost majorată atât de mult a fost în septembrie anul trecut , când am avut trei majorări duble la rând.
În avans, o majoritate restrânsă a economiștilor se așteptau doar la o singură creștere a ratei dobânzii de 0,25%, dar unii credeau și în masuri mai drastice.
Creșterea ratelor dobânzilor are loc pentru a depăși inflația (creșterea prețurilor), care este încă mult mai mare decât obiectivul Băncii Norvegiei de a menține inflația la 2 %.
Cursul valutar al coroanei crește
Cursul de schimb foarte slab al coroanei a îngreunat și mai mult lupta împotriva inflației, deoarece mărfurile importate din străinătate devin mai scumpe.
Anterior, Banca Norvegiei a preconizat un vârf al ratei dobânzii de referință la 3,5 % dar, în luna mai, guvernatorul Băncii Norvegiei a avertizat că ar putea fi necesară o dobândă și mai mare în cazul în care coroana norvegiană se menține slabă.
Deși Banca Norvegiei a fost printre primele bănci centrale care au crescut ratele dobânzilor după pandemie, mai multe bănci au majorat ratele dobânzilor mai mult decât Norvegia. Acest lucru a contribuit probabil la slăbirea coroanei.
La scurt timp după decizie, coroana sa întărit cu aproximativ 12 øre în raport cu euro.
– Vom obține o coroană mai puternică pe fundalul unei bănci centrale mai agresive, spune strategul valutar la Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen.
Norges Bank și-a actualizat previziunile și acum se așteaptă ca coroana să se întărească cu cinci procente până în 2026.
În ciuda numeroaselor creșteri ale ratei dobânzii, piața de locuințe second-hand a rezistat surprinzător de bine. Construcția de locuințe noi, pe de altă parte, a scăzut considerabil.
Rata dobânzii ipotecare peste cinci procente
– Pentru anii următori, estimăm că rata dobânzii ipotecare va continua să crească pe măsură ce dobânda cheie este ajustată în continuare, scrie Banca Norvegiei
- Banca Norvegiei estimează acum că rata dobânzii ipotecare va crește la 5,4% în 2024 înainte de a „scădea oarecum din nou spre sfârșitul perioadei de prognoză”.
- În previziuni, așa-numita sarcină a dobânzii a gospodăriilor, adică cheltuielile cu dobânzile ca proporție din venitul după impozitare, va crește de la 9% în acest an la 10% anul viitor – cea mai mare de la începutul anilor 1990.
– Acest lucru va avea un impact sever asupra finanțelor gospodăriilor private. Dacă acest lucru nu va avea un impact asupra prețurilor caselor, nu mai înțeleg nimic, spune Hilde Karoline Midsem, economist șef la Norske Boligbyggelag (NBBL).
– Trebuia să se facă ceva
Economist șef la Sparebank 1, Elisabeth Holvik, spune în dialog cu E24 că majorarea dublă a ratei dobânzii a venit așa cum era de așteptat.
– Trebuia să se facă ceva cu cursul valutar al coroanei. Banca Norvegiei subliniază că atât creșterea prețurilor cât și creșterea salariilor au fost mai mari decât arătau prognozele.
Un curs valutar mai slab, cheltuieli publice mai mari și faptul că ratele dobânzilor au crescut în alte țări se numără printre factorii care au dus la această situație, explică Holvik.
Majorarea a fost pe măsura așteptărilor și pentru Kjetil Olsen, economist șef la Nordea Markets.
– Impresia este că aici avem o Bancă a Norvegiei care ia lucrurile în serios, spune el.
Kari Due-Andersen, de la Akershus Eiendom, spune ca ea este îngrijorată de faptul că prognoza ratei dobânzii de referință doare mai mult pentru economia norvegiană, atât pentru gospodării cât și pentru companii, în comparație cu ceea ce a obținut Banca Norvegiei din simulările modelelor economice.
– Sunt îngrijorată pentru că s-ar putea ca Banca Norvegiei să exagereze. Dar, ei simt că trebuie să facă ceva, este foarte clar că le este teamă că inflația va pune stăpânire pe economie la un nivel ridicat, spune ea.
Deși Banca Norvegiei a fost printre primii care au crescut ratele dobânzilor după pandemie, mai multe bănci centrale din alte țări au crescut ratele dobânzilor mai mult decât noi. Acest lucru a contribuit probabil la slăbirea coroanei.
Suedia a ridicat rata dobânzii la 3,5% deja în aprilie, iar anul acesta este astfel pentru prima dată din 2005 când rata dobânzii suedeze este mai mare decât cea norvegiană.
Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor la 3,5% săptămâna trecută , în timp ce Statele Unite au luat o pauză de dobândă după ce au ajuns la 5-5,25%.
Ratele de referință din alte țări:

Pe site-ul E24 poti accesa si testa calculatorul de dobânzi:

sursa: E24.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator