Știri

Barbat cu varsta intre 50 si 60 de ani salvat de vecini cand casa in care locuia a inceput sa arda

Scris de Daniel Solheim

Politia sustine ca doi vecini au salvat viata barbatului in timpul unui incendiu al unei vile din Flekkefjord in noaptea spre duminica. Vidar Emilsen (53 de ani), unul din salvatori, spune ca au fost foarte norocosi.

– Am spart geamul de la usa de la intrare si ne-am pitulat langa usa, din cauza fumului. Din fericire, am vazut doua picioare in apropiere de usa si am reusit sa-l tragem afara, spune Emilsen in dialog cu Fædrelandsvennen duminica dimineata.

Un barbat a fost transportat la spital in Flekkefjord si internat dupa ce casa in care locuia a inceput sa arda in noaptea spre duminica. Barbatul va fi investigat pentru inhalare de fum si, conform celor spuse de politiei, viata barbatului a fost, probabil, salvata de cei doi vecini prin fermitatea si indrazneala lor.

Vecinii au anuntat autoritatile

„2 vecini din apropiere au intrat intr-un imobil plin de fum si au salvat un barbat care era intins pe podea in casa. Totul indica faptul ca actiunea lor ferma si efortul lor au salvat viata persoanei in cauza” a scris politia pe Twitter cu putin inainte de ora sase dimineata.

Fata de publicatia Fædrelandsvennen, seful de operatiuni John Repstad spune urmatoarele:

– Sesizarea in legatura cu incendiul a venit la ora 05.00. Un vecin a vazut cum un geam s-a spart la casa cu pricina si ca a inceput sa iasa fum si de la o usa. A fugit repede spre casa unde a intalnit un alt vecin care si el vazuse acelasi lucru. Impreuna au deschis usa si au vazut picioarele victimei nu departe de usa de la intrare.

S-a trezit din cauza unor zgomote ciudate

Emilsen spun ca a reactionat imediat cand a auzit alarma de incendiu din vecini cu putin inainte de ora 05.00.

– M-am trezit din cauza unor zgomote ciudate care veneau de-afara si m-au uitat pe fereastra. Atunci am vazut ca vila vecinului ardea si m-am aruncat la telefon sa sun la 110 iar apoi am iesit afara. Cand am alergat spre casa am vazut ca mai iesise un vecin, spune Emilsen.

Cu flacari deschise care se prelingeau in sus pe peretele exterior si cu mult fum inlauntru, cei doi vecini s-au inteles sa intre in imobil.

Dupa ce au spart geamul si au intrat, l-au scos afara pe proprietarul care zacea inconstient la podea, iarapoi, in aer liber din nou, au incercat sa scape de fumul pe care il inhalasera. Emilsen spune ca proprietarul si-a revenit cu putin timp inainte ca echipajele de salvare sa ajunga la fata locului.

– E posibil sa fi salvat vieti

Seful de operatiuni al politiei si seful pompierilor din Flekkefjord considera ca efortul vecinilor a salvat, probabil, viata barbatului.

– Era mult fum si flacari in casa la acel moment, iar cateva minute mai tarziu flacarile s-au intensificat in casa. Conform echipajelor care au ajuns la fata locului, toate aspectele indica faptul ca ceea ce au facut cei doi vecini a salvat viata barbatului, spune Repstad.

Doar o persoana are domiciliul inregistrat la adresa respectiva de la Kleivan, o zona rezidentiala din apropierea centrului localitatii Flekkefjord.

Seful de operatiuni, John Repstad, este foarte categoric spunand ca deznodamantul ar fi putut fi cu totul altfel daca cei doi vecini nu ar fi descoperit incendiul atat de repede.

– Actiunea ferma si decisa a celor doi vecini a salvat o viata. Acum, cand vedem cat de mari sunt flacarile la doar 10 minute dupa ce ei au fost in casa, nu este nici o indoiala cat de important este ceea ce au facut. Au actionat exact cum trebuia si merita sa fie apreciati pentru asta, spune Repstad.

– Un efort extraordinar

Kjetil Presterud, seful de operatiuni al detasamentului de pompieri din Flekkefjord, spune ca imobiul era cuprins de flacari cand au ajuns la fata locului.

– Am fost sesizati in legatura cu incendiul la 04.57 iar cand am ajuns la fata locului era foc deschis si mult fum, spune Presterud.

Si el are doar cuvinte de lauda la adresa celor doi vecini si al efortului depus de acestia pentru a-l salva pe proprietar.

– Cand am ajuns noi, ei apucasera sa scoata persoana din casa. Efortul lor i-a salvat, probabil, viata. Extraordinar, spune Presterud in dialog cu Fædrelandsvennen.

Incidentul dramatic a impresionat puternic pe vecinul care a reactionat rezolut si care locuieste pe cealalta parte a strazii fata de casa care a ars.

– Fumul iesea de peste tot si prima regula a fost sa ne gandim la noi insine si sa nu riscam nebuneste. Daca nu ar fi cazut acolo unde era, chiar la intrare, nu am fi putut sa-l scoatem. Incepi sa te stresezi cand te gandesti la ce ai facut parte. Putea sa fie foarte rau daca nu l-am fi gasit imediat, spune Vidar Emilsen.

– In stare de soc

Incendiul este un incident dramatic pentru multi dintre vecini. La cateva case distanta locuieste Steinar Danielsen. EL s-a trezit la ora 05.00 si a vazut casa in flacari.

– Ne-am trezit la ora 05.00 din cauza copilului de patru ani caruia incepuse sa-i curga sange din nas. Cand am intrat in sufragerie am vazut lumini albastre in toata vecinatatea. Casa era deja cuprinsa de flacari si era forfota mare afara. Evident ca ajungi intr-o stare de soc cand arde o casa in vecini, spune Danielsen.

Duminica dimineata, echipajele de pompieri inca mai stingeau flacarile si se asigurau ca nu vor reizbucni din nou.

sursa: Aftenposten.no


IMPORTANT

Numerele de urgente in Norvegia sunt:

  • 110 – pompieri
  • 112 – politie
  • 113 – ambulanta
  • 116117 – urgente medicale (Legevakt)
bildet viser nødplakat med telefonnummer til brann, politi og ambulanse
Numarul comun de urgente in UE: 112

Numarul de urgente 112 este un numar comun pentru UE in materie de urgente, un numar care functioneaza in toate tarile UE/SEE, iar in Norvegia acest numar de urgente corespunde cu numarul politiei.

Fii constient de faptul ca, in anumite situatii, in Norvegia vei avea o posibilitate mai buna de a primi raspuns daca apelezi la 112 decat la celelate doua numere:

  • toate telefoanele mobile si retelele de telefonie au un soft separat care gestioneaza apeluri de urgenta intr-un alt fel decat apelurile obisnuite. In Norvegia, softul este valabil pentru 110, 112 si 113.
  • Softul face posibil apelul la 112 chiar fara acoperire de la operatorul tau de telefonie mobile, daca cartela de SIM lipseste sau este distrusa sau nu ai bani pe cartela pre-platita. Singura conditie este ca sa existe acoperire cu semnal de la cel putin un operatori de telefonie in zona in care te afli
  • in unele cazuri si apelurile la 110 si 113 vor fi procesate precum cele la 112, dar nu in toate cazurile. Deocamdata poate fi un lucru bun sa apelati la 112 in cazul in care nu aveti cartela SIM in telefon, sau nu mai aveti bani pe cartela, sau nu aveti acoperire de semnal de la operatorul dvs.
SMS de urgenta la 110, 112 si 113

SMS de urgenta este un serviciu care ofera persoanelor cu deficit de auz si celor cu deficit de vorbire posibilitatea de a trimite SMS direct la 110, 112 si 113 in situatii de urgenta.

Pentru a putea utiliza acest serviciu, rezervat persoanelor descrise mai sus, trebuie sa faceti o inregistrare in prealabil aici: https://www.nodsms.no/


Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu