Știri

Bărbat împușcat de poliție în Troms

Scris de Daniel Solheim

Un bărbat a fost împușcat de către polițiști la o adresă privată din regiunea Troms, în noaptea spre vineri. Imagini de la fața locului dezvăluie situația dramatică încheiată cu un deznodământ tragic.

Mai multe focuri de armă: Fotografia arată mai multe găuri provocate de gloanțe în ușa încprcătorului pe roți de la fața locului, în localitatea Lavangen, unde un bărbat a fost împușcat și ucis de poliția din Troms în noaptea spre vineri.

Bărbatul a fost împușcat de către polițiștii care au fost chemați la fața locului în sprijinul angajaților sanitari în cursul nopții spre vineri. Patrula de poliție a ajuns la fața locului în jurul orei 01.40,

Bărbatul, cu o vârstă între 40 și 50 de ani, a fost declarat mort la fața locului.

La fața locului s-ar fi produs o situație care a dus la faptul că polițiștii au tras focuri de armă către bărbat. La acel moment el se afla la volanul unui încărcător pe roți.

– A avut loc un incident în care poliția a trebuit să tragă focuri de armă împotriva unei persoane în legătură cu o solicitare relatată la probleme de sănătate care a escaladat,a declarat șeful de operațiuni Sander Dahle Kittelsen pentru NRK.

– O situație dramatică

Chestorul de poliție Astrid Nilsen de la poliția districtului Troms nu dorește să dea amănunte despre motivul incidentului și de ce au fost trase focurile de armă împotriva unei persoane care în acel moment conducea un încărcător pe roți.

Dar, potrivit VG, bărbatul ar fi avut un comportament amenințător față de polițiști.

– La modul general pot să spun că este o situație dramatică atunci când poliția trage focuri de armă cu consecința că o persoană moare din această cauză. Mai multe nu vă pot spune, a declarat ea pentru NRK.

Astrid Nilsen, chestor de poliție în regiunea Troms.

Polițiștii aflați la fața locului nu au fost răniți și se află în grija organelor de poliție din district. Secția specială pentru investigații ale poliției a fost sesizată în mod obișnuit, imediat după incident.

– Secția specială va investiga cazul mai departe.

Nu sunt suspendați

Poliția din Troms precizează, într-un comunicat de presă, că în timpul incidentului soldat cu decesul bărbatului s-a aflat o patrulă cu doi polițiști.

– Nu există nicio îndoială că a fost un incident dramatic și că echipajul nostru l-a trăit ca o situație care pune viața în pericol.

Secția specială va investiga mai departe cazul, iar poliția nu va mai comenta, deocamdată, mersul evenimentelor.

Polițiștii sunt scoși din serviciul activ și sunt în grija angajatorului.

– În momentul de față și cu informațiile pe care le deținem, nu există un motiv întemeiat pentru suspendarea polițiștilor. Aparținătorii victimei au fost anunțați și vor primi spriinul necesar prin contactul pentru aparaținători.

În imagine se vede o autospecială a poliției, răsturnată pe o parte, la locul incidentului în Lavangen. Secția specială și Kripos au fost sesizate în cadrul investigației de rutină a acestui caz.
Un fermier local

Conform surselor cu care a discutat NRK, bărbatul decedat este un fermier local.

Agenția pentru Protecția Alimentelor a confirmat pentru NRK că a fost sesizată de acest incident.

– Urmărim situația cu atenție și ne-am asigurat că animalele sunt îngrijite. Abia când va fi clarificat cine este proprietarul juridic mai departe vom ști dacă ferma poate fi menținută mai departe sau nu, a declarat șeful de departament, Hilde Haug.

Până atunci, se va avea grijă ca animalele să fie îngrijite zilnic, în mod corespunzător.

Poliția nu dorește să spună dacă bărbatul era o persoană cunoscută pentru poliție anterior sau nu.

Sander Dahle Kittelsen, de la poliția din Troms.
O situație ireală

Și Nilsen, chestorul de poliție, face referire la Secția specială în ce privește motivul pentru care s-au tras focuri de armă.

Detalii mai amănunțite despre incident vor fi dezvăluite prin investigații, a precizat poliția în comunicatul de presă.

– Detaliile incidentului rămân în sarcina Secției speciale pentru a fi investigate și cartografiate, spune Nilsen in dialog cu NRK.

– Pentru noi este important, în acest moment, să avem grijă de cei care au fost implicați în incident, a declarat ea.

Municipalitatea Lavangen a constituit o celulă de criză. Echipa psihosocială a municipalității este accesibilă, a informat primarul Hege Beate Rollmoen. Ea descrie situația drept ”ireală”.

Municipalitatea se află în Troms. Conform SSB (Biroul central de statistică) în această municipalitate locuiesc și trăiesc 970 de localnici.

– Cred că cei mai mulți s-au trezit la șoc și neîncredere față de cele întâmplate, și suferă. Acest incident este pur și simplu tragic.

Cei care au nevoie, pot să ia legătura prin telefon sau să se prezinte la Centrul Sanitar, spune Rollmoen. Primarul spune că incidentul va afecta comunitatea locală vineri.

– A fost un incident tragic în municipalitatea noastră. Sunt mulți care au nevoie de îngrijire și multe sarcini de muncă ce trebuie urmărite. Știm că ziua va fi una agitată și aglomerată, spune ea.

Hege Beate Rollmoen, primarul municipalității Lavangen.
Kripos a fost sesizată

Secția Specială a anunțat pe site-ul propriu că a sesizat Kripos, secție care va susține investigațiile la fața locului.

– Ancheta este îndreptată spre a clarifica șirul evenimentelor și a împrejurărilor legate de misiunea polițiștilor. Secția specială investighează întotdeauna cazurile în care o persoană este grav rănită sau decedată ca urmare a exercitării sarcinilor poliției, indiferent dacă există sau nu suspiciunea comiterii unei infracțiuni de către salariați ai poliției, precizează Secția Specială.

Secția specială anunță, în același timp, un comunicat de presă actualizat care va fi publicat la orele 14.00.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu