Știri

Barbat impuscat de politie la Bislett in Oslo: – Era pe cale sa atace persoane

Scris de Daniel Solheim

Politia sustine ca a evitat un atac periculos cand a lovit cu masina iar dupa aceea a deschis focul asupra unui barbat la Bislett marti dimineata. Conform politiei, nu pare sa fie vorba de un atac terorist.

– Investigam pe larg. Nu excludem nici un motiv, dar deoacamdata nu exista informatii in caz, care sa indice ca ar fi vorba de un atac terorist a spus inspectorul de politie Egil Jørgen Brekke la o conferinta de presa.

El spune ca prima patrula a fost in apropiere si a raspuns aproape imediat cand dispeceratul a trasmis sesziarea. Sesizarea initiala de la ora 08.57 era ca faptasul alerga cu un cutit in mana dupa o alta persoana, spune Brekke.

– Este vorba de un caz in care politia a actionat imediat in conformitate cu sesizarea trimisa si, asa cum vedem, a fost evitat un atac periculos.

Barbatul care a fost impuscat de politie, a decedat in urma ranilor. Un politist a fost, de asemenea, ranit dar nu grav.

– Nu este nimic care sa indice ca ar fi vorbe de alte victime sau raniti, spune Brekke.

– Noua ni se pare ca este vorba de o fapta singulara. Este o persoana cunoscuta de politie de dinainte si care are un anumit istoric, avand in vedere aceste aspecte consideram ca nu este nimic altceva care sa indice o actiune de terorism. Dar, in acelasi timp, nu excludem nimic.

Mai multi trecatori au fost martori la scene dramatice la Bislett in Oslo marti dimineata: un barbat a fost, pana la urma, impuscat de politie, dupa ce incercase sa atace cel putin o persoana pe strada, cu un cutit.

O filmare video la care VG a avut acces, arata o autospeciala a politiei care loveste un barbat care aparent tine un cutit in mana. Imediat dupa aceea se deschide usa autospecialei iar barbatul ataca politistii.

Un alt video arata ca barbatul sta in mijlocul strazii cu ceea ce pare sa fie un cutit in mana cand masina politiei il loveste.

– Era pe cale sa atace persoane pe strada cand politia a venit si l-a oprit, a spus seful de operatiuni.

VG a vorbit cu o serie de martori oculari, printre altele Kristin Saunes (25 de ani) care spune ca a vazut un barbat descult, la bustul gol cu un cutit de bucatarie in mana, fugind dupa o femeie. Ea mai povesteste ca politia a venit imediat dupa aceea iar femeia s-a refugiat in masina politiei.

Pe o alta filmare la care VG a avut acces, se aude ca au fost trase sase focuri de arma. Politia nu are imaginea de ansamblu in legatura cu numarul de focuri trase dar confirma ca au fost trase mai multe focuri de arma.

Seful de operatiuni Brenden a explicat anterior ca faptasul a incercat activ sa se urce in autospeciala politiei si atunci a fost ranit unul din politisti.

– Politia a fost atacata de aceasta persoana cu cutitul, a spus Brenden,

– A fost o situatie periculoasa, cu un faptas care a atacat persoane la fata locului, unde politia a venit si a intervenit. Initial prin a incerca sa-l doboare cu autospeciala si a opri astfel fapta. Apoi faptasul a atacat politia prin incercarea de a se urca in autospeciala, acolo s-a ajuns la o situatie in care a fost impuscat si retinut, spune Brenden.

El a mai spus ca nu exista indoiala ca actiunea politiei a putut reduce potentialul de vatamare si a salvat vieti, prin faptul ca politia a reusit sa opreasca incidentul devreme inainte ca alte persoane sa fie vatamate.

– Ne putem imagina ca avea intentia de a ataca mai multe persoane.

Conform informatiilor detinute de VG, barbatul care a fost impuscat de politie fusese condamnat anterior la ingrijire psihiatrica obligatorie din cauza unei tentative de omor.

Strada Thereses gate este inchis iar Brenden spune ca strada va ramane inchisa inca cateva ore. Autospeciala este acoperita cu o prelata datorita investigatiilor criminalistice si este prezent un numar mare de politisti in zona.

Sectia speciala pentru cazurile din politie, care are ca sarcina investigarea politiei a fost anuntata. Ministrul Justitiei, Emilie Enger Mehl a fost informata in legatura cu incidentul, relateaza NTB.

In ultimii doi ani au fost impuscate si ucise de catre politie trei persoane:

  • 22 septembrie 2020: un barbat de 30 de ani care s-a comportat amenintator la Bolkesjø in Telemark, a fost impuscat si ucis de politie
  • 21. decembrie 2020: un barbat de 39 de ani care avea un cuti, a fost impuscat si ucis de politie in Bergen, dupa un scandal intr-un apartament
  • 28. august 2021: politia a impuscat si ucis un barbat de 34 de ani in Sarpsborg, care ar fi fugit cu un cutit dupa un alt barbat

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu