Știri

Ben Wallace, ministrul apararii din UK crede ca Putin va declara razboi pe data de 9 mai: – Va trebui sa inlocuiasca soldatii morti

Scris de Daniel Solheim

Vladimir Putin vorbeste tot timpul despre „operatiunea militara speciala” din Ucriana. Dar acum s-ar putea simti constrans sa declare razboi, crede ministrul apararii al Marii Britanii. De ce? Pentru ca are nevoie de mai multi soldati.

Ben Wallace a spus, in timpul unei interviu cu canalul de radio LBC ca el crede ca Putin va veni cu o declaratie de razboi in ziua in care Rusia va aniversa victoria asupra Germaniei nazistea, adica pe 9 Mai.

Wallace nu este singurul care crede acest lucru:

– Rusii trebuie sa afle o modalitate de a-si inlocui pierderile avute din cauza soldatilor morti in lupte, spune expertul militar Ilmari Käihkö, de la Scoala Militara suedeza in dialog cu VG.

– Putin ar fi putut pastra militarii inrolati anul trecut, dar termenul limita a expirat la data de 22. aprilie. De aceea este mai greu sa faca mobilizarea acum – fara sa declare razboi, ceea ce pana acum nu a dorit sa faca.

– Astfel, intrebarea este daca Putin va face asta si, eventual, cand o va face.

„Carne de tun”

Ministrul Ben Wallace se exprima astfel, redat de publicatiile Newsweek si Daily Mail:

– Nu as fi surprins… daca el probabil va declara in Ziua Victoriei, pe 9. mai ca „suntem acum in razboi cu nazistii lumii si avem nevoie sa mobilizam poporul rus”.

– Eu cred ca el va pleca de la termenul de „operatiune speciala”… si isi pregateste terenul pentru a putea spune ca „acesta este un razboi impotriva nazistilor si ca ceea ce am nevoie sunt mai multi oameni, am nevoie de mai multa carne de tun”.

Wallace adauga ca „trebuie sa ajutam ucrainienii in mot efectiv si sa presam rusii sa se retraga”. De asemenea, el invinueste Moscova ca ar face „incercari patetice” de a-si ascunde pierderile suferite in razboi.

Cifrele pierderilor suferite sunt necunoscute

Rusia nu a mai prezentat de mult date concrete in legatura cu pierderile suferite, in timp ce Ucraina sustine ca 23.000 de soldati rusi si-au pierdut viata in razboi.

– Nu avem cifre sigure, dar vad ca britanicii opereaza cu 15.000 in acelasi timp in care rusii nu au recunoscut mai mult de 1500 de morti. Numarul rusilor morti este cu siguranta peste 1500 iar 15.000 poate fi o suma rezonabila, spune Ilmari Käihkö de la Försvarshögskolan.

– Se estimeaza ca Rusia ar fi pierdut in jur de 3000 de vehicule militare. Dar nu au fost prea multi soldati pe fiecare din aceste vehicule. Acestea nu aveau echipaje atat de numeroase. Poate au fost cate patru soldati pe vehicul, cand de fapt ar fi trebuit sa fie sase sau opt. Ei au avut probleme cu echipajele tot timpul in acest razboi, probleme pe care nu au reusit sa le rezolve.

In acelasi timp, Käihkö face o comparatie cu razboiul din Afganistan intre 1979 si 1989.

– Atunci sovieticii au pierdut 14.500 de soldati in zece ani. Deci pierderile sunt mai mari in cateva luni, in comparatie cu pierderile suferite pe o perioada de zece ani la acea vreme.

O noua retorica

Expertul militar considera ca Putin este prins la mijloc, pentru ca nu este sigur ca ii va fi mai usor daca va declara razboiul si va mobiliza rezervele ruse:

– Atunci va fi mai greu de oprit razboiul. Va fi si mai greu sa accepte vreo propunere in cadrul negocierilor de pace. Acum, cand Putin inca nu a declarat razboi, el are inca o posibilitate de a se retrage – chiar daca nu exista semne ca ar avea astfel de planuir. Dar, daca Putin declara razboi in data de 9 mai, consecintele vor fi enorme.

Ilmari Käihkö crede ca Rusia si-a schimbat dramatic retorica in ultima perioada:

– Nu mai este un razboi impotriva Ucrainei, ci unul impotriva NATO si a Vestului. In cel mai rau caz poate duce la un razboi care va fi purtat in afara Ucrainei.

sursa: VG.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu