Știri

Biroul de presa NTB: Norvegia si Marea Britanie au ajuns la un acord pentru comertul liber

Scris de Daniel Solheim

Acordul va fi prezentat Parlamentului pentru a fi ratificat iar detaliile vor fi date publicitatii vineri. NRK a anuntat prima data in legatura cu acordul.

Ministrul afacerilor Iselin Nybø a avut un target initial de a pune la punct acordul in octombrie anul trecut, dar negocierile dure in legatura cu agricultura au fost multa o vreme o piedica in calea acordului.

Nybø a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca tarile se afla ” in faza finala” a negocierilor.

Un acord foarte important

Noul acord pentru comertul liber a fost negociat pentru ca Marea Britanie a parasit UE. Norvegia a pus initial un termen la 9 octombrie anul trecut pentru a ajunge la un acord cu britanicii. Dar acest lucru nu a fost posibil iar negocierile au continuat in timpul suplimentar.

Marea Britanie este cel mai important partener de comert pentru Norvegia, dupa UE. Directorul NHO Ole Erik Almlid a avertizat anterior Parlamentul de a nu-si lua vacanta pana se va ratifica acordul.

– Acest acord este decisiv pentru Norvegia. Este cel mai important acord de la acordul SEE incoace. Marea Britanie este cea mai mare tara singulara in ce priveste comertul, a spus Almlid in dialog cu NTB

Dezacord cu privire la alimente

Produsele agricole au fost cea mai mare provocare din faza finala a negocierilor.

Marea Britanie a intrat in aceste negocieri cu niste cereri foarte ofensive legate de un export crescut al produselor agricole britanice in Norvegia. Norvegia, pe de alta parte, a luptat pentru conditii mai bune la exportul pestelui si fructelor de mare spre Marea Britanie, dar nu a dorit sa expuna fermierii norvegieni unei presiuni crescute in comert.

In primul rand au fost o serie de cerinte din partea britanicilor legate de cotele de import a carnii de bovine si cascaval, dar si carnea de oaie si miel, iar aceste cerinte au provocat ingrijorari pentru partea norvegiana.

sursa: e24.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu