Știri

Blocul politic de dreapta declara victoria in alegerile care au avut loc in Suedia

Scris de Daniel Solheim

Blocul albastru (de drepata) isi majoreaza avantajul in cursul numararii ultimelor voturi. Poporul suedez a votat in favoarea schimbarea puterii, spune liderul Crestin-Democratilor, Ebba Busch.

Un duo la putere: Liderul Partidului Moderatilor, Ulf Kristersson va deveni, dupa toate probabilitatile, noul premier al Suediei, in timp ce liderul Crestin-Democratilor, Ebba Busch (care este de jumatate norvegiana) intra in calcule pentru un post de ministru.

– Avem un rezultat al acestui scrutin, iar poporul suedeza votat pentru schimbarea puterii, scrie liderul Crestin-Democratilor, Ebba Busch pe contul de Instagram miercuri seara.

– Acum incepe munca impreuna cu celelalte partide, pentru a forma un guvern, mai adauga ea.

Facsimila de pe Instagram

Liderul partidului Democratii, Jimmie Åkesson, a declarat si el victoria blocului de dreapta:

– Acum incepe munca pentru a face Suedia bine din nou, scrie el pe contul sau de Facebook.

Blocul de dreapta creste

Dupa un thriller foarte echilibrat in alegeri, se pare ca partidul de dreapta Moderatii si coalitia de partide Crestin-Democratii, Liberalii si Democratii Suedezi sunt castigatorii alegerilor.

Alegerile pentru Parlamentul Suediei (Riksdagen) au avut loc duminica, insa rezultatul final a avut de asteptat deoarece voturile in avans au sosit cu intarziere, iar voturile prin corespondenta au trebuit numarate.

Miercuri seara, rezultatele au venit din toate cele 314 de circumscriptii electorale din Suedia.

Asta inseamna ca blocul de dreapta mai castiga un mandat si are acum 176 de mandate in Parlament, in timp ce blocul rosu-verde are 173 de mandate.

Au ramas mai putin de 40 de districte ale caror voturi trebuie inca numarate, dar Busch a declarat victoria.

Premierul Magdalena Andersson a convocat o conferinta de presa la ora 19.20 in care a recunoscut infrangerea in alegeri, devenind astfel noul lider al opozitiei. „Usa mea ramane deschisa” a spus ea adresandu-se noului guvern.

Magdalena Andersson va trebui sa paraseasca functia de premier in favoarea unui guvern de dreapta.

Cele patru partide Social-Democratii, Partidul de Stanga, Partidul Ecologic si Partidul de Centru din blocul de stanga au pierdut din voturi.

Astfel va fi repartizarea mandatelor in cele doua blocuri politice:

Dupa numararea voturilor din 6564 din cele 6578 de districte ale Suediei.
„Efectul-Magda” nu a durat.

Magdalena Andersson a fost prima femei prim-ministru al Suediei in Noiembrie anul trecut si de atunci a condus un guvern cu partid unic in timpul unui razboi in Europa, aderarii la NATO si a crizei energetice.

In Suedia s-a vorbit despre asa-numitul „efect Magda”, in care multi alegatori au considerat-o un lider constant intr-o perioada tulbure. Dar, evident, nu au fost suficient de multi.

Pentru ca acum, in aceasta situatie, Andesson va trebui sa faca un pas in spate, iar dupa opt ani cu un guvern rosu-verde in Suedia, este timpul pentru un guvern de dreapta.

Noul premier: Lidrul Partidului Moderatilor, Ulf Kristersson va deveni noul premier al Suediei.
Un rezultat final la sfarsitul saptamanii

Chiar daca numararea voturilor de miercuri poate fi intrerpretata ca fiind rezultatul alegerilor, exista inca o mica rezerva:

Toate voturile trebuie sa fie numarate inca odatat in comisiile judetene din Suedia, comisii care efectueaza numaratoarea finala. Astfel, autoritatile electorale pot constata rezultatul final al scrutinului abia la sfarsitul saptamanii.

Nu exista asteptari ca aceasta ultima numaratoare a voturilor sa modifice rezultatul alegerilor intr-o masura in care sa influenteze distributia mandatelor din Parlament.

Voturile obtinute de diferitele partide in acest scrutin

Au existat emotii destul de mari in ce priveste voturile intarziate, care au fost cu mult peste 200.000. Acestea ar fi avut potentialul de a modifica rezultatul alegerilor din Suedia.

Rezultatele preliminare din ziua alegerilor atribuiau blocului de dreapta o victorie minima cu doar un mandat in plus fata de blocul rosu-verde. In noaptea alegerilor, doar 47000 de voturi desparteau cele doua blocuri din politica suedeza.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu