Știri

Boris Johnson, premierul britanic a demisionat

Scris de Daniel Solheim

Premierul britamic Boris Johnson a anuntat joi ca isi da demisia, atat din functia de lider al partidului cat si ca prim-ministru. El informeaza in acelasi timp ca va ramane in functie pana la instalarea unui nou lider.

Boris Johnson si-a anuntat demisia in fata unui mare numar de jurnalisti in fata resedintei prim-ministrului din Downing Street 10 in Londra.

El va ramane la putere pana va fi ales un nou lider al Partidului Conservator si a spus:

– Voi servi tara pana cand va fi instalat noul lider.

In anuntul sau, Boris Johson a atins mai multe subiecte politice:

– Sunt mandru de ceea ce am realizat, printre altele Brexit si ca am trecut prin Corona, a spus Johnson despre perioada sa ca premier.

El s-a adresat apoi Ucrainei:

– Vreau sa spun Ucrainei: vom continua sa sustinem lupta voastra atata vreme cat va continua.

Premierul care azi isi da demisia a caracterizat functia de prim-ministru drept cel mai bun loc de munca si s-a adresat si poporului britanic:

– Pentru poporul britanic: eu stiu ca multi vor fi usurati si poate unii vor fi dezamagiti. Eu vreau sa stiti cat de rau imi pare sa renunt la cel mai bun loc de munca din lume, a spus Johnson, multumind in acelasi timp familiei sale si sustinatorilor sai politici.

Demisioneaza: Premierul britanic Boris Johnson si-a anuntat joi demisia, in fata resedintei din Downing Street 10 in Londra.

Este neclar cat timp va dura pana va fi ales un nou lider al Partidului conservator.

Premierul a ajuns la un consesn cu conducerea Partidului Conservator ca procesul de gasire al unui lider poate incepe imediat.

– Un plan va fi anuntat saptamana viitoare, a spus Johnson.

Sky News titreaza ca Johnson ar putea ramane in functia de premier pana la momentul in care partidul va alege un nou lider la congresul din octombrie.

Johnson a numit joi un nou guvern in urma demisiilor mai mult membri ai guvernului din ultimele zile.

Exit de la numarul 10: Boris Johnson este pe cale sa iasa din cartierul general al guvernului din Londra, Downing Street 10, pentru a se intalni cu presa.

Ministrul britanic al apararii, Lizz Truss, care nu a demisionat, a spus in urma anuntului:

– Premierul a facut alegerea corecta.

Dar George Freeman, parlamentarul care pana joi dimineata inca mai era ministrul in guvernul Johnson, cere sa fie instalat un premier interimar incepand de joi, pana la data la care va fi ales noul lider al partidului, relateaza Sky News.

Mai multi membri de frunte ai partidului au declarat pentru Sky ca se indoiesc ca Johnson va ramane in functie pana in octombrie.

Joi dimineata, Sky News a aflat ca au aparut doua factiuni in Downing Street, unde isi au residinta premierul si guvernul. Una din parti cere ca el sa plece in timp ce cealalta doreste ca el sa ramana in functie.

Ameninta cu motiune de cenzura

Keir Starmer, liderul celui mai mare partid din opozitie, Labour, a afirmat joi ca partidul sau este gata sa inainteze o motiune de cenzura impotriva lui Boris Johnson in cazul in care acesta va incerca sa ramana in functie de-a lungul verii.

Liderul Democratiolor Liberali, Ed Davey, spune ca partidul sau va sustine o motiune de cenzura a Partidului Laburist, relateaza Sky.

Anterior, koi, Starmer a comentat asteptata demisie a lui Johnson in termeni pozitivi:

– Este bine pentru tara ca Johnson s-a retras din functia de prim-ministru, a scris Starmer pe Twitter, inainte ca Johnson sa isi anunte demisia.

Ministrul afacerilor, Kwasi Kwarteng, cere ca partidul sa aiba un nou lider cat se poate de repede, din punct de vedere practic, si ca guvernul sa isi continuie activitatea pana atunci.

Mai multi ministri care si-au dat demisia nu doresc sa se reintoarca in guvern inainte ca Johnsos sa iasa din functia de premier.

Stirea ca Johnson doreste sa demisioneze din functia de premier vine in urma faptului ca o serie dintre cei mai apropiati colaboratori ai sai si-au prezentat demisiile si au cerut, in acelasi timp, ca si prim-ministrul sa plece.

Demisiile in protest din guvernul Johnson au continuat si joi, cand inca opt membri ai guvernului au plecat din functii.

In total, 59 de persoane importante au demisionat datorita lipsei de incredere fata de premier. Cinci dintre acestea sunt ministri.

Lista membrilor guvernului Johnson care au demisionat in ultimele zile.
Un ministru a demisionat doar dupa doua zile

Joi dimineata, ministrul educatiei Michelle Donelan, a demisionat dupa doar doua zile de la numirea in functie. Ea a scris:

– Ne-ai pus intr-o situatie imposibila iar eu sunt trista pentru ca s-a ajuns aici. Dar, ca o persoana care apreciaza integritatea peste orice altceva: Nu am de ales.

– Nu va sa existe vreun mod in care sa poti continua ca prim-ministru, a scris ea mai departe in demisia sa.

Toti mai mai multi membri ai parlamentului au fost foarte clari in opiniile lor inainte de anuntul lui Johnson: Ei considera ca Johnson trebuie sa demisioneze. Ultimul dintre ei este Nadhim Sahawi, care a preluat marti functia ministrului de finante in urma demisiei lui Rishi Sunak. Joi dimineata el a scris urmatoarele:

– Prim-ministru, in inima ta stii care este lucrul corect pe care-l ai de facut. Pleaca acum!

Ii lipseste increderea

Furtuna din jurul lui Boris Johnson dureaza de mai multa vreme, iar in urma cu o luna, premierul a supravietuit o motiune de cenzura din partea unor colegi de partid.

Motiunea si votul au venit in urma scandalului „partygate” si a dezvaluirilor legate de petrecerile la care a participat Johnson in timpul pandemiei. In plus, un scandal cu tenta de abuz sexuala a contribuit si mai mult la haosul din guvernul britanic:

Saptamana trecuta, un politician tory, Chris Pincher, a fost suspendat din Partidul Conservator in urma acuzatiilor potrivit carora el ar fi atins in mod indecent doi barbati in timp ce era in stare de ebrietate.

Johnson, ar fi fost deja informat in 2019 despre alte acuzatii la adresa lui, lucru pe care premierul spune ca l-ar fi uitat.

Gestionarea acestui caz de catre Johnson este motivul multor demisii. Cu toate acestea, Johnson a continuat sa reziste o perioada lunga de timp.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu