Știri

Canada: – Un val de caldura fara asemanare

Scris de Daniel Solheim

In Canada au fost doborate recordurile de canicula trei zile la rand. Tara trece si printr-o crestere marcanta a deceselor provocate de canicula.

Canicula ucigatoare din partea de vest a Canadei si a Statelor Unite continua. In Canada au fost doborate recordurile de temperatura pentru a treia zi consecutiv, marti, cu 49,5 grade Celsius in orasul Lytton din British Columbia.

– Aerul se simte ca focul, a spus Sergiou Riverso in dialog cu CTV News.

El este din Vancouver si se afla marti in vizita in orasul Lytton unde duminica au fost 46,1 grade iar luni 47,9 de grade.

– Este innebunitor de cald. Imediat cum esti afara, este ca si cum cineva te-ar lovi in gat, spune o locuitoare a orasului, Eirin Aleck .

Conform BBC, Canada nu a mai trecut vreodata printr-un asemenea val de caldura.

O crestere insemnata a numarului deceselor

Numarul deceselor creste constant iar expertii din sanatate leaga cresterea numarului de decese de caldura extrema.

In Vancouver, se pleaca de la ideea ca un factor pentru cele 65 de decese neasteptate este caldura, care s-a abatut asupra orasului vineri.

– Oamenii se duc la casele parintilor sau ale altor rudenii si ii gasesc morti, spune politistul Steve Addison in dialog cu Vancouver Sun.

Un barbat foloseste o statie de „misting” – roua in Vancouver.

In cursul a 24 de ore, de luni dimineata pana acum, politia din Vancouver a primit 31 de telefoane in legatura cu decese neasteptate. 29 dintre acestea par sa fie legate de valul de canicula.

Medicul legist – sef Lisa Lapointe din provincia British Columbia a spus marti seara ca a fost inregistrat un numar crescut de decese in timpul caniculei.

– Intre vineri, 25 iunie si luni, 28 iunie pana la orele 15.00 au fost inregistrate 233 de decese, spune ea.

– The Coroners Service (instanta care investigheaza decesele) primeste de obicei in jur de 130 de raportari de decese intr-o perioada de patru zile, informeaza Lapointe, conform ABC News.

Kits Beach in Vancouver, provincia British Columbia.

Ministrul provinciei British Columbia, John Horgan, considera ca autoritatile au facut cele sta in putinta pentru a informa populatia.

– Este in val de caldura fara asemnare, cu recorduri de caldura zi dupa zi. Este o tragedie peste o serie de alte tragedii cu care am avut de-a face in ultimele luni, dar eu consider ca am facut tot ce am putut pentru a informa, a spus el, conform Vancouver Sun.

Caldura a fost extrema si in Nord-Vestul Statelor Unite si sunt inregistrate incendii de vegetatie si padura atat in British Columbia cat si in California.

Incendiul de vegetatie de la George Road, de langa Lytton, acopera 3,5 kilometri patrati iar incendiul de la Lava, in comitatul Siskiyou din nordul Californiei se intinde pe o suprafata de 54 de kilometri patrati si a dus la evacuarea a 8000 de persoane din caminele lor.

La temperaturi peste 37 de grade in Spokane, districtul Washington din SUA, pompierii verifica starea persoanelor aflate in parcuri

Meteorologul CNN, Pedram Javaheri, spunea marti ca valul de canicula extrema din SUA se deplaseaza spre partea nordica a statelor din vestul central in cursul saptamanii. Hermiston in Oregon a inregistrat un nou record de caldura cu 47,8 grade.

Si aici in Norvegia temperaturile anuntate sunt mai mari dar nu putem vorbi de canicula.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu