Știri

Cât primești ca subvenție pentru energie electrică?

Scris de Daniel Solheim

Baza de calcul pentru subvenția la energie electrică este prețul spot în cele 5 zone de prețuri. Dacă prețul spot este de 70 øre / KWh fără Tva, se acordă subvenție.

Schema subvenției pentru energie electrică va continua cel puțin până la finele anului 2023. Cu excepția lunilor septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie 2022, subvenția va fi de 90 %, nu 80 %.

În 2023, subvenția va fi de 90 % din ianuarie până în martie, și din octombrie până în decembrie, în timp ce în celelalte luni ale anului, subvenția va fi de 80 %.

Gospodăriile vor primi o subvenție pentru consumul de până la 5000 KWh pe lună. Dacă prețul spot al energiei electrice este de peste 70 øre/KWh fără TVA (87,50 øre/KWh cu TVA inclus), statul va compensa pentru 80/90 la sută.

Acest lucru se face prin faptul că furnizorul care îți trimite factura va lua în considerare faptul că statul acoperă 80/90 % din consumul care depășește 70 øre/KWh fără TVA.

Schema este valabilă și pentru asociațiile de locuințe și coproprietari, astfel încât și cei cu apartamente primesc subvenția. Schema de subvenții nu este valabilă pentru locuințele de vacanță.

Nu contează ce fel de contract de furnizare a energiei electrice ai. Chiar dacă suma de subvenție este calculată în funcție de prețul spot, subvenția va fi acordată celor care au și alte tipuri de contracte. Dacă tariful de subvenție este de 40 de øre, și cei care au un contract cu preț fix sub 70 de øre/KWh (fără TVA) vor primi aceeași subvenție. Același lucru este valabil și pentru tipul de contract standard variabil.

Taxa de energie electrică va fi redusă în primel trei luni ale anului 2022. Taxa normală este de 15,41 øre/KWh (fără TVA). În primele trei luni ale anului, aceasta a fost de 8,91 øre/KWh.

În 2023 taxa de energie electrică va fi de 9,16 øre/KWh în primele trei luni, Pentru restul lunilor anului, taxa va fi de 15,84 øre/KWh.

Zonele de tarif

NO1: Østlandet – Oslo
NO2: Sørlandet – Kristiansand
NO3: Midt-Norge – Trondheim
NO4: Nord-Norge – Tromsø
NO5: Vestlandet – Bergen

Norvegia este împărțită în cinci zone diferite de tarife. Prețul spot pentru energie electrică în zona respectivă de tarif, de care aparține gospodăria, este prețul luat în calcul pentru o eventuală subvenție. În ultima vreme, prețurile au fost mult mai ridicate în Sudul Norvegiei. Asta înseamnă că unele regiuni primesc o subvenție mai mare decât alte regiuni.

Prețurile istorice de la piața energetica:

Prețul pentru anul 2022 este prețul mediu calculat până la sfârșitul lunii noiembrie.
Sursa: Nordpool.

Prețurile energiei electrice de la piața energetică în 2022

Diferența a fost foare mare între nord și sud în anul 2022

În cele două zone de tarif din Nordul Norvegiei, prețurile energiei electrice au fost cu mult sub 70 de øre, astfel că aceste zone nu primesc subvenție.

Baza de calcul pentru subvenție

Prețul spot mediu lunar din fiecare din cele cinci zone de tarif constituie baza pentru subvenție. În prețul spot mediu, fiecare oră din lună contează la fel de mult.

Când tu consumi energie electrică este un lucru obișnuit ca consumul să fie măsurat la oră. În medie, consumul pe timp de zi este mai scump decât consumul în timpul nopții. Dimineața și după-amiaza, media prețului spot este, de asemenea, mai mare decât în restul zilei.

Asta înseamnă că poți avea un preț al energiei electrice care este peste suma de bază în vigoare. De aceeea, este posibil ca du, în mod practic, să nu primești o subvenție de 80/90 % din consumul cu peste 70 øre/KWh. Dar, în aici există diferențe semnificative între clienții care consumă energie electrică.

De exemplu, persoane cu mașini electrice, care au o nevoie mare de a reîncărca bateriile în timpul nopții, vor putea primi o subvenție mai mare. Cei care consumă cel mai mult curent electric în perioadele cele mai scumpe din zi vor putea primi o subvenție mult mai mică decât 80%.

Calculatorul pentru subvenție

Pe site-ul Smartepenger.no poți verifica câtă subvenție pentru energie vei primi.

Vezi calculatorul de mai jos:

Apasă pe imagine pentru a accesa calculatorul online pe site-ul Smartepenger.no

Pentru început alegi dacă nivelul subvenției este de 80 sau 90 %.

Apoi completezi consumul tău lunar.

După aceea completezi prețul spot mediu din zona de tarif în care locuiești. Asta poate fi prețul mediu al lunii trecute sau prețul care crezi că va fi în această lună.

Poți alege dacă introduci prețul spot cu sau fără TVA.

Subvenția în coroane:

Aici vezi care va fi prețul energiei electrice când se pune la bază prețul spot mediu. Acesta este prezentat cu și fără TVA.

Apoi urmează cât va fi subvenția (cu TVA inclus).

Subvenția în KWh

Calculatorul prezintă prețul cu și fără TVA. La urmă, suma subenției cu TVA.

Asta plătești în total pentru energia electrică

Pentru început introduci prețtul exact pe care îl plătești la energie electircă. Chiar dacă ai un contract cu preț spot, nu plătești exact aceeași sumă precum prețul spot mediu. Deoarece nu consumi exact aceeași cantitate de curent electric în toate orele din lună, vor exista diferențe mai mici sau mai mari. De asemenea, poți avea și alte tipuri de contracte de furnizare la preț fix sau standard variabil.

Apoi introduci condițiile pentru un eventual spor și închirerea rețelei.

Calculatorul calculează ce vei plăti pe lună, având în vedere subvenția pe care o primești. Același calcul este prezentat și în øre/KWh.

Câteva exemple de plată

Mai jos vezi câteva exemple despre cât va fi subvenția cu trei nivelui pentru un consumator de energie electrică și cu trei nivelui pentru prețul spot. Prețul energiei electrice este cu TVA inclus.

Subvenție cu 80%

De exemplu, dacă consumi 2.500 KWh pe lună, vei fi scutit de plata a 1400 de coroane (la un preț spot de 175 øre).

Suvenție cu 90%

Mai jos subvenția pe care o vei obține cu 90% peste 70 øre/87,50 øre TVA inclus.


Alte link-uri utile:

Smarte Penger tester: Dette er de billigste spotprisavtalene på strøm – SmartePenger testează: Cele mai ieftine contracte spot la energie electrică

Guide til kjøp av strøm – Ghid pentru achiziționarea energiei electrice

Finn billigste spotprisavtale på strøm – Găsește cel mai ieftin contract cu preț spot

Typer strømavtaler – Tipuri de contracte de furnizare a energiei electrice

Guide til nettleie – Ghidul pentru taxa de închiriere a rețelei electrice

Oversikt: Små tiltak som du kan spare strøm på – Mici măsuri prin care poți face economii la consumul de energie electrică

Calculatoare pentru economia de energie electrică

Strømsparekalkulator: Lyspærer – Ce economii poți face prin utilizarea becurilor ”corecte”.

Strømsparekalkulator: Nattesenking / calculator pentru reducerea temperaturii pe timp de noapte

Strømsparekalkulator: Sparedusj / calculator pentru modificarea obiceiurilor în ce privește dușul

Strømsparekalkulator: Temperatursenking / calculator pentru reducerea temperaturii în locuință

Strømpriskalkulator – Aici poți vedea cum este compus prețul total al energiei electrice

sursa: SmartePenger.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu