Infractorii transfrontalieri (infractori mobili) s-au intors dupa eliminarea restrictiilor corona. Politia confirma ca acest lucru afecteaza proprietarii de automobile, fermierii si mestesugarii.


Locuitorul capitalei, Irfain Baig a dorit sa-si porneasca masina, un Toyota Prius, intr-o dimineata de la sfarsitul lunii august.
– Am auzit un zgomot puternic, povesteste el.
Initial a crezut ca ceva nu era in regula cu instalatia de esapament si a dus masina la un atelier auto.
Acolo s-a constatat rapid ca fusese indepartat catalizatorul. Acesta este montat pe teava de esapament si este accesibil din partea inferioara a masinii.
Catalizatorul este unul din mai multe lucruri care se fura in aceasta perioada. Si GPS-uri de pe tractoare au devenit cautate pe piata infractorilor.
– Numarul cazurilor creste acum, spune liderul pentru receptia cazurilor penale de la politia districtului Est, Trond Vennatrø.
El crede ca furturile sunt comise de infractori transfrontalieri, veniti din alte tari.
– S-au specializat pe furtul catalizatoarelor. Sunt mai multe districte de politie care au raportat ca au primit astfel de plangeri. Dar si echipamentul tractoarelor de la ferme este expus la astfel de fapte.
Venntrø spune ca este dificil de prins faptasii deoarece acestia se deplaseaza pa arii mari.
Politia pleaca de la ideea ca redeschiderea societatii si controlul redus la granite a accelerat sosirea bandelor de infractori transfrontalieri.

Metale pretioase
– Catalizatoarele nu se fura pentru ca hotii ar fi preocupati de protejarea mediului, spune purtatorul de cuvant de la compania de asigurari IF Forsikring, Sigmund Clementz, cu o usoara nota de ironie.
Ceea ce cauta ei sunt trei metale pretioase: platina, paladiu si rhodiu. Acestea sunt utilizate in catalizatoare pentru a curata gazele de esapament provenite de la motoarele cu combustie.
Pretul unui gram de platina este de aproximativ 300 de coroane. Paladiul ajunge pana la 800 de coroane pe gram iar rhodiul ajunsese in 2021 la preturi de peste 8000 de coroane pe gram.
Un automobil obisnuit are cateva grame din aceste metale in catalizatori, ceea ce face ca piesa sa poata fi vanduta pe piata neagra pentru cateva mii de coroane. Metalul este macinat si topit inainte ca metalele pretioase sa fie separate si folosite din nou ca materie prima.
Chiar daca asigurarea acopera paguba provocata de furt, proprietarul masinii trebuie sa plateasca o deductibila pe langa problemele pe care le are cu reparatul masinii.
Tractoarele sunt despuiate de echipamente.
Un loc foarte agreat de infractorii transfrontalieri in acest moment sunt fermele. Aici pot, de multe ori sa „lucreze” nestingheriti in zonele de la tara, atunci cand dau lovitura.
– Se fura unelte si echipamente din tractoare. In special GPS-urile dispar, confirma Trond Vennetrø de la Politie.
El indeamna fermierii sa scoata acest echipament din tractor cand termina munca zilei, si sa plaseze tractorul intr-un loc luminat.

– Asta poate face mica diferenta, prin faptul ca hotii aleg sa nu comita furtul.
Au fost mai multe plangeri din partea fermelor din districtul de politie Est in ultima vreme. Dar asta nu inseamna ca furturile mai traditionale de la santiere s-au terminat.
– Merge in valuri, chiar acum hotii viziteaza fermele mai des.
O mare problema in Suedia.
In tara vecina, Suedia, furtul catalizatoarelor este o problema mult mai mare. Aici fenomenul a crescut odata cu preturile metalelor pretioase din piesa, scrie politia suedeza pe site-ul propriu. De la cateva sute de furturi in 2019 numrul a crescut la trei mii anul trecut, iar pentru anul acesta, numarul va fi si mai mare.
Hotii au descoperit ca, in special, modelul Prius, de la Toyota, de la inceputul anilor 2000, este mai usor de a i se indeparta catalizatorul.

Totul poate fi rezolvat in mai putin de un minut. Hotii vin cu un furgon, ridica rapid masina pe cric si se dau la catalizator desfacand doua suruburi si taind la capatul celalalt al tevii.
– Se specializeaza pe acest lucru si sunt mai multe districte de politie din Norvegia care inregistreaza o crestere a numarului de plangeri ale furturilor de catalizatoare, spune Trond Vennetrø.
Emotii de fiecare data cand urmeaza sa mearga cu masina.
In Oslo, Irfan Baig este nelinistit de fiecare data cand porneste masina. El se teme ca hotii ar putea fi in actiune din nou.
Dar atelierul unde i-a fost schimbat catalizatorul s-a ingrijit ca sa asigure catalizatorul mai bine impotriva furturilor.
– Am sudat ceva pe el ca sa nu mai fie asa de usor de demontat, a spus mecanicul Rune Jakobsen.
sursa: nrk.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator