Știri

Ce înseamnă bugetul de stat 2023 pentru tine?

Scris de Daniel Solheim

După mai multe zile de negocieri cu partidul Socialist de Stânga (SV) partidele de guvernământ Laburist (Ap) și Partidul de Centru (Sp) au ajuns la un acord. Așa va fi bugetul pentru 2023:

Cele trei partide au avut mai multe runde de negocieri până noaptea târziu în ultimele zile, pentru a ajunge la un consens în ce priveste următorul buget de stat.

Negocierile pentru buget dintre partidele de guvernământ și SV s-au încheiat marți cu un acord, informează premierul Jonas Gahr Støre (Ap), ministrul de finanțe Trygve Slagsvold Vedum (Sp) și Audun Lysbakken (SV) la o conferință comună de presă care a avut loc în această seară.

– Acest buget ne va ajuta ca împreună să trecem prin aceste vremuri grele, spune Støre.

Audun Lysbakken (SV), premierul Jonas Gahr Støre (Ap) și ministrul finanțelor Trygve Slagsvold Vedum au părut mulțumiți când au prezentat acordul privind bugetul de stat
(foto Beate Oma Dahle NTB/NRK.no)

Partidul Laburist (Ap) și Partidul de Centru (Sp) au constituit o coaliție minoritară de guvernare, ceea ce înseamnă că cele două partide au avut nevoie de SV pentru a obține o majoritate pentru adoptarea bugetului de stat în Parlamentul Norvegiei.

Bugetul de stat 2023: Cele mai importante puncte
 • nu vor fi folosiți mai mulți bani din Fondul Suveran Petrolier
 • o creștere mai mare a prestațiilor și tarifelor pentru cei care au mai puțin, precum și creșterea suplimentului pentru copii și 12 ore gratuite la SFO pe săptămână pentru copiii din clasele a 2-a
 • o subvenție mărită pentru centralele pentru alimente
 • pensiile minime vor fi majorate cu 4000 de coroane
 • 76 % din populație va avea o impozitare mai mică sau neschimbată, promite Vedum
 • 50% reducere pentru sănătatea dentară la persoanele cu vârste între 23 și 26 de ani
 • subvenție mărită pentru studenți și impozitare mai mică pentru persoanele cu venituri normale și mici
 • continuă perioada de oprire a operațiunilor de căutare de țiței pentru întreaga perioadă parlamentară
 • guvernul, împreună cu SV a convenit să elimine două lacune fiscale pentru bogații norvegieni care își transferă averea în străinătate. Guvernul va investiga, de asemenea, posibilitate taxei de ieșire din țară a averilor bănești
 • Sp a obținut aprobarea unor reduceri mai mari ale taxelor pe combustibil decât era planificată anterior, relatează NTB. Această acciză pe carburanți va fi redusă cu aproape 1,5 miliarde coroane.
 • guvernul va majora impozitarea locuințelor secundare (a doua proprietate).

– Prețurile au continuat să crească de la data în care am prezentat bugetul de stat. În fața acestui fapt, noi, comunitatea, trebuie să facem mai mult, spune Støre.

Cecilie Myrseth (Ap) este bucuroaså pentru că au fost alocați bani petnru casele de îngrijire la bugetul de stat.
Guvernul se răzgândește

Guvernul a fost aspru criticat de către primari din propriul partid pentru tărierea subvențiilor de investiții pentru casele de îngrijire, adică subvenția pentru a construi case de îngrijire pentru persoane cu dizabilități și vârstnici.

În bugetul inițial, guvernul a propus revocarea reglementării pentru 2023, iar prin această măsură ar fi economisit 1 miliard de coroane.

Acum, Ap, Sp și SV au căzut de acord să reverseze această măsură. Purtătoarea de cuvânt al Ap în Parlament este foarte foarte mulțumită de această decizie.

– Au fost alocate 95 de milioane pentru reabilitare și demararea caselor de îngrijire precum și a locurilor de îngrijire de zi, spune Myrseth.

– Cheltuielile de demarare a proiectelor înseamnă 10 % din cheltuielile totale, astfel garantăm acum pentru 950 de milioane sub forma unor locuri noi de îngrijire – cu puțin sub 1 miliard de coroane, la același nivel ca în anul 2022. Asta înseamnă 500 de noi locuri de îngrijire, spune ea.

Ea spune că criticile aparținătorilor și ale primarilor din țară au făcut o impresie bună.

– Este și o victorie pentru mulți primari care au vorbit despre asta. Sunt foarte bucuroasă că am putut pune această chestiune pe lista priorităților. Sesizările lor ne-au impresionat iar această măsură le oferă siguranță, spune Myrseth.

Guvernul s-a mai răzgândit în câteva puncte:
 • Tronsonul de cale ferată Ringeriksbanen
 • Finanțare pentru tronsonul Arna – Stanghelle
 • Localizarea în comun a Institutului de Cercetare Marină și a Direcției Naționale pentru Pescuit
 • continuarea activității pentru construirea unei noi clădiri pentru Academia Grieg din Bergen
Susținere pentru Ucraina

– Apoi mai există un domeniu pe care doresc să-l aprofundez: Există un consens între partidele noastre și dorim să invităm și Parlamentul la acest consen, și anume ajutor umanitar pentru Ucraina, spune Støre.

El spune că guvernul va prezenta un acord-cadru pentru mai mulți ani de ajutor umanitar pentru reconstruire.

– Există nevoi mari și evidente, iar Norvegia ar trebui să facă mai mult acum când obținem aceste venituri extraordinar de mari, spune el.

Lyssbakken: – Sunt foarte mulțumit

– Eu sunt foarte mulțumit cu faptul că SV a primit un loc la masa negocierilor alături de guvern. Noi am spus că dorim să prioritizăm asigurarea oamenilor care au probleme acum când viața a devenit mai scumpă, măsuri eficiente care să reducă emisiile de carbon și să frâneze căutarea de noi resurse de petrol și să asigurăm solidaritatea internațională. Asta facem acum, a spus liderul SV într-un comunicat de presă.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu