Știri

Cel mai mare numar de crime cu arme de foc din ultimii zece ani – Nu trebuie sa avem asa ceva in Norvegia

Scris de Daniel Solheim

Anul acesta, pana in prezent, in Norvegia au fost ucise sase persoane cu arme de foc. Acesta este vel mai mare numar de crime de peste 10 ani. In plus, in Oslo s-au petrecut o serie de incidente grave in care au fost implicate arme de foc in ultimele luni. Situatia nelinisteste politia, politicienii si expertii.

SKYTING: Torsdag forrige uke ble flere skudd avfyrt utenfor en skole på Mortensrud i Oslo. Hamse Hashi Adan (20) døde seinere av skuddskadene. Ingen er så langt pågrepet i saken. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Joi, saptamana trecuta au fost trase mai multe focuri de arma in apropierea unei scoli din cartierul Mortensrud in Oslo. Hamse Hashi Adan (20 de ani) a murit mai tarziu din cauza ranilor provocate. Nu a fost retinut nimeni pana acum in acest caz.

Crima asupra lui Hamse Hashi Adan (20 de ani) de la Mortensrud in Oslo, joia trecuta, a ajuns o parte dintr-o statistica intunecata.

Tanarul a fost a sasea persoana care a fost ucisa pana acum cu o arma de foc in Norvegia, pe parcursul acestui an.

– Uzul armelor de foc, in special in spatiul public, nu-l dorim in Norvegia. Un incident este cu unul prea mult, spune secretarul de stat din cadrul ministerului de justitie, Thor Sættem Kleppen (Dreapta) in dialog cu Dagbladet.

Pana acum, in acest an au fost inregistrate 17 crime in Norvegia. In sase din ele au fost folosite arme de foc. Acesta este cel mai mare numar de cazuri in care sunt implicate arme de foc din ultimii peste zece ani, arata datele furnizate de politie din Raportul National al Omuciderilor pentru anul 2020.

Aceste sase cazuri au caractere diferite. Vezi o descriere a cazurilor mai jos in articol.

– Foarte grav

Din 2011 pana in 2020, au fost inregistrate in medie 28,8 crime pe an. In sub 10 % din aceste cazuri au fost folosite arme de foc. In 2021, procentul crimelor cu arme de foc a ajuns la 35 %, arata datele parcurse de Dagbladet.

Ultima data cand au fost inregistrate mai multe astfel de cazuri era in anul 2009. Atunci au fost folosite arme de foc in opt din cele 26 de crime inregistrate in acel an.

Secretarul de stat, Sættem Kleppen, considera ca este prea devreme sa se utilizeze aceste cifre pentru a trage concluzii in legatura cu dezvoltarea unor tendente. El este ingrijorat, insa, de faptul ca mai multe din aceste incidente s-au petrecut pe strada, in spatiul public.

– Episoade cu arme de foc in loc public sunt foarte grave. Provoaca teama si sunt foarte inspaimantatoare cand se petrec in comunitatile noastre. Politia prioriteaza aceasta activitate la un nivel inalt si am observat ca au fost efectuate mai multe retineri de persoane, a continuat el.


Crime cu arme de foc in 2021

13. aprilie: Cunoscutul avocat Tor Kjærvik a fost impuscat si ucis in locuinta sa de la Røa in Oslo. Fiul de 36 de ani al avocatului este invinuit de aceasta crima. Procuratura considera ca este probabil ca ancheta legata de aceasta crima se va finaliza cu trimiterea in judecata pentru transferul invinuitului in ingrijire psihiatrica impusa.

20. aprilie: Bård Lanes (33 de ani) a fost gasit impuscat la Killen in Tønsberg si a decedat la scurta vreme dupa aceea la spital. Trei barbati, de 26 de ani, 29 de ani respectiv 31 de ani sunt invinuti de crima sau complicitate la crima.

28. aprilie: Fevzie Kaya Sørebø (50 de ani) a fost impuscata si ucisa in Tostrups gate la Frogner in Oslo, cu putin inainte de ora 8.30. Un barbat de 39 de ani, care se afla intr-un conflict juridic cu Sørebø este invinuit de aceasta crima. Barbatul de 39 de ani a recunoscut vinovatia.

6. mai: Aud Opsahl (88 de ani) a fost gasita impuscata si ucisa in propria ei locuinta in Lyngdal. Fiul femeii, in varsta de 59 de ani a fost retinut si invinuit de crima. Conform unui psihiatru, este posibil ca barbatul de 59 de ani sa fi fost psihotic in momentul crimei.

19. iulie: Un barbat in varsta de 39 de ani a fost impuscat in Tordenskiolds gate in apropiere de cladirea primariei din Oslo. El a fost dus la spital dar a decedat la scurta vreme datorita ranilor. Politia a arestat, la fata locului, un barbat in varsta de 41 de ani. Cei doi barbati erau prieteni din copilarie, conform avocatului barbatului invinuit de crima, care mentionat ca barbatul a recunoscut imprejurarile in fapt si ca in acelasi timp pledeaza pentru legitima aparare.

7. octombrie: Hamse Hashi Adan (20 de ani) a fost impuscat langa scoala Lofsrud la Mortensrud in Oslo, seara tarziu. A doua zi a decedat datorita ranilor. Deocamdata nu a fost retinut nimeni in acest caz.


Sapte persoane impuscate in sapte saptamani

Si crima asupra lui Fevzie Kaya Sørebø (50 de ani) la Frogner in Oslo, in luna aprilie, s-a petrecut in plina strada. In iulie mai multe persoane au fost martore la faptul ca un barbat de 39 de ani a fost impuscat si ucis in Tordenskiolds gate, in apropiere de cladirea primariei din Oslo.

Victima de la Mortensrud a fost a saptea victima in sapte saptamani in capitala Norvegiei. Toate aceste crime au avut loc in spatiul public. Asta ingrijoreaza politia.

– Noi intelegem ca oamenii reactioneaza in legatura cu asta, a spus seful de investigatii si informatii de la Politia districtului Oslo, Grete Lien Metlid, la o conferinta de presa in legatura cu incidentul de la Mortensrud, vineri.


Sapte persoane impuscate in sapte saptamani

Sapte persoane au fost impuscate in cinci incidente diferite, in cursul ultimelor sapte saptamani in Oslo:

Duminica 15. august, doi baieti tineri sunt impuscati intr-un vagon de metrou la statia Skøyenåsen . Unul din ei a fost grav ranit. Faptasul a fost retinut.

Miercuri 25. august, doi barbati au fost impuscati intr-o scara la Trosterud. Ambii au ajuns la spital. Pana in momentul de fata, politia nu a depistat suspecti in caz.

Luni 30. august, un barbat cu varsta intre 20 si 30 de ani a fost impuscat si ranit la statia de metrou Brynseng. Un barbat cu varsta intre 20 si 30 de ani a fost retinut.

Sambata 2. octombrie, un barbat a fost grav ranit intr-un incident cu arme de foc la Vika in Oslo. In acel caz a fost arestata o a treia persoane joi.

Joi 7. octombrie, Hamse Hashi Adan (20 de ani) a fost impuscat la scoala Lofsrud de la Mortensrud. El a decedat mai tarziu datorita ranilor suferite. Politia nu arestat pe nimeni inca pentru aceasta crima.


– Provoaca neliniste

In 2006 au fost noua incidente cu arme de foc in Groruddalen pe langa incidentul de la Aker Brygge, unde membrii ai bandei „B-gjengen” au tras focuri impotriva a doi lideri ai bandei „Young Guns”. Atunci a fost demarata actiunea „X-Ray”, efortul politiei din Oslo imptriva activitatii infractionale a bandelor organizate.

Acest proiect avea sa urmareasca pas cu pas si, in acelasi timp, sa aiba un dialog cu anturajele interlope din zona Oslo. Proiectul X-ray a fost finalizat in anul 2011 si inclus in cadrul sectiei Operatiuni Speciale (SO).

Lectorul si ofiterul superior de politie al scolii de Politie, Ivar Fahsing, considera ca situatia din prezent poate fi comparata, intr-o anumita masura cu situatia de la mijlocul deceniului 2000-2010.

– Provoaca neliniste faptul ca sunt atatea arme de foc in circulatie. Proiectul legat de bandele organizate s-a orientat in mare masura spre indepartarea armelor de foc din strazi. A detine controlul asupra armelor ilegale este foarte important. Aceasta munca trebuie desfasurata continuu si este evident ca trebuie sa fie o prioritate continua, spune Fahsing, care are o indelunga experienta ca anchetator la sectia de Criminalistica in cadrul districtului de politie Oslo si de la Comisia de Crime din cadrul KRIPOS.

Pe langa faptul ca politia trebue sa se ingrijeasca de reducerea numarului de arme, politiea trebuie sa lucreze pentru a descoperi si motivele de fond pentru existenta lor, crede Fahsing.

– Politia trebuie sa lucreze activ pentru a descoperi cauzele pentru care sunt folosite arme de foc. In cazul in care este vorba de bande de interlopi, poate sa fie vorba de rivalizari sau reglari de conturi. Aici politia trebuie sa intervina pentru a opri conflictele inainte ca armele de foc sa ajunga sa fie folosite, continua fostul anchetator.

– Reguli severe

Ministerul de justitie subliniaza ca este important sa se impiedice ca armele de foc sa ajunga in maini straine.

– Este important sa avem reguli severe pentru persoanele care pot sa detina arme si ca acest aspect sa fie controlat. Este o infractiune sa detii o arma de foc fara permis. Politia colaboreaza bine si cu Autoritatea Vamala pentru a impiedica importul ilegal de arme, spune secretarul de stat Thor Sættem Kleppen.

In proaspata propunere pentru bugetul de stat pentru anul 2022, au fost alocate suplimentar 8 milioane de coroane pentru masuri imptriva infractiunilor comise de copii, tineri si bande de interlopi. Mijloacele financiare vor contribui la sustinerea autoritatii penitenciarelor si a consiliului de mediere. In plus, guvernul doreste sa aloce 3 milioane de coroane pentru un proiect pilot pentru un program de exit pentru interlopi (exit – iesirea din anturajul interlop).

Motivul crimei de la Mortensrud, comise joi, este inca necunoscut, iar politia nu doreste sa comenteze in ce masura face verificari ale posibilelor legaturi cu clanurile de interlopi. Procurorul de caz Børge Enoksen spune ca se lucreaza cu mai multe ipoteze iar ancheta se desfasoara in larg.

– Un aspect central este sa gasim motivul pentru aceasta fapta, dar in acest moment este prea devreme sa putem spune ceva despre asta, a spus el luni in dialog cu Dagbladet.

Deocamdata nu a fost retinut nimeni in legatura cu aceasta crima.

sursa: dagbladet. no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu