Știri

Cetatean rus avea trei pasapoarte – arestat preventiv pentru ca ar fi zburat cu drone in Norvegia

Scris de Daniel Solheim

Barbatul rus care a fost oprit marti la punctul de frontiera Storskog, avand doua drone asupra sa, va fi arestat preventiv pentru doua saptamani. Barbatul avea asupra lui o cantitate mare de material fotografic criptat si, pe deasupra, si trei pasapoarte in bagajul sau.

Barbatul rus, in varsta de 50 de ani, a fost oprit la un control de frontiera la Storskog in datat de 11 octombrie. In bagaj avea doua drone si mai multe dispozitive de stocare

Cetateanul rus care a fost oprit la Storskog cu drone in bagaj, recunoaste ca a zburat cu dronele si a filmat cu ele in Norvegia.

Barbatul a fost in Norvegia si a calatorit pe teritoriul tarii inca din luna August. El stocase 4 TB de inregistrari video si poze facute de-a in timpul calatoriei. Parti din materialul digital sunt criptate.

In total, barbatul avea asupra lui doua drone si mai multe dispozitive de stocare a datelor.

In plus, in bagaj, el mai avea trei pasapoarte – doua rusesti si unul israelian.

Vineri, tribunalul a decis arestarea preventiva a barbatului pentru o perioada de 14 zile.

Barbatul fusese descoperit intr-un control de rutina la punctul de frontiera Storskog, in cursul zilei de marti, cand se intorcea inapoi in Rusia.

Declara ca era intr-o excursie

Politia a solicitat joi emiterea unui mandat de arestare preventiva de 14 zile. Dosarul a fost judecat la tribunalul din Østre Finnmark in Vadsø. Decizia judecatorului a fost asteptata joi, dar nu a fost pronuntata decat vineri.

Barbatul a recunoscut ca fusese in Norvegia in calitate de turist interesat de fotografie. Conform avocatului care il reprezinta, Jens Bernard Herstad, barbatul de 50 de ani a declarat ca se afla in Norvegia intr-o excursie obisnuita.

Cand politia va obtine o imagine de ansambul a materialului fotgrafic detinut de barbat, se va aprecia daca se va extinde actul de acuzare.

NRK a fost prezent la sedinta de arestare preventiva din Vadsø, joi dupa-amiaza, sedinta in care au existat restrictii privind relatarea continutului in presa.
Zborurile rusesti nu sunt permise

Sanctiunile impotriva Rusiei contin si restrictii pentru cetatenii rusi, ca acestia nu au voie sa survoleze teritoriul Norvegiei cu drone. Barbatul rus sustine insa ca el nu stia de aceasta interdictie.

Deocamdata, barbatul este doar invinuit de a fi incalcat aceasta lege si regulament restrictionar, in care articolul prevede ca atat companiile rusesti cat si cetatenii rusi nu au voie sa zboare in Norvegia.

Interdictia de zbor este valabila pentru toate zborurile rusesti peste teritoriul continental norvegian, Svalbard si Jan Mayen, pe langa spatiul aerioan maritim al Norvegiei. Acelasi lucru este valabil si pentru utilizarea dronelor.

Aceasta lege a intrat in vigoare dupa invazia Rusiei in Ucraina.

Barbatul acuzat a declarat politiei ca el a zburat dronele in toata tara, din acest motiv, politia are un motiv intemeiat de a crede ca barbatul a incalcat regulamentul restrictionar in repetate randuri in timpul calatoriei sale prin Norvegia.

Atat inainte cat si dupa exploziile de la gazoductele NordStream 1 si 2 din Marea Baltica, au fost observate drone suspecte in apropierea instalatiilor petroliere norvegiene.

Starea de alerta este ridicata la mai multe astfel de instalatii in Norvegia in urma activitatii dronelor si a exploziilor din Marea Baltica.

Politia a anunta joi ca este posibila extinderea acuzatiilor aduse impotriva barbatului rus, dupa ce va fi parcurs materilul video si foto inregistrat de barbata.

Se va verifica daca barbatul a filmat in zone interzise, cum ar fi in apropierea aeroporturilor si a instalatiilor militare.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu