Știri

CHESTORUL DE POLITIE: Prima patrula de politie avea cu ea echipament de protectie – insa nu se echipase cu echipamentul

Scris de Daniel Solheim

Prima patrula a ales sa intre direct in actiune si a lasat echipamentul de protectie in autospeciala. In supermarket s-a tras asupra lor iar Espen Andersen Bråthen a reusit sa fuga.

Din ceea ce stie politia in acest moment, este probabil ca toate cele cinci persoane care au fost ucise, au fost ucise dupa primul contact avut de politie cu Bråthen.

Au durat 34 de minute de la primele sesizari primite de politie despre atacurile din Kongsberg la orele 18.12 miercuri seara pana cand Espen Andersen Bråthen a fost retinut.

Prima patrula de politie a fost in contact cu Bråthen la 5 minute mai tarziu, orele 18.18 in supermarketul Coop.

Patrula fusese in prealabil informata ca s-a decis inarmarea fortelor de politie. Patrula era inarmata cand a intrat in magazin, dar nu era echipata cu echipament de protectie.

– Toate autospecialele operative sunt echipate cu arme si echipament de protectie. Echipajul patrulei nu este inarmat sau echipat cu acest echipament in timpul deplasarii, spune chestorul Ole Bredrup Sæverud de la districtul de politie Sud Est si continua:

– Asta inseamna ca in cazul unei actiuni trebuie sa se opreasca si sa se echipeze cu acest echipament de protectie. Si atunci devine o apreciere tactica daca sa se echipeze sau sa intre in actiune. Este mai important sa intri in actiune sau sa te echipezi si sa poti face mai mult? Prima patrula a intrat direct si nu s-a echipat cu echipamentul de protectie, a spus chestorul.

El confirma ca echipamentul era accesibil in autospeciala.

„Trebuie sa fie accesibil si sa fie folosit”

Instructiunile de port-arma spun ca echipamentul de protectie trebuie sa fie accesibil si sa fie folosit atunci cand este vorba de o misiune inarmata, cu exceptia cazurilor in care „natura serviciului impune altceva”.

Asta inseamna ca vesta tactica de protectie si casca de protectie trebuie sa fie luate in misiune, in autospeciala.

– Ce fel de echipament de protectie avea patrula in momentul in care a intrat in supermarket?

– Nu stiu asta in mod detaliat, dar cele mai multe patrule sunt echipate in misiune cu veste usoare, spune chestorul de politie.

Cu un minut inainte ca patrula sa ajunga in contact cu Bråthen pentru prima data, a fost initiat codul PLIVO, in urma sesizarilor primite de politie. PLIVO insemana ca politia trebuie sa actioneze imediat pentru a impiedica pierderea de vieti omenesti.

Bråthen a tras de doua ori impotriva politistilor din patrula care, din acest motiv, au trebuit sa se retraga.

– In acel moment a mai venit o patrula cu un politist care era echipat cu vesta si echipament de protectie, ceea ce a facut ca sa ne putem apropia mai mult. Cand au ajuns in pozitie, Bråthen a reusit sa scape, spune chestorul.

Sæverud spune ca au fost inregistrate in log in total 22 de patrule implicate in aceasta misiune inainte de a fi retinut Bråthen, dar el mentioneaza ca unele erau pe drum spre situatie.

Evalueaza posibilitatea unei plangeri

Chestorul spune in dialog cu VG ca se fac evaluari continue daca politia va depune plangere impotriva sa insasi catre Sectia Speciala.

– Daca vom descoperi informatii care sa indice ca exista un motiv pentru a demara o ancheta impotriva noastra, vom trimite dosarul la Sectia Speciala – ori sub forma unei solicitari in vederea consultantei ori ca plangere.

Districtul de politie a sesizat Sectia Speciala miercuri seara in legatura cu deschiderea focului de avertisment in situatia retinerii lui Bråthen.

Sectia speciala a anuntat joi ca nu a demarat o ancheta, dar ca vor culege informatii de la politie pentru a-si creea o imagine mai completa a lucrurilor intamplate. Acest lucur in baza faptului ca Sectia Speciala primise informatii joi, printre altele, in legatura cu faptul ca a trecut timp din momentul in care politia a ajuns la fata locului pana cand Bråthen a fost retinut.

Chestorul spune, in dialog cu VG, vineri:

– Noi suntem preocupati sa dam Sectiei Speciale informatiile de care au nevoie si apoi este la latitudinea lor sa evalueze demararea unei anchete sau nu.

Sectia Speciala: Avem logul de operatiuni al politiei

Anchetatorul-sef cu responsabilitati de specialitate de la Sectia Speciala pentru Cazurile din Politie, Alexander Fotland Iversen, a confirmat ca acel foc de avertisment deschis in legatura cu retinerea individului nu a dat un temei, in sine, pentru deschiderea unei anchete.

– Noi apreciem situatia in directia ca acel foc de avertisment dat de politie nu a dus la vatamari ale unor persoane sau deces. Si in acel caz nu intervine o obligativitate de ancheta. Acestea au fost evaluarile noastre prealabile bazate pe informatia pe care o aveam la dispozitie in acel moment, spune Iversen in dialog cu VG.

El spune ca Sectia Speciala colecteaza activ informatiile din caz pentru a avea o baza decizionala cat mai buna posibil.

– Am observat, de asemenea, ca au reiesit informatii in mediile de informare care fac ca sa evaluam continuu daca vom deschide un dosar sau daca vom initia o ancheta din proprie initiativa.

Iversen confirma faptul ca logul de operatiuni al politiei se afla printre informatiile colectate de Sectia Speciala.

– Din informatia pe care o detinem pana acum nu am gasit un temei pentru a intocmi un dosar sa de a initia o ancheta din proprie initiativa. Dar asta se poate schimba. Evaluam situatia continuu si urmarim dezvoltarea ei, spune Iversen

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu