Știri UDI

Circulara G-15/2021 – 21.05.2021

Scris de Daniel Solheim

G15/2021 – Circulara revizuita despre punerea in vigoarea a regulamentului restrictiilor de intrare pentru straini din considerente privind sanatatea publica.

Circulara o puteti gasi in intregime pe site-ul guvernului.

Continutul circularei:

 1. Introducere
 2. Regulile generale in legatura cu restrictiile de intrare si refuzul intrarii (bortvisning)
 3. Mai multe despre exceptii legate de mentinerea functiunilor critice pentru societate
 4. Mai multe despre exeptiile date de motive speciale
 5. Exceptii pentru straini care se incadreaza in acordul SEE sau conventia EFTA
 6. Exceptia de la intrare pentru anumite tari sau regiuni
 7. Exceptii in alte cazuri
 8. Exceptii de la restrictiile de intrare pentru straini cu drept de sedere in Norvegia
 9. Cerinta testului negativ pentru SARS-CoV-2 la intrarea in Norvegia
 10. Refuzul intrarii in Norvegia la incalcarea cerinteii de testare sau inregistrare conform regulamentului Covid-19
 11. Mai multe despre cerintele legate de documentatie
 12. Relatia fata de reglementarile de carantina si expulzarea (refuzul intrarii) in cazul abaterilor grave de la reglementarile de carantina
 13. Relatia fata de reglementarile prevazute de legea imigratiei in ce priveste refuzul intrarii (bortvisning)
 14. Reglementari legate de procesare
 15. Controlul strainilor si masuri coercitive
 16. Responsabilitatea fata de cheltuieli
 17. Expulzare si pedeapsa
1. Introducere

Ministerul justitiei face referire la legea temporara nr. 83 din 19. iunie 2020 despre restrictii de intrare pentru straini din considerente legate de sanatatea publica si regulamentul nr. 1423 din 29. iunie 2020 despre restrictiile de intrare pentru straini din considerente legate de sanatatea publica (ultima data modificat la 7. mai 2021). Legea si regulamentul inlocuiesc regulamentul nr. 293 din 15 martie 2020 despre Refuzul intrarii strainilor din considerente legate de sanatatea publica.

2. Regulile generale in legatura cu restrictiile de intrare si refuzul intrarii (bortvisning)

Legea temporara pentru restrictiile de intrare pentru straini din considerente legate de sanatate publica contine faptul ca toti strainii care nu sunt cuprinsi in vreuna din exceptiile prevazute in lege sau in reglementarile emise in temeiul legii, vor fi refuzati la intrare (expulzati) fare o evaluare suplimentare a riscului de infectie pe care acestia il prezinta in mod individual. Strainii expulzati vor parasi regatul fara intarzieri nejustificate.

Se precizeaza ca, chiar daca strainul este cuprins in vreuna din exceptiile prevazute de lege sau reglementarile restrictiilor de intrare, o conditie pentru intrare este ca prevederile legii pentru intrare sa fie indeplinite. Aceste prevederi sunt, de exemplu cerinta de viza pentru strainii care au nevoie de viza, iar aceasta cerinta va fi in continuare valabila chiar daca pot exista probleme de ordin practic legate de depunerea unei cereri pentru obtinerea vizei. Mai departe sunt valabile cerintele prevazute in legea imigrantilor in legatura cu cazurile in care este necesar dreptul de sedere.

Legea temporara a restrictiilor de intrare nu constituie o piedica pentru cetatenii norvegieni si cetatenii nordici domiciliati in Norvegia, de a intra in Norvegia.

Mai departe, in art. 2 al legii se fac exceptii pentru:

a) straini care sunt domiciliati in Norvegia cu drept de sedere sau permis de sedere conform legii imigrantilor

b) straini care cer protectie in regat (azil) sau in alt mod solicita dreptul la protectie internationala datorita pericolului de a fi persecutati conf. art. 73 din legea imigrantilor

c) straini a caror prezenta in regat este strict necesara pentru a putea mentine buna functionare a functiilor sociale critice sau pentru a avea grija de nevoile de baza ale societatii (vezi punctul 3 mai jos).

d) straini carora li s-a acordat dreptul de sedere fara amanarea intrarii, confrm art. 3 (vezi punctul 8 mai jos)

e) straini care au primit viza de intrare conform legii strainilor art. 12.

f) straini care au viza si se incadreaza la exceptiile de la restrictiile de intrare prevazute de lege sau reglementari date in conformitate cu legea la momentul intrarii

g) cazuri in care exista motive speciale pentru acordarea dreptului de intrare, precum responsabilitatea speciala pentru ingrijirea unor persoane in Norvegia sau alte considerente speciale legate de viata sau bunastare (vezi punctul 4 mai jos).

Special pentru strainii care sunt domiciliati in Norvegia cu permis de sedere sau drept de sedere.

Excepta de la litera a cuprinde atat cetatenii din spatiul SEE cat si cetateni din tari terte.

Prin termenul „domiciliat in Norvegia”, conform art. 2 (1) lit. a, se intelege strainul care are domiciliu stabil (resedinta permanenta) in Norvegia, adica ca strainul isi are casa permanenta aici. Strainul trebuie sa aiba permis de sedere sau drept de sedere in Norvegia la momentul intrarii.

Exceptia nu da posibilitatea pentru a intra in Norvegia cu scopul de a se muta aici datorita locului de munca sau studiilor.

Exceptia nu cuprinde nici strainii care lucreaza in Norvegia, dar nu au resedinta permanenta aici.

La intrare in Norvegia trebuie sa se prezinte documentatia faptului ca persoana este „domiciliata” (rezidenta) in Norvegia sau ca are domiciliu permanent in Norvegia.

Un strain care nu poate face dovada ca este inregistrat in Registrul populatiei (Follkeregisteret), trebuie sa prezinte alta forma de documentatie ca dispune de un domiciliu permanent in Norvegia.

Asta se poate face prin prezentarea documentelor care atesta ca strainul are in proprietate sau inchiriaza un spatiu locativ in Norvegia. Documentatia despre faptul ca respectivul are in proprietate spatiu locativ poate fi de la registrul funciar, copie a desfasuratorului fiscal/calcului fiscal sau documentatia care atesta plata cheltuielilor catre municipalitate/cheltuieli de intretinere catre asociatia de locatari sau plata impozitului pe proprietate. Informatia din registrul funciar poate fi descarcata de pe pagina registrului de cadastrul (kartverket) prin logare pe altinn.no. Vezi pentru informatii suplimentare http://seeiendom.kartverket.no.

Relatia de chirie poate fi documentata prin prezentarea contractului de chirie care arata ca strainul avea domiciliu in Norvegia la momentul in care a iesit din Norvegia si ca are domiciliu la intrare in Norvegia. Se cere, ca o regula principala, ca contractul sa fi fost deja in vigoare la momentul iesirii din Norvegia. In cazul in care strainul a intrerupt relatia de chirie si a intentat o alta realtie de chirie inainte de intrare, se cere documentatie suplimentara care sa faca probabil faptul ca strainul intr-adevar este domiciliat in Norvegia. Astfel de documentatie poate fi contract de munca sau confirmarea locului de studiu/scoala (scrisoarea de acordare a locului de studiu, sau certificat de student)

Proprietatea de vacanta nu este considerat un domiciliu stabil, nici detinerea si nici inchirierea uneia.

Strainii care nu sunt inregistrati ca domiciliati in Registrul populatiei trebuie de asemenea sa poata face probabil faptul ca se intorc dintr-o calatorie in strainatate/sedere temporara in strainatate, de exemplu prin a prezenta biletul de avion cu care au iesit din Norvegia.

Cand se vorbeste despre cetateni SEE si membrii lor de familie care sunt domiciliati sau muncesc in Norvegia, nu este vorba de cetateni SEE sau membri de familie care locuiesc sau muncesc in Svalbard.

3. Mai multe despre exceptii legate de mentinerea functiunilor critice pentru societate

Litera c din art. 2 a legii da exceptii pentru strainii a caror prezenta in regat este „strict necesara pentru a putea mentine buna functionare a functiilor sociale critice sau pentru a avea grija de nevoile de baza ale societatii”.

Se face referirela lisa de functii critice pentru societate de pe site-ul guvernului regjeringen.no:

 • managementul si gestionarea crizelor
 • aparare
 • lege si ordine
 • sanatate si ingrijire, printre altele si farmacie si curatenie
 • serviciul de salvare
 • securitatea digitala in sectorul civil
 • natura si mediul inconjurator
 • securitatea aprovizionarii
 • apa si ape uzate (canalizare)
 • servicii financiare
 • alimentare cu electricitate
 • comunicare electronica
 • transport
 • servicii prin satelit

Pentru alte functiuni se face referire la lista intreprinderilor cu caracter critic pentru societate si pentru personalul vital: Lista pentru functiunile critice pentru societate

Exceptia este valabila doar pentru strainii a caror intrare in Norvegia este strict necesara.

Exceptia trebuie apreciata in contextul scopului restrictiilor de intrare si a evaluarilor facute de autoritatile de sanatate pentru necesitatea reducerii drastice a numarului de intrari in Norvegia.

Exceptia de la restrictiile de intrare trebuie practicata in mod sever si sa fie limitata la un minim in functie de ceea ce este necesar pentru continuintatea functiunilor critice pentru societate.

Aceasta reglementare de exceptie este menita sa fie foarte ingusta.

Faptul ca un anumit sector este pus pe lista functiilor critice pentru societate, nu inseamna ca toti angajatii din acel sector sunt exceptati de la restrictiile de intrare.

Se subliniaza ca urmatoarele doua criterii trebuie sa fie indeplinite:

 • munca care urmeaza sa fie prestata trebuie sa fie legata direct de capacitatea de a asigura continuitatea functiei critice pentru societate
 • munca nu poate fi amanata fara a provoca o afectare inacceptabila a capacitatii de a mentine continuitatea functiei critice pentru societate

Companiile care au personal in functii critice pentru societate vor trebui sa documenteze faptul ca angajatii lor trebuie sa fie considerati a fi critici pentru capacitatea de a asigura continuitatea functiilor critice pentru societate, in conformitate cu criteriile numite mai sus. Se presupune ca exceptia va fi rareori indeplinita pentru toti angajatii companiei.

A fost elaborat un formular care poate fi folosit ca documentatie pentru un strain care se incadreaza la aceasta exceptie. Formularul este pus pe site-ul guvernului (regjeringen.no). Cu toate acestea, nu este o conditie ca acest formular sa fie utilizat, atata timp cat documentatia utilizata contine informatiile necesare.

Se precizeaza faptul ca, chiar daca personalul strain este incadrat la exceptiile prevazute de lege si reglementarile de restrictionare a intrarii, este o conditie prealabila pentru intrare ca sa fie mai intai indeplinite conditile de intrare in Norvegia prevazute de legea imigratiei.

Se mai precizeaza, in acelasi tim, ca completarea formularului nu garanteaza intrarea; strainul trebuie, la intrarea sa in Norvegia, sa fie evaluat a fi „strict necesar pentru a putea mentine buna functionare a functiilor sociale critice sau pentru a avea grija de nevoile de baza ale societatii”.

Reglementare bazata pe cerere pentru afacerile din agricultura

Pentru muncitorii straini din afacerile din agricultura este valabila o reglementare speciala, pe baza de cerere. Acest fapt reiese din regulamentul pentru cerere de exceptie de la restrictiile de intrare pentru straini care sunt strict necesari pentru mentinerea capacitatii de functionare a afacerilor din agriculturi, intrat in vigoare in 26 martie 2021.

Afacerile din agricultura, definite ca acele afaceri care au productie de cartofi, fructe si fructe de padure, pot depune cerere Directiei pentru Agricultura, pentru a acorda unui strain exceptarea de la restrictiile de intrare conform legii restrictiilor de intrare art. 2 (1) lit. c.

In cazul in care Directia accepta cererea, strainul va avea drept de intrare, atata vreme cat celelalte conditii prevazute in reglementarile de restrictie si in legea imigratiei sunt indeplinite, conform regulamentului amintit mai sus, art. 2 (4). Decizia nu da exceptie de la obligatia de carantina.

O decizie data de Directia pentru Agricultura este valabila pentru intrare timp de 30 de zile de la data emiterii ei. Strainii care se incadreaza la aceasta exceptie vor prezenta decizia Directiei pentru Agricultura la intrare, ori pe format de hartie, ori in format digital. Autenticitatea deciziei va fi verificata in controlul la frontiera.

Aceasta reglementare bazata pe cerere este singura modalitate prin care muncitori in agricultura pot primi exceptie de la restrictiile de intrare in conformitate cu legea restrictiilor de intrare art. 2 (1) lit. c.

Un strain care invoca pentru sine aceasta exceptie pentru a putea munci in agricultura, fara sa poata prezenta o decizie pozitiva din partea Directie pentru Agricultura, nu va putea intra in Norvegia.

Strainii care au primit permis de sedere fara amanarea intrarii, in calitate de muncitori de sezon intre 29. ianuarie si 26 martie 2021, pot primi exceptie de la restrictiile de intrare fara decizia Directiei pentru Agricultura, cu conditia ca celelalte conditii sa fie indeplinite.

Si pentru acesti straini se poate depune cerere catre Directia pentru Agricultura si in acest fel se poate stabili ca sunt incadrati la exceptia prevazuta la art. 2 (1) lit. c, inainte de intrarea in Norvegia.

Din regulamentul cererilor pentru exceptarea de la restrictiile de intrare a strainilor care sunt strict necesari pentru mentinerea capacitatii de functionare a afacerilor din agricultura, art. 2 (5) ca in cazul in care s-a acordat exceptarea de la restrictii din motive incorecte sau ca urmare a unor informatii eronate, strainul poate fi expulzat in conformitate cu legea privind restrictiile de intrare, art. 2 (3).

Regulie de procesare a cazurilor din art.5 si art. 6 din lege se aplica in mod corespunzator, vezi si art. 8 privind masurile coercitive. Art 7 (expulzare) si art. 9 (pedeapsa) nu se aplica. Art. 4, primul paragraf privind raspunderea strainului pentru cheltuielile de deportare proprie, conf. art. 91 din Legea imigratie, se aplica daca strainului i se pot reprosa circumstantele care justifica deportarea (refuzul de intrare, bortvisning).

4. Mai multe despre exeptiile date de motive speciale

Conform Legii restrictiilor de intrare art. 2 (2.) unui strain i se poate da dreptul de a intra in Norvegia in cazul in care „motive speciale impun acest lucru, precum resposabilitatea speciala de ingijire a unor persoane in Norvegia sau alte considerente speciale legate de viata si bunastare”. Acest lucru este valabil pentru:

 • copii minori si copii minori adoptivi ai unui cetatean norvegian sau ai unui strain care locuieste si munceste in Norvegia
 • strain care are o responsabilitate speciala de ingrijire a unor persoane care locuiesc in Norvegia, printre altele copii minori sau copii adoptivi minor sau alte persoane cu nevoi speciale de ingrijire.
 • strain care din considerente speciale de viata si bunastare are nevoie sa intre in Norvegia, iar aceasta vizita nu sufera amanare, de exemplu strain care viziteaza un membru apropiat de familie care este grav bolnav sau in stare terminala in Norvegia.
 • strain care urmeaza sa asiste la nasterea propriului copil, in cazul in care mama copilului locuieste in Norvegia
 • strain care este judecator, parte sau reprezentant al partii intr-un proces sau care urmeaza sa dea declaratie intr-un proces in Norvegia. Exceptia cuprinde si procedura de arbitraj.
 • strain care are permis de pescuit valabil pentru pescuitul din ambarcatiune in Tanavassdraget, conform regulamentul privind pescuitul in traseul de frontiera a albiei raului Tana, art. 2 (1) (3) (2) lit. a si lit. c. Strainul care porneste de pe partea finlandeza a raului poate pescui pe partea norvegiana a raului dar nu poate acosta pe partea norvegiana, adica sa coboare pe malul Norvegiei.

Se precizeaza ca lista de mai sus nu da in mod exhaustiv toate motivele care pot fi considerate „motive speciale”. Directia pentru migratie poate da indrumari suplimentare.

Trebuie sa se aiba in vedere ca strainul sa aiba posibilitatea de a se adapta la reglementarile in vigoare. Exceptia „din motive speciale” poate fi folosita in perioada imediat urmtoare dupa intrarea in vigoare a restrictiilor, de exemplu in situatii in care strainul deja a inceput calatoria spre Norvegia sau situatii in care un strain care locuieste in Norvegia cu permis de sedere sau drept de sedere fara a fi „domiciliat”, conf. art. 2 (1) lit. a , se afla in strainatate in momentul in care restrictiile reglementarilor care anterior dadeau posibilitate intrarii si persoanelor care nu sunt „domiciliate” a intrat in vigoare. Aceleasi considerente vor fi valabile si la innaspriri ulterioare ale restrictiilor de intrare

5. Exceptii pentru straini care se incadreaza in acordul SEE sau conventia EFTA

In art. 1 au fost facute exceptii pentru urmatoarele categorii de straini:

a) [abrogat]

b) [abrogat]

c) [abrogat]

d) [abrogat]

e) membru de familie al unui cetatean SEE, conf. art 110 sau cetatean SEE cu o legatura corespunzatoare de familie cu un cetatean norvegian, care urmeaza sa se domicilieze in Norvegia

f) [abrogat]

g) [abrogat]

h) Cetatean SEE si cetatean al statelor Andorra, Monaco, San Marion si Vatican, impreuna cu membrii lor de familie, care au nevoie sa calatoreasca prin Norvegia pentru a se intoarce acsa

i) [abrogat]

j) [abrogat]

Ceea ce este precizat in regulament privin cetatenii SEE, este valabil si pentru cetatenii elvetieni, conf. art. 1 (2) din regulament.

La litera e – despre membrii de familie

Exceptia din articolul 1, lit. e a regulamentului cuprinde membrii de familie care urmeaza sa se domicilieza in Norvegia, si care sunt cuprinsi de art. 110 din legea imingrantilor, printre latele si membrii de familie ai unui cetatean norvegian care se intoarce in Norvegia dupa ce si-a exercitate dreptul la libera circulatie conform acordului SEE si a conventiei EFTA, conf. art 110 (1) din Legea imigratiei. In plus, litera e cuprinde si membrii de familie ai unui cetatean norvegian care nu si-a exercitat dreptul la libera circulatie, in cazul in care membrul de familie in sine este cetatean SEE si urmeaza sa se domicilieze in Norvegia.

Membrii de familie care nu urmeaza sa se domicilieze in Norvegia, ci doar sa vina in vizita, intra sub regelementarile prevazute la art. 3 lit. q, din regulament, vezi explicatiile la punctul 7 mai jos.

La litera h – despre cetateni SEE care au nevoie sa calatoreasca prin Norvegia

Exceptia pentru cetateni SEE si cetateni din Andorra, Monaco, San Marino si Vatican, impreuna cu membrii familiilor lor, care au nevoie sa calatoreasca prin Norvegia pentru a se reintoarce acasa, cuprinde toate felurile de transport, dar trebuie sa fie evaluata in corelatie cu obligativitatea carantinei, prevazute in regulamentul covid-19. Excetptia cuprinde si cazuri in care strainul ajunge in Norvegia si exista un motiv intemeiat pentru care respectivul nu are bilet de calatorie mai departe in aceeasi zi, eventual respectivul nu a reusit inca sa-si procure bilet. Se preconizeaza ca strainul poate proba ca va face ce ii sta in putinta pentru a calatori mai departe cat se poate de repede si ca respectivul va respecta regimul de carantina in perioada sederii temporare in Norvegia.

6. Exceptia de la intrare pentru anumite tari sau regiuni

In art. 2 s-au facut exceptii pentru urmatorii straini:

a) [abrogat]

b) strain care este cuprins in acordul de separare dintre statele SEE/EFTA si Marea Britanie, conf. regulamentului pentru straini art. 19-33 pana la 19-35 si care este domiciliat in Norvegia sau membru de familie care este denumit in regulamentul pentru straini art. 19-33 (2) care urmeaza sa se domicilieze in Norvegia.

c) strain care are nevoie sa calatoreasca prin partea continentala norvegiana pe drum spre sau dinspre locul de munca sau domiciliul sau in Svalbard.

d) strain care este domiciliat in Svalbard

e) personal sanitar din Suedia sau Finlanda care lucreaza in serviciile de sanatate si ingrijire in Norvegia

f) copii si elevi care fac naveta din Suedia sau Finlanda la gradinita, scoala primara sau liceu si persoane care efectueaza transportul necesar intre domiciliu si gradinita/scoala

g) strain domiciliat in Suedia sau Finlanda care face naveta zilnic spre locul de munca in Norvegia. Strainul ca prezenta, la intrare in Norvegia, documentatie ca el este domiciliat in Suedia sau Finlanda, adeverinta de la angajator norvegian ca respectivul face naveta zilnic si certificat care arata test negativ SARS-CoV-2 facut in ultimele sapte zile inainte de sosirea in Norvegia. Testul trebuie efectuat in Norvegia, Suedia sau Finlanda.

h) personal al serviciilor de politie din Suedia si Finlanda care urmeaza sa foloseasca teritoriul norvegian pentru tranzit, precum si perosnal vamal din Suedia si Finlanda care urmeza sa-si desfasoare serviciul in sau sa calatoreasca prin Norvegia, in cadrul ramelor in vigoare din acordul de colaborare vamala, conf. art. 14 in Legea vamilor.

La litera b – depre straini care sunt cuprinsi in acordul de separare dintre statele SEE/EFTA si Marea Britanie

Se fac exceptii pentru cetateni britanici si membri de familie care au dreptul la permisul de sedere sau dreptul definitiv de sedere in conformitate cu acordul de separarae dintre statele SEE/EFTA si Marea Britanie, conf. regulamentului pentru migranti art. 19-33 si urmatoarele. Conditia este ca strainul sa fie domiciliat in Norvegia, conf. art. 2 (1) lit a. Vezi explicatia conditiei de „domiciliat” la pct. 2 mai sus. Pe langa aceasta se permite accesul membrilor de familie care sunt cuprinsi in acordul de separare si care urmeaza sa se domicilieze in Norvegia.

Un strain poate sa documenteze faptul ca este cuprins de acordul de separare prin prezentarea unuia din urmatoarele documente la intrarea in Norvegia:

 • chitanta pentru depunerea cererii in vederea obtinerii persmisului de sedere conf. regulamentului migratiei art. 19-33 pana la 19-35
 • chitanta pentru inregistrarea ca solicitant de loc de munca (certificat de solicitant de loc de munca – arbeidssøkerbevis)
 • adeverinta de inregistrare sau adeverinta dreptul de sedere definitiv conform reglementarii SEE de inregistrare
 • card de sedere
 • adeverinta de domiciliu (bostedsattest) de la Registrul populatiei (Folkeregisteret – Skatt)
 • chitanta pentru inregistrarea conform reglementarilor SEE, inregistrare efectuata inainte de 1. ianuarie 2021.

Strainii care nu au un astfel de document pot face dovada faptului ca sunt cuprinsi in acordul de separare printre altele, prin prezentarea contractului de munca, contract de chirie, contract de cumparare imobil, carnet de student sau adeverinta pentru obtinerea unui loc de studii.

Membrii de familie care sunt cuprinsi in acordul de separare dar care inca nu sunt domiciliati sau inregistrati in Norvegia, pot face dovada relatiei de familie prin certificat de nastere sau certificat de casatorie.

La litera c si d despre Svalbard.

[Se refera la strainii care au nevoie sa calatoreasca prin teritoriul continental norvegian pe drum spre san dinspre munca sau domiciliu in Svalbard]

La litera e despre personalul sanitar

[Se refera la personalul sanitar din Suedia si Finlanda care lucreaza in sistemul de sanatate si ingrijire in Norvegia]

La litera g despre navetistii de zi din Suedia si Finlanda

[Se refera la strainii domiciliati in Suedia si Finlanda care fac naveta zilnic pentru a munci in Norvegia]
7. Exceptii in alte cazuri

In art. 3 din regulament sunt incluse exceptii pentru urmatorii straini:

a) strain care va efectua vizita programata sau stabilita intre copil si parinte sau cand copilul are doua domicilii

b) strain care face doar escala pe un aeroport in Norvegia inainte de a continua calatoria

c) populatia sami in timpul activitatii de crestere a renilor

d) strain care efectueaza transport comercial de bunuri sau pasageri contra plata sau care se afla in drum spre sau de la o astfel de misiune

e) jurnalist si alt personal aflat in misiune pentru o institutie media straina

f) strain, prevazut in regulamentul imigratiei art 1-4 si art 1-4 care poate prezenta pasaport diplomatic sau pasaport de serviciu, eventual pasaport national in combinatiei cu card de identitate norvegian emis de ministerul de externe, sau in combinatie cu card de sedere Schengen pentru personalul ambasadelor. Corespunzator este valabil si pentru alti diplomati acreditati si curieri diplomatici.

g) personal militar prevaztu in art. 1-7 (2 si 3) impreuna cu soti lor, parteneri de viata sau copii inregistrati si aceptati de catre Ministerul apararii, membri ai componentei civile a armatei si personal civil care lucreaza ca personal militar sau la sediu in Norvegia (incluse fiind sectiile Nato in Norvegia) impreuna cu soti, parteneri sau copii.

h) strain care lucreaza pe instalatii plutitoare sau navigabile, conf. regulamentului imigratiei art. 1-10 si 1-11

i) detinator al unui certificat de aviatie valabil, conf art. 2-9 din regulamentul imigratiei, pe drum spre sau dinspre serviciu activ

j) marinari pe drum spre sau dinspre serviciu activ, cu card-ID prevazuta in art. 2-8 in regulamentul imigratiei sau „Seafarer’s Identification and Record Book” filipinez sau pasaport national filipinez prevazut in regulamentul imigratiei art. 3-1 lit. j.

k) soti, parteneri de viata sau copii ai unui oficial trimis la o reprezentanta norvegiana in strainatate

l) angajati ai organizatiilor internationale sau angajati in organizatii care depun munca umanitara internationala, care sunt pe drum spre o misiune sau la intoarcere din misiune

m) strain care este invitat de autoritati norvegiene pentru a participa la negocieri internationale si altele, si strain care face parte din delegatie care vin in Norvegia in conformitate cu obligatiile internationale ale Norvegiei

n) [abrogat]

o) cercetatori si membri de echipaj care participa in misiuni de cercetare marina si acosteaza in Norvegia

p) [abrogat]

q) strain care are urmatoarele relatii de familie cu o persoana domiciliata in Norvegia:

 1. sot, sotie, partener de viata inregistrat sau concubin
 2. copil minor sau copil minor vitreg
 3. parinti sau parinti vitregi ai unui copil
 4. [abrogat]
 5. [abrogat]
 6. [abrogat]

r) [abrogat]

s) [abrogat]

t) [abrogat]

u) [abrogat]

v) strain care a primit o decizie de exceptare de la restrictiile de intrare ca urmare a reglementarilor de cerere pentru exceptii de la restrictiile de intrare pentru straini din considerente legate de sanatatea publica

La litera a – despre regimul de vizite

Exceptia cuprinde atat cazurile in care un parinte urmeaza sa efectueze o vizita programata sau stabilita in acordul de vizite si domiciliu al copilului impartit intre parinti, si cazurile in care un parinte faciliteaza vizita celuilalt parinte (in cazul parintilor divortati), de eks. prin a duce sau a aduce copilul de la o vizita.

La litera b – despre escale

(…)

La litera d – despre comenzi de transport

Exceptia este valabila in general pentru soferul mijlocului de transport. in cazuri de exceptie poate sa cuprinda si persoane care sunt necesare pentru mentinerea in functionare in legatura stransa cu transportul in sine, cand astfel de functii nu pot fi intretinute in alt mod. In mod exceptional se acorda drept de intrare pentru comenzi de transport speciale in cazul in care pregatirile pentru acestea nu pot fi efectuate in alt mod.

La litera g – despre personal militar etc

(…)

La litera i – despre certificatul de aviatie

(…)

La litera q – despre relatii de familie

Prevederea cuprinde accesul la intrare in Norvegia pentru persoane care au familie in Norvegia. Aceasta exceptie este valabile indiferent daca persoana domiciliata in Norvegia, este cetatean norvegian sau strain domiciliat aici.

Se precizeaza ca straini care sunt exceptati de la cerinta unui drept de sedere conform regulamentului imigratiei art. 1-4 si art 1-5 (diplomati si soti, parteneri de viata si copii) vor fi considerati ca „persoane domiciliate in Norvegia” in acest context.

Prevederea este valabila pentru orice forma de sedere sau vizita conform regulamentului imigratiei pentru membrii de familie in cauza. Acest lucru este valabil atat pentru strainul care a solicitat sau va solicita permisul de sedere pentru a se domicilia in Norvegia cat si pentru cei care doar vin in vizita, cu sau fara viza. In toate cazurile regulile generale prevazute de legea imigratiei si regulamentul imigratiei, trebuie indeplinite pentru ca strainii sa poata intra in Norvegia.

Cu „samboer” – concobin – se intelege o relatie stabilita si stabila de cel putin doi ani, sau ca cuplul are sau asteapta un copil comun si urmeaza sa locuiasca impreuna. Acest aspect corespunde definitiei din legea imigratiei in ce priveste termenul „samboer”.

Se precizeaza ca o relatie de parinte vitreg contine o relatie stabilita prin casatorie, parteneriat de viata sau concubinaj (samboerskap).

Pentru a face probabil faptul ca strainul este un membru de familie care se incadreaza la aceasta exceptie trebuie ca acesta sa prezinte de ex, un certificat de casatorie sau un certificat de nastere.

Asa cum a fost aminitit mai sus, exceptia nu contine o modificare a reglementarilor generale de intrare si viza in Norvegia. Asta inseamna ca un membru de familie care are obligatia de a avea viza pentru intrarea in Norvegia, si nu o detine, va trebui sa solicite o viza, si sa o primeasca, inainte de calatoria spre Norvegia.

Documentatia pentru dovedirea relatiei de familie trebuie prezentata odata cu cererea pentru viza. Strainii care deja au obtinut o viza valabila si strainii care nu au nevoie de viza, prezinta documentatia necesara la intrarea in Norvegia.

Exceptia contine faptul ca un membru de familie prevazut de art. 3 lit. q poate intra in Norvegia si depune cerere pentru reintregirea familiei in Norvegia, in conformitate cu reglementarile si indrumarile care erau valabile anterior pandemiei covid-19. Exceptia contine de asemenea ca se poate emite o viza de intrare membrilor de familie care se incadreaza la art. 3 lit. q si care au intentia de a ramane in Norvegia pana la obtinerea permisului de sedere, conf. art. 13 din Legea imigratiei.

La litera v – legat de reglementarea exceptiei prin cerere

Exceptia cuprinde muncitori straini care, prin decizia Directiei pentru transporturi navale, au primit exceptie de la restrictiile de intrare, in urma cererii depuse de catre compania la care lucreaza, conf. regulamentului nr. 470 din 19 februarie cu privire la exceptarea prin cerere de la restrictiile de intrare pentru straini din considerente legate de sanatatea publica art. 2 (1). Din regulamentul amintit reiese in art. 8 (1) ca i astfeld de decizie de exceptare de la restrictiile de intrare este valabila pentru intrarea in Norvegia timp de 14 zile de la data emiterii ei.

Strainii care se incadreaza la aceasta exceptie trebuie sa prezinte decizia Directiei pentru transporturi navale (Sjøfartsdirektoratet) la intrarea in Norvegia, ori pe format de hartie ori in forma digitala. Autenticitatea deciziei va fi verificata in controlul de frontiera.

Se subliniaza ca chiar daca strainului i se acorda o exceptie de la restrictiile de intrare in urma unei astfel de cereri, strainul are acces la intrare doar daca si celelalte conditii condorm legii restrictiilor de intrare si a conditiilor generale pentru dreptul la intare si sedere conform legii imigratiei sunt indeplinite .

Exceptia de la restrictiile de intrare nu da o exceptie de la obligativitatea regimului de carantina sau a altor prevederi legate de preventia bolilor contagioasa, conf. regulamentului de exceptare de la restrictiile de intrare art. 2 (3).

Din regulmaentul de exceptare de la restrictiile de intrare art. 2 (5) reiese ca in cazul acordarii exceptiei in baza unor conditii incorecte sau ca urmare a unor informatii eronate, strainul poate fi refuzat si deportat din considerente legate de sanatatea publica art. 2 (3).

Reglementarile de procesare i art. 5 si 6 din lege sunt, la fel, valabile, de asemenea si cele prevazute de art. 8 in ce priveste masurile coercitive. Art 7 (expulzare) si art. 9 (pedeapsa) nu intra in vigoare. Art 4 (1) din lege cu privire la responsabilitatea strainului de a acoperi cheltuielile pentru propria deportare conf. art 91 din legea imigratiei sunt in vigoare in cazul in care strainului i se pot imputa imprejurarile care motiveaza refuzul intrarii si deportarea.

8. Exceptia de la restrictiile de intrare pentru strainii care au permis de sedere in Norvegia.

(va continua)

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu