Știri

Comerț online: Avertizări împotriva Google datorită site-urilor cu magazine online care fac excrocherii

Scris de Daniel Solheim

Site-uri îndoielnnice cu text în limba norvegiană, care susțin că oferă spre vânzare articole de marcă îndrăgite, sunt prezentate la loc de frunte pe Google. Un expert în tehnologe îți recomandă să fii prudent.

Norvegienii efectuează aproximativ 40 de milioane de căutări pe Google într-o singură zi. Nu este foarte ciudat, pentru că Google domină piața motoarelor de căutare și în Norvegia, unde procentul celor care utilizează Google este de 90 %.

Dar nu Google nu este întotdeauna de partea ta.

– Google a fost învinuit că ar pune comercianții online în pericol, spune expertul în tehnologie, Hans-Petter Nygård-Hansen.

Căutări după produse de marcă

TV2 a relatat anterior despre clienți care au căzut în capcana magazinelor online. Mai mulți dintre cei care s-au simțit înșelați au fost conduși către acele magazine online prin căutări pe Google.

În acest articol verificăm ce se întâmplă când faci o căutare pe Google a unui articol de marcă cunoscută internațional.

Ca punct de pornire ne-am ales mărcile de sport ”The North Face” și ”Salomon”.

Acestea sunt rezultatele căutării când cauți ”North Face Norge” și marca de încălțăminte ”Salomon”

Căutarea dă mai multe rezultate care seamnănă cu adrese norvegiene cu sufixul ”.no”.

Dacă dai un click pe ele, ajungi la site-uri de internet în limba norvegiană, cu steguleț norvegian.

– Niciuna din site-urile prezentate nu avea legături cu Salomon, iar noi nu suntem proprietari ai acelor nume de domenii. De aceea, recomandăm clienților să nu facă comenzi de la aceste site-uri, a spus managerul pentru merchandising, Karl Heins Auer de la Salomon Europa de Nord in dialog cu TV2.

TV2 a luat legătura și cu ”The North Face”. Ei nu doresc să comenteze situația.

Magazinele XXL oferă spre vânzare ambele mărci. Rețeaua de magazine spune că aceasta este o practică cunoscută, dar nu dorește să comenteze mai multe.

Norvegian? Aceste site-uri diferite care susțin că vând produse de marcă par a fi autentice. Când verifici site-urile mai îndeaproape, se poate vedea că acestea sunt înregistrate în alte țări.
Un fenomen amplu

Expertul în tehnologie Nygård-Hansen, subliniazå ca un studiu anterior a dezvăluit că până la 60 % din primele site-uri care apar pe Google, duc spre magazine online îndoielnice.

– Puteau fi magazine online care vindeau produse false sau periculoase, sau care efectiv înșelau clienții prin a le lua banii, fără să le trimită produsul, spune el în dialog cu TV2.

El spune că fenomenul site-urilor false este unul amplu.

– Este o problemă bine-cunoscută, care, din păcate, a crescut puternic în cursul ultimilor ani. În primul rând, întotdeauna au existat excroci, dar pandemia a făcut ca creșterea procentajului acestora să se accelereze.

– Acum problema a devenit și mai mare ca urmare a inflației și a prețurilor în creștere, pe lângă rețelele de furnizare afectate, spune Nygård-Hansen.

El crede că nu există niciun dubiu că mulți își fac site-uri de magazine online false pentru că, pur și simplu, se merită.

Expertul în tehnologie, Nygård-Hansen, spune că norvegienii sunt naivi, creduli și înstăriți, asta făcându-i o pradă bogată pentru excroci.

– În postura de consumatori, noi suntem tot timpul la o vânătoare a ofertelor bune, iar unele dintre oferte aparțin de categoria ”prea bun ca să fie adevărat”. Și de cele mai multe ori așa și este.

Expertul spune că îi înțelege și are deplină compasiune pentru că este ușor să fi înșelat.

– Site-urile par la prima vedere foarte profesional făcute. Limba norvegiană de pe site-uri este bună, pozele și descrierea produsului este bine făcută și totul pare autentic, spune Nygård-Hansen.

Citiți mai jos în articol răspunsul de la Google.

– Când aceste site-uri sunt, adițional, promovate prin Google, acest lucru întărește desigur aceasta impresie a autenticițății.

Salomon confirmă că acest magazin online este unul fals.
Adresă străină

Organizația sindicală pentru comerț și servicii, Virke, este atentă la această problematică.

– Apar tot timpul site-uri noi care promovează mărfuri către clienții norvegieni și care navighează, în diferite feluri, sub pavilion fals, care nu oferă ceea pentru ce fac reclamă, spune Jarle Hammerstad, manager pentru politica industriilor din cadrul Virke.

Roagă populația să raporteze: Jarle Hammerstad, manager în cadrul organizației Virke, roagă atât clienții cât și firmele comerciale care descoperă concurenți neserioși pe internet să raporteze aceste site-uri și produsele ilegale.

Ne uităm din nou la site-urile pe care le-am găsit la căutarea de pe Google: ”The North Face” și ”Salomon”.

Când TV2 a verificat domeniul site-ului, s-a dovedit că firmele aveau adrese înregistrate în Singapore și Pakistan. Mai multe dintre site-uri erau înregistrate de Alibaba.com.

Organizația Virke crede că agenții comerciali de pe internet operează din afara Europei pentru a evita cerințele europene și supravegherea autorităților.

– Este foarte regretabil că aceste site-uri web apar în căutările Google, deoarece mulți au încredere că există oferte serioase care apar în topul căutărilor pe Google, spune Hammerstad în dialog cu TV2.


Mai multe informații despre magazinele online pe care le-a investigat TV 2:

https://www.thenorthfacenorge.no/

Locul: Jhang, Punjab Pakistan

https://www.northface-norge.com/

Locație: Singapore – ALIBABA.COM SINGAPORE E-COMMERCE PRIVATE LIMITED

https://www.thenorthfacenorge-no.com/

Locație: Germania. Mai multe informații nu sunt disponibile

https://www.salomonnorgenettbutikk.com/

Locație: Singapore – ALIBABA.COM SINGAPORE E-COMMERCE PRIVATE LIMITED

https://www.salgsalomonnorge.com/

Locație: Singapore – ALIBABA.COM SINGAPORE E-COMMERCE PRIVATE LIMITED

https://www.salomonnorge.com/

Locație: Germania – Mai multe informații nu sunt disponibile

https://www.salomonforhandlere-norge.com/

Locație: Singapore – ALIBABA.COM SINGAPORE E-COMMERCE PRIVATE LIMITED

Sursa: Whois


Crede că Google poate face mai mult

Nygård-Hansen spune că Google face bani din faptul că oamenii dau click pe site-urile magazinelor online false.

– Nu trebuie să uităm că aceste lucruri dăunează renumelui și încrederii în Google, ceea ce face ca să nu mai dăm click atât de des ca înainte, ceea ce pe parcurs va însemna pierderi pentru Google, spune el în dialog cu TV2.

Și Google spune că au sisteme desemnate pentru identificarea tentativelor de înșelăciune care încalcă directivele lor și pentru a-i împiedica să le afecteze sistemele de ranking.

El crede însă că giganticul motor de căutare ar trebui să ia această chestiune în serios.

– Ar trebui să folosească mai multe resurse și să fie mai duri în sancțiunile pe care le aplică. Au capacitatea de a face mai mult, constată expertul.

TV2 a prezentat criticile și rezultatele investigației reprezentanților de la Google Norvegia.

Potrivit Google, ei descoperă mii de site-uri care se ocupă cu excrocherii în fiecare lună.

– Este un joc veșnic de-a șoarecele și pisica, în care excrocii se dezvoltă tot timpul. De aceea, trebuie să ne asigurăm că și noi ne dezvoltăm directivele și rutinele pentru a gestiona problema, spune Google.

Ofițerul de presă Sondre Ronander de la Google Norge spune că Google dorește să aibă grijă ca să poți avea încredere în ceea ce vezi.

– În unele cazuri înlăturăm site-uri din rezultatele de căutare, printre altele atunci când este impus de lege și când site-urile web încalcă directivele noastre datorită unui comportament menit să ducă în eroare sau manipulativ, declară Ronander pentru TV2.

Aplică măsuri: În cazul în care Google descoperă încălcări ale directivelor, ei spun că implementează măsuri potrivite, ca de exemplu de a interveni manual. Ofițerul de presă al Google Norvegia, Sondre Ronander.
– Nu avea încredere în nimeni

Potrivit Google, ei nu comentează care sunt măsurile concrete care se implementează, dar spun că au transmis aceste informații echipei care se ocupă de spam și că au implementat măsuri potrivite.

După ce TV2 a atenționat Google în legătură cu site-urile web, aceastea nu mai sunt acum accesibile.

Nygård-Hansen spune că norvegienii sunt cumpărători activi online, înstăriți și creduli, astfel fiind o pradă bogată pentru excroci.

El subliniază faptul că el nu dă click pe anunțuri până nu este 100 % sigur că este vorba de un magazin online real.

– Sfatul meu este să nu ai încredere în nimeni. Există prea multe exemple de clienți care se uită orbește la oferte bune. Și tocmai de aceea, astfel de magazine online sunt o afacere bună.

– Pe cât posibil fac cumpărături doar la cunoscuți și, mai ales, la magazine online norvegiene, spune el.

sursa: TV2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu