Știri

Contra-ofensiva ucraineana: Cea mai mare deplasare de trupe pe front de la retragerea din Kiev

Scris de Daniel Solheim

Mai multe mii de kilometri patrati din teritoriul Ucrainei au fost recuceriti de catre fortele armate ucraniene. General maiorul Palle Ydstebø compara explicatia rusilor cu afirmatiile lui „Ali cel comic” (fost ministru de informatii in timpul lui Saddam Hussein, Irak).

Contra-ofensiva: O masina trece pe langa un tanc distrus in apropiere de Balaklya, in regiunea Harkov, in nord-estul Ucrainei. Balaklya este unul din orasele eliberate de curand de catre fortele ucrainiene.

Printre ucrainieni circula o gluma legata de fuga trupelor rusesti: Nu mai este Vestul cel mai mare furnizor de armament pentru Ucraina, ci Rusia.

– Este o parte din razboiul de propaganda, dar, in acelasi timp este si un adevar in imaginea de ansamblu, spune general maiorul Palle Ydstebø.

In ultimele zile, liniile frontului din Ucraina s-au deplasat foart mult, dupa mai multe luni cu mici modificari.

– Este cea mai mare dezlantuire de forte militare de la momentul in care Rusia a abandonat Kievul pana acum, spune cercetatorul in materie de aparare, Tor Bukkvoll de la Institutul militar de cercetare (FFI).

Harta de mai jos prezinta aproximativ cum arata frontul sambata seara, dar modificarile s-au succedat atat de rapid incat harta nici nu a reusit sa inregistreze faptul ca ucrainieniii sunt deja aproape de orasul Izium, un oras important din punct de vedere strategic.

Presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyj a declarat in cuvantarea sa de sambata seara ca armata sa a eliberat 2.000 de kilometri patrati de la inceputul contra-ofensivei care a fost demarata la inceputul lunii septembrie.

Institute for Study of War (ISW) estimeaza ca aproximativ 3.000 de kilometri patrati au fost eliberati in ultimele zile. Aceleasi lucru il afirma si cartierul general al armatei ucrainiene duminica.

Inca nu poate fi verificat prin surse independente cat de mare este progresul Ucrainei, dar este un fapt necontestat ca Ucraina face progrese, in special de-a lungul frontului din nord-estul tarii.

Ce inseamna 2.000 de kilometri patrati?

2.000 de kilometri patrati corespund unei arii cu putin mai mici decat suprafata judetului Vestfold, dar Ucraina este o tara imensa.

Indiferent daca cifrele prezentate de Zelenskyj sau de ISW sunt corecte sau nu, aproximativ 3 – 5 promile din suprafata totala de 603.700 kilometri patrati ai Ucrainei, au fost eliberate in ultimele zile.

In timpul verii, Rusia avea sub ocupatie aproximativ 20 % din suprafata Ucrainei, daca includem si peninsula Crimeea, care a fost ocupata inca din 2014.

Abandoneaza armele

General maiorul Ydstebø nu crede ca marimea exacta a suprafetei recucerite de Ucraina este cel mai important lucru ci:

  • numarul de soldati rusi care au fost eliminati
  • cantitatea de munitie de artilerie si alt armament pe care rusii l-au abandonat
  • care vor fi liniile de aprovizionare si comunicatii pe care Ucraina va pune stapanire

– Este clar ca ofensiva ucraineana a creat un colaps in apararea rusa pe toata linia de nord-est a frontului. Acolo s-a putut vedea o avansare intr-un ritm atat de alert si atat de profunda in liniile ruse, ulterior si o latime, pe care nu am mai vazut-o de la inceputul invaziei ruse in luna februarie, spune Ydstebø.

Seful armatei Ucrainei, Valery Zaluzhny, a publicat duminca dimineata o serie de imagini care arata munitie si armament abandonat de rusi.

In special orasele Kupijansk, Lyman si Izium sunt importante in acest sens.

Izium a fost un centru al fortelor armate ruse o perioada lunga de timp.

Prin recucerirea oraselor Kupijansk si Lyman, ucrainienii au taiat liniile de aprovizionare ale orasului Izium atat dispre nord cat si dinspre sud.

Imagini video publicate sambata arata fortele ucrainiene in apropiere de Izium, iar primarul orasului spune acum ca orasul a fost recucerit.

Un purtator de cuvant al Brigadei Bohun din Ucraina, spune ca centrul orasului este recucerit si ca rusii au abandonat armamentul si munitia.

Seful fortelor ucrainiene, Valery Zaluzhny, a publicat duminica o serie de fotografii a ceea ce ar fi armament, munitii si echipament militar, ajuns acum in posesia fortelor ucrainiene.

Ydstebø crede ca ceea ce s-a intamplat depaseste astaptarile analistilor neutri.

– Faptul ca au reusit sa recucereasca Kupijansk-ul nu este o surpriza prea mare, dar colapsul care a urmat dupa aceea este surprinzator.

Orase recucerite de fortele ucrainiene sau in apropierea carora au ajuns pana acum
sursa: ISW

– Izium este orasul important aici. Din Izium Ucraina poate sa controleze sistemul de drumuri care merg spre est si sa intercepteze fortele ruse, spune Ydstebø.

Rapoartele sunt contradictorii in legatura cu in ce masura mai multe din orase au fost recucerite sau inca se duc lupte pentru ele.

Dar, ministerul apararii din Rusia a confirmat ca fortele ruse se retrag, chiar daca ministerul denumeste asta o regrupare planificata a trupelor.

– Este o recunoastere ca se retrag, dar cosmetizeaza cuvintele ca sa para o regrupare, a declarat sambata Tom Røset, director de informatii la Colegiul Norvegian pentru Aparare, pentru VG.

Acesti soldati ucrainieni au fost fotografiati in Kupijansk. Fotografia a fost facuta de autoritatile ucrainiene sambata.
Rusii spun ca retragerea este, de fapt, o regrupare

Rusii spun ca regruparea se efectueaza pentru a putea atinge targetul de a cuceri regiunea Donbas.

Deoarece invaziei la scara larga a ajuns in impas la sfarsitul lunii martie, telul Rusiei av fost redefinit si limitat la „eliberarea” judetelor Donetsk si Luhansk, care formeaza impreuna regiunea Donbas.

Aceasta explicatie nu este credibila, conform lui Ydstebø.

Lysytsjansk este unul din orasele din Donbas care au fost cucerite de rusi in timpul verii, dar care acum poate fi recucerit de ucrainieni.

Contra-ofensiva Ucrainei a avut cel mai mare progres tocmai in Donbas. Au fost raportate lupte in jurul oraselor Lysytjansk si Lyman, precum si in nord, in Luhansk.

– Asta nu se potriveste deloc. Asa cum vad eu, este vorba de explicatii de eschiva. La fel precum binecunoscutul „Ali cel comic” din timpul razboiului din Golf, spune Ydstebø despre declaratiile purtatorilor de cuvant ai ministerului rus al apararii.

Mohamed Said al Sahhaf a fost cunoscut sub porecla „Ali cel comic” cand el, in calitate de ministru de informatii al regimului lui Saddam Hussein a spus mai multe minciuni despre modul cum Irakul castiga razboiul din 2003.

„Ali cel comic” – ministrul irakian de informatii, care traia intr-o realitate paralela.
General maiorul Palle Ydstebø
Au deschis parc de distractii si au sarbatorit Moscova

In timp ce razboiul din Ucraina se afla in timpul celor mai dramatice zile duminica se organizeaza o sarbatoare populara in Moscova, capitala Rusiei.

Moscova implineste 875 de ani iar sarbatoarea va dura tot sfarsitul de saptamana.

Presedintele Vladimir Putin a folosit ziua de ieri vizitand un nou centru de arte martiale si box, precum deschiderea unei roti Ferris de 140 de metri inaltime in capitala.

– Este important ca oamenii sa se poata relaxa impreuna cu prietenii si familia, a spus Putin, potrivit New York Times.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, s-a laudat ca roata Ferri este cea mai mare din Europa, mai mare si decat London Eye, potrivit agentiei de presa Tass.

Vladimir Putin alaturi de sportivi de la noul centru de arte martiale si box, complexul Sportiv Lujniki sambata

– Rusia este un regim autoritar care nu adminte greseli, astfel ca nimeni nu se astepta ca ei sa vorbeasca despre asta, aproape indiferent de ce se intampla, spune Bukkvoll, de la Institutul Militar de Cercetare.

– Dar daca diferenta dintre realitate care li se prezinta rusilor si realitatea din Ucraina este prea mare, atunci ar putea deveni o problema pe termen lung, crede Bukkvoll.

O fanfara canta la Moscova in timpul aniversarii a 875 de ani in cursul zilei de sambata. Sarbatoarea continua si duminica.

Pe parcursul nopti si al diminetii au avut loc atacuri cu bomba in mai multe locuri din Ucraina, inclusiv in orasele Dnipro si Mykolaiv, aflate sub control ucrainean.

Personalul militar ucrainean raporteazza, de asemenea, atacuri aeriene si cu rachete indreptate impotriva a cel putin cinci localitati.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu