Știri

Coroana norvegiană se menține slabă

Scris de Daniel Solheim

În urmă cu zece ani, un euro valor mai puțin de opt coroane norvegiene. Acum, un euro costă peste 12 coroane. În cursul zilei de miercuri, coroana s-a menținut slabă.

În ultimul deceniu, coroana norvegiană s-a devalorizat semnificativ față de monedele altor țări, precum euro și dolarul american.

  • miercuri, un euro valorează 12.02 NOK. În urmă cu exact zece ani, un euro valora doar 7,63 NOK
  • miercuri, un dolar valorează 11,25 NOK. În urmă cu zece ani, un dolar valora 5,87 NOK.

Banca Centrală a Norvegiei (Norges Bank) a publicat miercuri câte coroane norvegiene va vine pe piețele financiare în luna următoare, ceea ce poate afecta și cursul de schimb valutar.

Statul are venituri mari din petrol și gaze naturale în coroane norvegiene. Banca Centrală convertește coroane norvegiene în valută care apoi este transferată în Fondul Suveran de Petrol și se investește în piețele globale.

În luna mai, Banca Norvegiei a vândut 1,4 miliarde de coroane zilnic. Banca de Comerț se așteaptă ca nivelul vânzărilor de coroane norvegiene să se mențină la acest nivel și în luna iunie.

”Există mai multe împrejurări care îngreunează coroana norvegiană în această perioadă” a scris economistul senior Marius Gonsholt Hov de la Banca de Comerț într-un raport publicat dimineață.

”Credem că coroana va rămâne vulnerabilă în continuare în acest climat. Astfel nu putem trece cu vederea faptul că o coroană slabă contribuie semnificativ la creșterea perspectivelor privind rata dobânzii de referință de aici din Norvegia” a mai consemnat el.

Rata dobânzii de referință poate ajunge să crească până la 4% în toamnă, subliniază el.

Cursul coroanei norvegiene față de euro
Săptămâna de criză din martie 2020

Doar o singură dată a mai fost coroana norvegiană mai slabă față de euro și dolar ca acum, iar asta s-a întâmplat imediat după declanșarea crizei corona în luna martie 2020.

În săptămâna 18-24 martie 2020, coroana norvegiană a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.

Vârful pentru euro a fost la 13,14 coroane în timp ce vârful pentru dolar a fost la 12,11 coroane, potrivit datelor furnizate de Infront. Ambele recoduri negative au fost înregistrate în 19 martie 2020.

La acel moment din 2020, devalorizarea coroanei a fost atât de puternică, comerțul atât de mic și neliniștea atât de mare încât Banca Centrală Norvegiei a intervenit în piața valutară cu o achiziție de susținere a coroanei în valoare de mai multe miliarde.

O astfel de măsură nu este actuală în acest moment, a declarat de curând șefa Băncii Centrale a Norvegiei, Ida Wolden Bache.

– Faptul că am intervenit în piața valutară în 2020 trebuie văzut în lumina acelor împrejurări extraordinare care se făceau simțite pe piața valutară, a spus Bache în dialog cu E24.no anterior în cursul lunii mai.

– Ne surprinde pe toți

O corană devalorizată are ca efect concedii mai scumpe iar în timp va face ca importul de alimente și haine să fie mai scump.

De ce s-a devalorizat coroana atât de mult?

– Ne surprinde pe toți și nu este ușor de găsit o explicație bună, a spus economistul șef Jan Ludvig Andreassen de la Eika în dialog cu VG.

Cursul coroanei norvegiene față de dolar
Caracteristici structurale

E24 a scris o serie de articole despre situația coroanei norvegien recent, dar economiștii nu au un răspuns clar cu privire la motivul pentru care coroana s-a devalorizat atât de mult în cursul ultimului deceniu.

– Cred că este vorba de o serie de caracteristici structurale ale economiei norvegiene, a declarat recent Magne Østnor de la DNB.

O coroană slabă poate contribui la creșterea ridicată a prețurilor șși poate pune presiune asupra Băncii Centrale a Norvegiei pentru a majora în continuare rata dobânzii de referință.

Unitatea de măsură favorită a Băncii Centrale este I44, un index care măsoară puterea de cumpărare a coroanei norvegiene față de 44 monede ale partenerilor de comerț ai Norvegiei. Acest index arată o devalorizare la scară largă, dar I44 este încă la o distanță destul de mare de nivelul de criză din martie 2020.

Coroana norvegiană în I44, unitatea de măsură preferată de Banca Centrală a Norvegiei
– Desigur, marjele de câștig scad

Pentru importatori, situația coroanei norvegiene provoacă dureri de cap.

– Desigur, marjele de câștig scad dacă pețurile nu sunt ajustate în conformitate cu cursul valutar, iar noi nu am făcut acest lucru, a declarat managerul de la Bavaria Båt Norge din Asker, Lars-Erik Solvang, pentru E24.no în luna aprilie.

El este importator de ambarcațiuni cu motor și veliere și face achizițiile în cea mai mare măsură în euro.

Pentru exportatorii de somon, vopsea și alte produse, cursurile valutare din această perioadă fac ca să rămână cu sume mai mari în caserie pentru fiecare euro și dolar pentru care companiile fac vânzări.

Valoarea Fondului Suveran Petrolier al Norvegiei este, de asemenea, umflată atunci când coroana norvegiană se devalorizează față de euro și dolar. Miercuri, valoarea totală a fondului era de peste 15.300 miliarde de coroane, cu aproape 3.000 miliarde mai mult decât la începutul anului.

Valoarea totală a Fondului Suveran Petrolier al Norvegiei în 31.05.2023, ora 16.55

sursa: E24.no


Situația RON față de coroana norvegiană NOK:

sursa: valuta-kurser.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu