Știri Trai

Coșul de cumpărături al VG și E24: două din trei lanțuri de supermarketuri cu creșteri puternice de preț peste noapte

Scris de Daniel Solheim

Două dintre lanțurile de supermarket-uri cu prețuri mici au crescut prețurile alimentelor cu aproximativ 10% de marți până miercuri. Prețurile Kiwi sunt neschimbate, dar situația se poate schimba în timpul zilei.

De la 1 februarie, lanturile de supermarketuri trebuie så plateascå mai mult pentru produsele furnizate de Orkla, Tine, Nortura, Bama, Rignes și ceilalți furnizori de produse alimentare și băuturi.

E24.no și VG.no au vrut să verifice dacă cele trei lanțuri de supermarketuri cu prețuri reduse transmit mai departe către clienți creșterea prețurilor – astfel că am umplut coșurile de cumpărături cu 31 de articole identice.

Marți, 31 ianuarie, la ora 16.00, la Rema 1000 produsele au fost cele mai ieftine:

  • La Rema 1000 am plătit 1029,20 NOK.
  • La Coop Extra am plătit 1041,48 NOK.
  • La Kiwi am plătit 1043,90 NOK.

Miercuri, 1 februarie, la ora 07.30, Kiwi a fost cel mai ieftin:

  • La Kiwi am plătit 1043,90 NOK.
  • La Rema 1000 am plătit 1126,08 NOK.
  • La Coop Extra am plătit 1156,11 NOK.

Kiwi a păstrat prețurile neschimbate. La Rema 1000, prețurile din coșul nostru de cumpărături au crescut cu 9,41 %. Coop Extra a adăugat 11 %.

Lanțurile de supermarketuri își vor ajusta probabil prețurile, în cele din urmă, în raport cu concurenții lor. În mod normal, majoritatea acestor articole costă la fel în cele trei lanțuri de reduceri.

Acest test de prețuri nu are la fel de multe produse precum un test complet de prețuri de la bursa de alimente a VG.

Preț șoc la Zalo
Cu mult mai scump: Prețul detergentului pentru vase a crescut cu 43 % la Coop Extra peste noapte.

Iată care au fost cele mai mare creșteri de prețuri la produsele alese de noi:

  • Coop Extra: Zalo – de la 27.90 la 39.90 (43 %)
  • Coop Extra: Mills kaviar – de la 23,80 la 32,90 (38%)
  • Coop Extra: Gilde servelat – de la 14,90 la 20.10 (35%)

Cea mi mare creștere de la Rema 1000 a fost la margarina Melange al cărei preț a crescut de la 28,30 la 34,90, o creștere de 23 %.


La sfârșitul articolului vezi desfășurătorul cu prețurile produselor testate la cele trei lanțuri de supermarketuri, pe categorii.


Furnizorii majorează prețurile produselor pentru că materiile prime, ambalajele, energia electrică și transportul s-au scumpit. Furnizorii pot face acest lucru de două ori pe an, la 1. februarie și la 1. iulie.

Aceste două date calendaristice se numesc ”ferestre de preț” – prisvinduer.

Majorarea pe care o primesc furnizorii este, de fapt, rezultatul unor negocieri îndelungate și dure cu Coop, Rema 100 și Norgesgruppen, proprietarii lanțurilor de supermarketuri.

Iar acel rezultat este secretizat, ca urmare a legii concurenței și a contractelor interne.

Când au început să apară zvonurile că furnizorii vor adăuga 10 la % la prețurile produselor, marile companii au fost chemate la raport în fața directorului autorității pentru supravegherea concurenței comerciale.

Tina Søreide a dorit să nu vadă sau să audă că în presă ar putea apare semnale legate de prețuri – pentru că acele semnale ar fi putut, prin natura lor însăși, să contribuie la creșterea prețurilor.

Prețuri record la produsele alimentare

Prețurile norvegiene la produsele alimentare sunt printre cele mai mari din lume. Produsele nu au mai costat niciodată atât de mult – în ultimele 12 luni, mâncarea și băutura au devenit cu 11,5% mai scumpe.

Pentru cei mai mulți, scumpirea alimentelor vine pe lângă împrumuturile ipotecare mai scumpe și facturile de energie electrică mari.

Jan Christian Vestere, ministrul afacerilor, a ridicat un deget de atenționare înspre rețelele de supermarketuri.

– Există motive să fim îngrijorați, a spus ministrul afacerilor când VG l-a întrebat dacă se teme de majorări disproporționate de prețuri de la 1. februarie.

Vestre a dat de înțeles că industria alimentară nu ar trebui să majoreze prețurile nici cu un øre peste ceea ce este strict necesar „în fața celei mai mari inflații de la perioada YAP încoace” (Perioada YAP – ”youg aspiring professional” sau ”jappetiden” a fost o perioadă între anii 1983 și 1987 în economia Norvegiei, caracterizată printr-o puternică creștere economică urmată apoi de cea mai puternică criză economică de după al doilea război mondial).

Prețurile variază

Este prea devreme pentru a constata dacă rețelele de supermarketuri au ascultat de ministrul afacerilor sau nu.

De asemenea, acestea nu au dezvăluit nimic, datorită legii concurenței și luptei pentru a fi cu câtuși de puțin mai ieftin decât concurența.

Care din produse se vor scumpi din sortimentul de mai multe mii, și când vor fi majorate prețurile, sunt aspecte cunoscute doar de către lanțurile de supermarketuri.

În magazine, prețurile variază tot timpul.

Testul de prețuri realizat azi este un instantaneu de moment – nu un rezultat corect.


Despre testul prețurilor la alimente efectuat azi:

  • VG și E24 au făcut cumpărături în trei magazine aparținând celor trei lanțuri de supermarketuri din Oslo înainte și după deschiderea ferestrei de preț, iar prețurile de achiziție ale lanțurilor au crescut miercuri.
  • Așa că am cumpărat exact aceleași produse de două ori la Kiwi din Hasleveien, Coop Extra din Thereses gate și Rema 1000 din Ila.
  • La 31 ianuarie, mărfurile au fost introduse în cutii între 16.04 și 16.06.
  • La 1 februarie, bunurile au fost predate între orele 07.29 și 07.32.
  • Bonurile de casă arată că prețurile multora din produsele cele mai des cumpărate și produse de bază sunt aproximativ aceleași la cele trei magazine.
  • Pentru a compara prețul unor produse similare, nu putem include mărcile proprii ale lanțurilor și alte lucruri pe care le găsești doar la unul sau la altul din aceste lanțuri.
  • Acest test de preț nu este un test complet al prețurilor la alimente ”VG-børsen”. În ”VG-børsen”, încercăm să avem mai multe lanțuri de magazine, de aproximativ trei ori mai multe articole și încercăm să setăm numărul de articole în funcție de cât consumă o familie normală din diferite tipuri de alimente.
  • Multe dintre articolele de pe lista de cumpărături tind să fie, de asemenea, de tipul „cel mai ieftin, indiferent de marcă”. Acesta din urmă ne provoacă câteva zile de muncă în plus. De data aceasta, ambiția a fost să ajungem rapid în magazinele alimentare după creșterea prețurilor anunțată în februarie.
  • Prin urmare, ne-am mulțumit cu cele trei lanțuri naționale de magazine alimentare fizice, ne-am mulțumit cu aproximativ 30 de articole și am ales mărci pe care le-am putea recunoaște rapid în toate lanțurile.

Aceste produse pot avea cele mai mari creșteri de prețuri

Profesorul la Colegiul Norvegian de Economie, Øystein Foros, consideră că lanțurile nu pot să nu mărească prețurile, atunci când prețurile de achiziție devin mai mari și energia electrică mai scumpă.

– Lanțurile alimentare nu au marje atât de bune, spune Foros.

Profesorul de economie Tor W. Andreassen consideră că prețurile vor crește cel mai mult la produsele agricole clasice, carnea, alimentele de lungă durată și produsele alimentare ambalate în plastic.

Expertul în produse alimentare, Odd Gisholt, consideră că mărfurile precum cafeaua, zahărul, ciocolata, uleiul de gătit și produsele uscate importate vor deveni mai scumpe.

Informare: Øystein Foros  a acordat consultanță pentru Oda și Rema 1000.

”Fentă” poate duce la un război al prețurilor

În ultimele zile, lanțurile de supermarketuri au fost inundate cu oferte îmbietoare. Cu o zi înainte de majorarea prețurilor, KIWI și-a prelungit ”lacătul pe prețuri” la 140 de produse până la 1. mai.

Consultantul Ivar Pettersen de la Alo Analyse crede că concurenții Rema 1000 și Coop Extra vor răspunde la această ”fentă” – și vor declanșa un război al prețurilor.

Odd Gisholt nu crede că consumatorii vor fi singurii care vor suporta majorarea prețurilor de achiziție în întregime.

– Cred că populația se va putea bucura de foarte multe oferte bune în perioada care vine.

Pe site-ul E24.no poti verifica graficul cu prețurile pentru diferite produse:

Apasă pe imaginea de mai jos sau pe link-ul E24.no pentru a ajunge la graficul cu prețuri (la finalul articolului):


Aici sunt prețurile testate la produsele achiziționate ieri și azi în testul efectuat de VG și E24:

COOP EXTRA prețul produselor cumpărate în test a crescut cu 11 %.


REMA 1000 – prețul produselor cumpărate în test a crescut cu 9,4 %.


KIWI – prețul produselor cumpărate în test a crescut cu 9,4 %.

Sursa: VG/E24.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu