Altele Știri

Cozi foarte lungi pentru testare Covid in Bergen – Cele mai multe cazuri de infectie sunt inregistrate intre adultii tineri

Scris de Daniel Solheim

Dupa doua saptamani in care adolescentii au avut cele mai multe cazuri de infectie in Bergen, acum tinerii adulti au cele mai multe cazuri. Medicul epidemiolog sef se asteapta la mai multe cazuri de infectie dupa sfarsitul de saptamana.

49 de persoane au fost depistate pozitiv cu virusul corona in Bergen in ultima zi. 21 dintre acestea sunt tineri adulti intre 20 si 29 de ani, 15 sunt intre 20 si 22 de ani.

14 din cazuri au legatura cu saptamana sponzorilor, conform medicului epidemiolog sef, Egil Bovim.

– Din ancheta epidemiologica se pare ca vom avea mai multe cazuri, spune el.

Rand la testare: Unii au raportat un timp de asteptare de pana la o ora si jumatate, la statia de testare de la Festplassen. Aici fotografiat la ora 13.00.

Bergen a avut cifre mari de infectii in ultima luna. Municipalitatea a introdus o serie de masuri locale iar acum este una din municipalitatile cu cel mai sever nivel de masuri din Norvegia, acestea fiind prelungite vineri.

O perioada mai lunga, adolescentii (13-19 ani) au fost grupa de varsta care a avut cele mai multe cazuri de infectie din oras. Dar cifrele ultimelor trei zile arata ca adultii tineri (20-29 de ani) sunt acum grupa de varsta cea mai reprezentata in statistica.

64 din 141 de persoane infectate in ultimele trei zile apartin acestei grupe de varsta.

– Vedem, de asemenea ca sunt multe cazuri de infectie in grupa de varsta 20-29 de ani, in special la cei mai tineri din aceasta grupa. DIn cei care au testat pozitiv azi, 15 cazuri sunt printre tineri de 20-22 de ani, spune medicul epidemiolog sef.

Multi tineri sunt infectati in Bergen
Record al numarului de teste

Luni, multi dintre locuitorii orasului Bergen au mers la cele doua statii municipale de testare. La statia de testare Festplassen randul era lung iar NRK a aflat de la mai multi care s-au testat ca au avut de asteptat pana la o ora si jumatate.

– Este o presiune mare asupra statiilor de testare, dar lucram la capacitatea maxima in acest moment, spune Dagrun Linchausen, sefa serviciului de urgente medicale din Bergen.

Luni este, de obicei, o zi in care multi se testeaza, dar in aceasta zi de luni poate fi doborat recordul din 26 mai, spune Linchausen. In acea zi s-au testat 3408 de persoane.

– Pot fi cozi, dar trebuie doar sa ai rabdare si totul va fi bine. Daca sunt 100 in fata ta, va dura mai putin de o ora pana iti vine randul sa fii testat, spune ea.

– Avem multe cazuri de infectie in Bergen, deci, este bine ca oamenii se testeaza.

Posibil record: recordul de testari a fost de 3408 persoane intr-o zi si a fost stabilit in martie.
– Nu suntem ingrijorati de manifestarile sponzorilor care sunt organizate

Medicul epidemiolog sef, Egil Bovim, spune ca autoritatile de sanatate colaboreaza cu Universitatea din Bergen in legatura cu testarea studentilor. Rectorul Universitatii, Margareth Hagen a raportat ca din cei 8558 de studenti testati saptamana trecuta, 27 au fost depistati pozitiv cu virusul corona .

– Trebuie doar sa luam infectiile asa cum vin, cand vin. Noi colaboram cu Universitatea din Bergen, spune el.

– Nu suntem ingrijorati de manifestarile sponzorilor care sunt organizate ci manifestarile mai putin organizate si spontane sunt cele care ne ingrijoreaza. Acolo nu avem o imagine de ansamblu daca masurile de prevenire a infectiilor sunt sau nu respectate, spune el.


Masurile de preventie in vigoare in Bergen in acest moment (pana in 29 august):

 • maximum 10 persoane adunate in spatiul locativ privat, persoanele cu vaccinare completa nu se numara
 • impunerea purtarii mastii de protectie acolo unde distanta de 1 metru nu poate fi respectata
 • impunerea folosirii mastii de protectie in taximetre
 • recomandarea biroului la domiciliu in cazul in care, pentru a ajunge la locul de munca, trebuie folosite mijloacele de transport in comun

Masuri in localurile de servire:

 • obligativitatea inregistrarii oaspetilor in localurile de servire
 • timpul de servire a alcoolului este la fel pentru locurile din afara localului ca si pentru cele din incinta
 • obligatitivatea purtarii mastii de protectie in localuri de servire atunci cand angajatii si oaspetii se misca in local si exista pericolul ca cerinta de distantare de 1 metru sa nu poata fi respectata
 • nivelul sonor il locatiile care au muzica de fundal sa fie ajustat la un nivel care face posibila comunicarea intre oaspeti care tin distanta de 1 metru

Restrictii de vizite la centrele de ingrijire pentru varstnici

 • maximum doi vizitatori pe zi
 • obligativitatea purtarii mastii de protectie pentruvizitatori
 • angajatii trebuie sa poarte masca de protectie acolo unde distanta de doi metri nu poate fi respectata

sursa: nrk.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu