Știri

– Curent electric apoape gratuit in mai multe regiuni din Norvegia – variatii mari ale pretului energiei electrice

Scris de Daniel Solheim

In urmatoarele zile s-ar putea sa fii platit ca sa folosesti energie electrica in unele locuri. Iar in altele preturile sunt exorbitante.

Preturile energiei electrice in Norvegia sunt stabililte de bursa nordica de energie Nord Pool. Aceasta impune pretul cu o zi inainte, pentru cinci regiuni dinstincte din Norvegia.

Tocmai acum exista diferente mari ale pretului la kilowatt/ora. Din Midt-Norge inspre Nord, preturile au scazut sub 10 øre. Asta inseamna de 10 ori mai putin decat in Sør- si Vestlandet.

Stina Johansen este director pentru comunicare la Nord Pool. Ea spune ca exista doua motive care fac ca pretul sa fie mai ieftin de la jumatatea Norvegiei in sus.

– Acolo exista o situatie mai buna a rezervoarelor de apa decat in Sudul Norvegiei. In plus, este destul de mult vant, in special in nordul Suediei. Asta face ca suedezii sa produca mai multa energie eoliana, lucru de care profita bine atat Midt-Norge cat si Nord-Norge.

Stina Johansen de la Nord Pool
Aproape gratuit

– Maine, pretul mediu va fi de 7.43 øre la kilowatt/ora in Midt-Norge. Este extrem de ieftin.

Acest lucru il spune Stig Tore Laugen. El este manager al concernului Trønderenergi si subliniaza ca preturile rareori sunt atat de reduse.

– Maine intre orele 14.00 si 15.00 kilowattul va costa in jur de 3,3 øre. Asa ca poti incarca tot ce ai de incarcat, daca doresti cel mai mic pret.

Laugen spune ca motivul pentru aceste preturi atat de reduse este vremea rea. Ploua si bate vantul in Midt-Norge. In plus, retelele de alimentare spre Suedia sunt bune si acolo se produce multa energie eoliana in acest moment.

– In plus, acum producem si noi multa energie eoliana in Midt-Norge. Turbinele eoliene merg la capacitate maxima. De asemenea, si rezervoarele de apa sunt umplute bine.

Pretul in øre la kilowatt/ora

16.10.2021OsloKristiansandBergenTrondheimTromsø
00 – 0191,9091.9091,908,198,19
06 – 0792,4892,4892,484,944,94
14 – 1590,0890,0890,083,323,32
20 – 21107,71110,06107,718,088,08
23 – 0099,4799,4799,474,764,76
minim89,7889,7889,783,323,32
maxim108,89110,06108,8915,1615,16
Pretul energiei electrice in timpul unei zile
Oferta si cerere

Cand Nord Pool calculeaza pretul energiei electrice, se analizeaza diferenta dintre oferta si cerere. In plus, este vorba si de cantitatea de energie electrica care poate fi transportata dintr-o zona in alta.

Si tocmai acest aspect face ca pretul sa varieze atat de mult in functie de zona in care locuiesti aici in Norvegia.

– Exista limitari in reteaua electrica de la Midt-Norge spre sud care fac ca energia electrica sa se opreasca, intr-un fel, spune Johansen in Nord Pool.

Chiar daca se produce multa energie electrica in unele locuri din tara, asta nu ajuta neaparat la ajustarea pretului in cu totul alte locuri.

– Am vazut de-a lungul intregului an 2021 ca preturile au variat foarte mult incepand din Sør-Norge spre nord, spune ea.

Poti fi platit ca sa folosesti curent electric

Daca vremea continua sa fie rea, sau buna, in functie de cum privesti asta, in urmatoarele zile, este posibil ca unii clienti, in anumite ore din zi sa fie platiti pentru ca folosesc energie electrica.

Motivul pentru acest lucru este tocmai faptul ca energia electrica este un produs proaspat. Trebuie utilizat odata ce este produs.

– In urmatoarele zile putem vedea ca pretul va ajunge la 0 coroane la kilowatt, sau, ca, in fapt, vei primi bani pentru a consuma energie electria, spune Stig Tore Laugen de la Trønderenergi.

Stig Tore Laugen, Trønderenergi

Dar, datorita faptului ca, in continuare, se plateste atat impozitul pe energie electrica, cat si taxa de stalp, nu are nici un rost sa cauti cifre verzi in contul de banca.

– Cand platest 3,3 øre, sau mai putin pentru curentul electric, este in principiu curent electric aproape gratuit. Cu adaosurile la pret nu putem face nimic, dar pretul „spot” este extrem de redus, spune Laugen.

– Vremea proasta este, totusi, buna la ceva

Au fost destul de multe precipitatii in Midt-Norge in ultimele zile. Deocamdata a plouat in cele mai multe locuri, dar putem pleca linistiti de la ideea ca in curand zapada va pune stapanire peste aceste zone.

– Atunci nu ne vom mai putea folosi in aceeasi masura de hidroenergie, in acelasi fel ca pana acum, inainte ca zapada sa se topeasca din nou, explica Laugen.

El spune ca energia eoliana va ajuta mult de-a lungul toamnei si iernii, deoarece este mai mult vant in aceste anotimpuri. Laugen crede ca energia eoliana completeaza bine hidroenergia in aceste anotimpuri.

sursa: nrk.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu