Știri

Danemarca dezvăluie: – FIFA a folosit metode de intimidare

Scris de Daniel Solheim

Doha (VG) Federația Daneză de Fotball (DBU) consideră că amenințările FIFA la adresa utilizării banderolei de căpitan ale echipei reprezentative a Danemarcei, cu culorile curcubeului sunt ”complet inacceptabile”.

Căpitanul reprezentativei Danemarcei, Simon Kjær nu a îndrăznit să riște un cartonaș galben pentru purtarea banderolei de căpitan în culorile curcubeului în partida împotriva Tunisiei, desfășurată marți.

– FIFA a folosit metode de intimidare, spune președintele federației de fotbal, Peter Møller.

– Suntem într-o situație extraordinară acum. Nu sunt doar dezamăgit, sunt furios. Nu am mai experimentat niciodată așa ceva, spune președintele federației daneze de fotbal, Jesper Møller.

Directorul DBU, Jakob Jensen, spune ca federația daneză a adresat o scrisoare către FIFA în septembrie în legătură cu faptul că intentționează să poarte banderola de căpitan în culorile curcubeului în timpul Campionatului Mondial din Qatar, dar că nu a primit răspuns.

Apoi reprezentanții federației au participat la o întâlnire cu FIFA în data de 12 octombrie, fără a primi niciun răspuns de la FIFA nici cu acea ocazie. Întrebat dacă au aflat ce este în neregulă cu banderola de căpitan, Jensen a răspuns:

– Trebuie să adresezi întrebarea către FIFA. Le-am sugerat să inițieze o campanie împotriva discriminării. Am fost surprinși, în acest proces, de faptul că FIFA nu a avut aceleași opinii ca și noi, a spus Jensen.

Jesper Møller nu agreează deloc decizia luată de FIFA de a pune jucătorii sub presiune.

– A-i aduce pe jucătorii noștri într-o asemenea situație, cu puțin timp înaintea meciului de deschidere, este inacceptabil și demn de critică. spune președintele DBU.

Danemarca este, în prezent, țara care se exprimă cel mai deschis pe acest subiect.

Imediat după conferința de presă cu reprezentanții danezi, VG l-a întrebat și pe selecționerul Portugaliei, Fernando Santos, despre opinia sa în legătură cu faptul că FIFA interzice utilizarea banderolei în culorile curcubeului de către căpitanii de echipe – la conferința de presă a selecționatei Portugaliei, cu o zi înainte de meciul acesteia cu Ghana.

În răspunsul său, selecționerul Portugaliei face referire la faptul că în Portugalia, femeile au primit drept de vot abia în 1976.

– Păi, noi înșine am luptat pentru democrație și pace mulți ani la rând. Acum câteva zile am participat la un videoclip despre respectarea tuturor, dar există, de asemenea o provocare cu privire la cât de mult ar trebui să se implice jucătorii. Acestea sunt provocările FIFA. Eu însumi sunt un luptător pentru drepturile omului, a răspuns Santos.

Selecționerul Portugaliei, Fernando Santos, în Qatar miercuri.

Directorul DBU, Jensen, continua conferința de presă a reprezentanților federației daneze cu o cronologie a evenimentelor:

– În data de 19 noiembrie, toate cele șapte națiuni (care urmau să poarte banderola ”One Love” cu culorile curcubeului) s-au întâlnit cu FIFA. FIFA a vrut să aplice sancțiuni, sub formă de amenzi, iar amenda eram hotărâți să o plătim, spune Jensen.

– În data de 20 noiembrie ne-am întâlnit cu FIFA ca să discutăm situația muncitorilor migranți, iar la acea ședință, FIFA a început din senin să vorbească despre banderola de căpitan din nou. Au început să apară zvonurile în timpul acelei seri că vor fi date cartonașe galbene (căpitanilor de echipă care vor purta banderola).

– În data de 21 noiembrie, sitația s-a încins și mai mult, după ce FIFA a dorit să discute chestiunea cu reprezentativa Angliei. În acea întrevedere au afirmat clar că vor fi aplicate sancțiuni sportive, cu cel puțin cartonaș galben, încheie Jensen.

– Eu nu am mai văzut niciodată așa ceva. Este complet inacceptabil, ceea ce trăim acum. Este demn de orice critică și vom reacționa la aceste lucruri, spune Jesper Møller.

– Germania a inițiat o investigație juridică. Când poți folosi banderola de căpitan în Liga Națiunilor, de ce nu o poți folosi și acum? Mâine se va mai ține o ședință, a spus Møller mai departe.

La conferința de presă în urma partidei cu Tunisia, încheiată la scorul 0-0, căpitanul selecționatei daneze, Simon Kjær, care a renunțat la banderola ”One Love”, a fost întrebat de părerea sa în legătură cu situația.

– Mi se pare de-a dreptul caraghios să nu ni se dea voie, a spus Kjær atunci.

– Sunt mulți care consideră că ar fi trebuit să acceptați cartonașul galben, a contrat un reporter danez privindu-l pe Kjær.

– Așa crezi tu? a răspuns apărătorul central – cu o privire și mai serioasă.

– Eu te întreb pe tine…

– Iar eu te întreb dacă ar fi trebuit să intru pe teren cu un cartonaș galben (dinaintea începerii partidei) și după cinci minute să risc unul roșu și să pun fotbalul deoparte într-un campionat mondial?

Președintele DBU, Møller, spune la conferința de presă care a avut loc miercuri, că nu federația daneză nu îl va susține pe Gianni Infantino în postul de președinte al FIFA în continuare, chiar dacă acesta este singurul candidat la acest post la următoarele alegeri.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu