Știri

Directia Apelor si Energiei avertizeaza in legatura cu „nivelul foarte scazut al apei subterane” (panza freatica)

Scris de Daniel Solheim

Seceta din Sudul Norvegiei poate aduce cu sine probleme in perioada urmatoare, anunta NVE avertizand, in acelasi timp, in legatura cu nivelul foarte scazut al panzei freatice.

O cantitate neobisnuit de scazuta de precipitatii in ultima jumatate de ani si temperaturile calde din aceasta primavara au dus la seceta in mari parti din Norvegia de Sud, informeaza NVE.

In acelasi timp, nivelul apei in rauri si lacuri este, de asemenea, scazut.

– Este o situatie foarte neobisnuita cu un nivel atat de scazut al panzei freatice in acest anotimp. La unele statii de masurare nu am mai inregistrat un nivel atat de scazut in ultimii 20 de ani, spune hidrogeologul si seful departamentului NVE, Herve Colleuille, in dialog cu VG.

Dar nu trebuie sa ne intoarcem in timp mai mult de anul 2018, cand a fost seceta in Norvegia de Sud, seceta care a provocat multe incendii de vegetatie.

Mjøsa: Nivelul apei in mai multe lacuri din zona Østlandet este mult mai scazut decat normalul, informeaza NVE. Acest lucru este valabil pentru Mjøsa, Øyeren, Tyrifjorden si Krøderen, unde nivelul apei este cu 30-60 de cm mai scazut decat normalul pentru acest anotimp. Fotografiile de la Mjøsa au fost facute saptamana trecuta.

– A durat de la sfarsitul lunii iunie pana la inceputul lunii septembrie. Acum suntem in aprilie si situatia se poate schimba rapid, dar in acest moment situatia este ingrijoratoare, spune Colleuille, care este responsabila pentru avertizarile de inundatii si alunecari de teren, precum si monitorizarea secetei, in cadrul NVE.

– Situatia nu este dramatica

– Cat de grava este situatia?

– Situatia este foarte neobisnuita pentru aceasta perioada a anului. Situatia de acum nu este dramatica, dar daca nu vor veni cantitati insemnate de precipitatii in urmatoarele saptamani, situatia poate crea probleme de-a lunugul primaverii si in ce priveste alimentarea cu apa potabila, in special pentru cei care au apa din unele fantani. Dar situatia poate crea probleme si pentru agricutura si navigatie in unele lacuri, precum si pentru pestii din anumite rauri si pentru productia de energie electrica, spune Colleuille.

Nivelul scazut al apei freatice poate duce la secarea unor fantani. Vremea rece cu precipitatii putine, care este anuntata pentru urmatoarele saptamani, va aduce cu sine putina apa pentru rauri si lacuri.

Nivelul panzei freatice (cu rosu este foarte scazut)

– Dar de ce a permis NVE ca rezervoarele de apa sa fie golite atat de mult, nu ar fi trebuit sa reduca exportul de energie electrica?

– Eu nu ma voi pronunta in legatura cu exportul de energie electrica, dar in aceasta perioada a annului este normal si bine ca magazinele sa aiba un nivel scazut deoarece exista probabilitatea de inundatii cand se topeste zapada din munti. Cei care supravegheaza cursurile de apa au un regulament propriu. Ei supravegheaza nivelul apei si se asigura ca lacurile si cursurile de apa sa aiba tot timpul ceea ce numim un flux minim de apa si de nivel al apei.

Colleuille arata ca luna martie a fost secetoasa iar aprilie pare sa fie o luna cu seceta extrema si temperaturi ridicate.

– Dar astfel de situatii sunt greu de prevazut, spune hidrogeologul.

Conform Institutului Meteorologic, in luna martie au fost cu intre 50 si 95% mai putine precipitatii decat in mod normal in aceasta luna, informeaza NVE.

– Un nivel foarte scazut al apei din panza freatica si un nivel scazut al lacurilor si raurilor poate provoca probleme in cursul primaverii, a mentionat Directia intr-un comunicat de presa.

Grad redus de umplere

NVE evidentiaza, de asemenea, ca nivelul de umplere al rezervoarelor de apa din zonele Østlandet si Sørlandet este mult mai scazut decat nivelul normal.

– Modificarea gradului de umplere a rezervoarelor de apa depinde atat de cantitatea de apa care intra in rezervoare cat si de productia de energie electrica, mentioneaza NVE intr-un comunicat de presa.

Cum VG a scris deja miercuri, nivelul de umplere a rezervoarelor de apa a scazut la 22%. Valoarea mediana in acelasi moment era de 31% pentru anii 2002 – 2021. In Norvegia de Est, nivelul de umplere al rezervoarelor de apa a scazut la 10%.

– Chiar daca nivelul de umplere a mai crescut putin in aceasta saptamana, el este scazut in comparatie cu situatia normala. Este anuntata vreme rece si uscata in perioada urmatoare. De aceea este nesigur daca nivelul de umplere va mai creste si pentru aceasta saptamana, spune Ann Myhrer Østenby, sefa departamentului de energie si concesiuni din cadrul NVE, in comunicatul de presa.

Pot fi impuse masuri de economisire

NVE indeamna populatia si fie atenta si sa evite consumul de apa care poate contribui la uscarea unui curs de apa, pentru ca trebuie avut in vedere si viata acvatica in aceste cursuri de apa si altele care au nevoie de apa mai jos, de-a lungul cursului.

– Daca nivelurile vor ajunge sa fie critice, poate fi de actualitate impunerea, de catre institutiile competente, a unor masuri de economisire si restrictii, subliniaza Herve Colleuille in comunicatul de presa emis de NVE.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu