Știri

Doi morti in urma unui atac cu arma in Oslo – o persoana a fost retinuta

Scris de Daniel Solheim

Doua persoane au fost confirmate decedata in urma unui atac cu arme de foc in apropierea barurilor London Pub si Per På Hjørnet in centrul capitalei Oslo. O persoana a fost retinuta in apropierea locului faptei imediat dupa incident.

O serie de focuri de arma au fost trase intr-un timp scurt. Martorii spun ca oamenii au inceput sa fuga in panica din locatia respectiva. Localul este foarte apreciat in randul persoanelor din anturajul gay din Oslo.

Seful de operatiuni al Politiei, Tore Barstad, spune ca politia a fost sesizata de incident la orele 01.14 si ca cinci minute mai tarziu, la orele 01.19, faptasul fusese deja retinut.

Foto: Javad Parsa / NTB

Doua persoane au fost confirmate a-si fi pierdut viata. Mai multe persoane sunt ranite, dintre care trei sunt ranite grav. Spitalul Universitar din Oslo a instaurat gradul rosu de alerta.

Seful de operatiuni al Politiei districtului Oslo, Vidar Pedersen, spune ca in urma atacului au fost ranite 14 persoane. Spitalul Universitar raporteaza ca la spital sau la urgenta au ajuns 19 persoane ranite.

O persoana a fost retinuta

La orele 03.15, seful de operatiuni Barstad, spune ca politia pleaca de la teoria ca ar exista doar un atacator.

Atacatorul era inarmat cu arme de foc mai puternice dar nu au fost trase focuri de arma in timpul retinerii, spune politia. Mai tarziu, politia a informat ca ar fi vorba de doua arme de foc.

Mai multe persoane civile au contribuit la retinerea atacatorului.

– Au fost niste oameni extraordinari care au depus un efort eroic pentru a-l retine pe atacator, spune Barstad.

Seful de operatiuni al Politiei, Tore Barstad. Foto: Hallgeir Vågenes /VG

Imprejurarile atacului sunt deocamdata neclare, dar seful de operatiuni informeaza ca politia si-a format o imagine despre ceea ce s-a intamplat.

– Am avut in total vreo 40 de martori, spune el.

– A lichidat oamenii

VG a discutat cu doi clienti care sedeau la terasa localului Per På Hjørnet. Ei spun ca faptasul a venit la localul unde se aflau ei, a tras mai multe focuri de arma inspre oamenii de acolo iar apoi s-a dus mai departe spre London Pub.

Initial, oamenii au crezut ca era vorba de petarde sau alte artificii legate de sarbatoarea PRIDE, dar apoi, cand au vazut atacatorul, au inteles ca situatia era grava.

– Efectiv a lichidat oamenii, spune unul dintre ei.

El spune ca persoane in imediata apropiere au fost impuscate, iar el s-a aruncat imediat la pamant.

– I-am spus unei femei de langa mine: nu respira, prefa-te ca esti moarta.

Un alt martor spune ca persoane datorita vitrinelor si ferestrelor care au fost sparte de focurile de arma.

– Oamenii au incercat sa se adaposteasca, sa se ascunda in local sau pe unde puteau, spune el.

Au ramas intinsi la podea

Unul dintre clientii care se aflau in London Pob povesteste ca a auzit focuri de arma. El a strigat catre ceilalti ca sa iasa cat mai multi din local. Cand a aflat ca au fost confirmati doi morti, a inceput sa planga.

Un alt client cu care a vorbit VG spune ca angajatii localului le-au cerut clientilor sa se intinda la podea, dupa ce au auzit focurile de arma de afara.

– Acolom am ramas pana a intrat politia in local. Prietenul meu a acordat prim-ajutor unuia dintre raniti, spune el.

– Puteam fi noi

Un alt martor ajunsese la bar chiar cand situatia devenise agitata.

– Cineva a strigat „Focuri de arma, opriti-va din baut si iesiti afara” spune Jarl Ovesen.

Ovesen povesteste, in dialog cu VG, ca oamenii au fost evacuati prin iesirile de urgenta si ca a vazut mai multe persoane intinse la podea in local in timp ce inca se trageau focuri de arma afara.

– Cand am iesit afara…

Barbatul incepe sa planga.

– Ne-am gandit ca puteam fi noi.

Foto: Hallgeir Vagenes / VG
Perchezitii la diferite adrese

Intr-o actualizare in jurul orei 04.30, politia informeaza ca au fost efectuate perchezitii la mai multe adrese.

– Au fost confiscate diverse bunuri, care speram, ne vor ajuta sa elucidam acest caz, spune el.

– In cazul in care cineva are informatii care ar fi utile pentru politie, anuntati-ne.

Politia spune ca, deocamdata, incidentul nu a fost clasificat drept un atac terorist si nici nu sunt cunoscute motivele atacatorului.

– Vom reveni mai tarziu asupra acestor aspecte.

Intr-un local din apropiere, clientii au fost incuiati in local

In zona se afla mai multe localuri. VG a vorbit cu clientii barului Elsker, un alt bar pentru persoane gay din apropiere. Acolo, clientii au fost tinuti in local, cu usile inchise, dupa ce au inceput focurile de arma.

– Mi se pare groaznic ca se intampla asa ceva in anturajul nostru, in „cartierul gaylor” din centrul orasului Oslo. Nu stiu ce sa spun, sunt socat, spune patronul localului, Jim Ekberg, in dialog cu VG.

Si clienti ai localului Cesar povestesc despre oameni care tipau si fugeau dinspre locatia unde au fost trase focurile de arma.

– Am auzit impuscaturile si am inceput sa fugim. Situatia era haotica si confuza. Am avertizat oamenii si i-am rugat sa se indeparteze de zona, in acelasi timp insa, nu stiam cat de departe trebuia sa fugim pana vom fi in siguranta, spune Jan Kristian Hagen, care era si el client al localului.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu