Știri

Două rachete rusești au lovit Polonia – Premierul Poloniei a convocat o ședință de criză

Scris de Daniel Solheim

Doua persoane au decedat iar premierul Poloniei a convocat o ședință de criză în urma faptulu că, în cursul zilei de marți, două rachete au lovit satul Przewodow, în apropierea graniței cu Ucraina.

Fragment din rachetele de croazieră rusești caru au lovit într-un sat polonez, în apropierea graniței cu Ucraina. Fotografia a fost publicată de Forțele Armate poloneze.

Ministerul Apărării din Rusia neagă în această seară că Rusia ar fi ar fi autorul, relatează Reuters.

Potrivit agenției de presă, ministerul apărării spune că afirmațiile din presa poloneză și cele ale autorităților poloneze cum că rachete rusești ar fi lovit teritoriul Poloniei, sunt provocări menite să ducă la escaladarea situației.

Mai departe, ministerul apărării susține că nu au existat atacuri în apropierea frontierei dintre Rusia și Polonia care să fi fost efectuate de către arme rusești.

Casa Albă raportează în această seară că nu poate confirma veștile din Polonia și că lucrează alături de autoritățile poloneze pentru a obține mai multe informații.

Un purtător de cuvânt al premierului polonez a postat pe Twitter că guvernul polonez a convocat o ședință de urgență a comitetului național de securitate.

O sursa de informații americană susține, potrivit AP, că este vorba de rachete rusești care au lovit o țară membră în NATO, Polonia. Într-un comunicat public, Pentagonul a afirmat că nu poate confirma acest lucru.

Ședința de criză: Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak (stânga) sosește la ședința de criză a comitetului de securitate națională al Poloniei.

– Suntem la curent cu știrile conform cărora două rachete rusești ar fi lovit undeva în Polonia, lângă granița cu Ucraina. În prezent, nu avem informații care să confirme aceste rapoarte și analizăm acest lucru mai îndeaproape, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, în timpul unei conferințe de presă la Ministerul Apărării, marți seara, ora Norvegiei.

Ryder spună ca Statele Unite ale Americii au fost ”foarte clare că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”.

Cartierul general operațional al Forțelor Armate Norvegiene monitorizează îndeaproape situația în urma unei posibile lovituri cu rachete rusești în Polonia, în urma căreia două persoane au fost ucise.

– După cum știți, urmărim situația îndeaproape, spune Thomas Gjesdal, la sediul operațional al Forțelor Armate Norvegiene (FOH) în dialog cu NTB.

– Foarte grav

Ministrul de externe, Anniken Huitfeldt spune că lovitura cu rachete din Polonia este un incident foarte grav, dar că situația este încă neclară.

– Am reținut știrile despre loviturile cu rachete din Polonia. Este un incident foarte grav, dar multe aspecte sunt încă neclare. Așteptăm informații suplimentare de la autoritățile poloneze în legătură cu situația, spune Huitfeldt în dialog cu NTB.

Crater: Această imagine a fost distribuită pe rețelele sociale și arată un crater al uneia din rachetele care au lovit Polonia.

Agentia de presă Reuters citează echipaje de pompieri care au raportat că două persoane și-au pierdut viața într-o explozie din estul Poloniei.

– Echipajele de pompieri sunt la fața locului, nu este clar ce s-a întâmplat, spune Lukasz Kucy, pompier de serviciu în cadrul serviciului de pompieri și salvare.

Postul de radio polonez Radio ZET a raportat anterior că două rachete rătăcite au lovit localitatea Przewodow.

Ședință de criză în Ungaria

Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al premierului ungar Viktor Orban, relatează pe Twitter că consiliul de apărare al țării se va reuni la ora 20.00 în această seară, ca urmare a opririi livrărilor de petrol prin conducta Druzhba și a loviturilor cu rachete din Polonia.


Info:

Articolul 5 din NATO:
  • Prevederea centrală din Pactul Atlantic, care formează baza NATO, prevede că un atac armat împotriva unuia sau mai multor state membre este un atac împotriva tuturor.
  • Articolul 5 a fost declanșat o singura dată în istoria pactului, în urma atacului terorist comis de al-Qaeda asupra Statelor Unite ale Americii la 11. septembrie 2001.
  • NATO este formată din 30 de state membre, inclusiv Polonia, Norvegia și SUA. Suedia și Finlanda au decis recent că vor să devină parte a pactului de apărare.

La scurt timp după raportările privind atacurile cu rachete îndreptate împotriva capitalei Ucrainei, Kiev, marți în cursul zilei, au fost raportate de către oficiali guvernamentali atacuri și în alte orașe ale țării.

Forțele aeriene ucrainiene susțin că peste 100 de rachete au fost folosite în aceste atacuri, potrivit NTB.

Primarul orașului Lvov, Andrij Sadovyj a scris pe contul său Telegram imediat după ora 15.00 (ora Norvegiei), că în orașul său se aud explozii și că toată lumea trebuie să stea în adăposturi. Curând după aceea, afirmă el, curentul a fost întrerupt în anumite părți ale orașului.

Przewodow (Polonia) – localitatea unde au lovit cele două rachete rusești

Orașul Hmelnytskyi, care se află tot în vestul țării, a fost lovit de două ori, a declarat guvernatorul regiunii Hmenytskyi, Serhii Gamalii, pe Telegram, în jurul orei 15.30, ora Norvegiei. Și acolo, curentul electric este înrerupt în unele părți ale orașului.

În Kryvyi Rih, în centrul Ucrainei, oamenii au fost rugați să rămână în adăposturi, în jurul orei 15.30, din cauza mai multor atacuri cu rachete, a postat șeful administrației militare din Kryvyi Rih, Oleksandr Vilkul, pe Telegram.

În Harkov, în nord-estul Ucrainei, infrastructura critică este avariată în urma unui atac, potrivit unui mesaj postat de primarul orașului, Ihor Terekhov, pe Telegram, in jurul orei 15.20, ora Norvegiei.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, fotografiat în timpul unei manevre militare în Nowa Deba, în sud-estul Poloniei, în data de 9 noiembrie.

Autoritățile din Moldova au raportat marți despre ”întreruperi masive ale curentului electric” în toată țara, în urma atacurilor rusești asupra centralelor electrice din țara vecina, Ucraina.

Atacul masiv al Rusiei împotriva Ucrainei a vizat și o importantă linie de înaltă tensiune care alimentează Moldova cu energie electrică, potrivit ministrului Infrastructurii, Andrei Spinu.

– Una din liniile electrice care asigură transportul energiei electrice în țara noastră a fost deconectată, a afirmat Spinu într-un comunicat.

– Acest lucru a dus la intreruperi masive de curent electric în toată țara, a adăugat el.

Liniile electrice relevante nu au fost distruse ci au fost deconectate automat ca urmare a unui mecanism de siguranță, subliniază Spinu. Furnizorul Moldelectrica lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică.

Sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu