Știri

Elicopterul „Ingenuity” a efectuat primul zbor din istorie pe Marte

Scris de Daniel Solheim

Elicopterul-drona „Ingenuity” a reusit sa efectueze primul zbor pe Marte.

Zborul a fost efectuat de fapt la ora 9.30 (ora Norvegiei), dar dureaza trei ore de cand rezultatele sunt transmise de pe Marte pana ajung la NASA.

Planul era ca „Ingenuity” sa porneasca elicele de 120 de centimetri, sa zboare trei metri inaltime, sa se inalte in atmosfera timp de 30 de secunde, sa se intoarca si sa aterizeze din nou.

Norvegianul Håvard Fjær Grip a fost cel care a parcurs rezultatele finale, in aplauzele si uralele celor prezenti in centrul de control.

El a putut sa confirme ca elicopterul a reusit sa se ridice, sa stea in zbor si sa aterizeze. Rezultatele indica faptul ca elicopterul este in continuare in stare buna.

https://www.nrk.no/video/dc537cd4-16e9-4655-9c0c-6d772e380812

Imagine facuta de camera de bord a elicopterului-drona „Ingenuity” dupa decolare.

Prima imagine a fost facuta de camera video de la bordul elicopterului-drona, si arata umbra acestuia pe suprafata lui Marte.

NASA a caracterizat momentul a fi „un moment extraterestru al fratilor Wright”, si a dezvaluit de curand, ca micutul elicopter, care cantareste 2 kilograme, are cu sine o bucatica din aripa avionului original construit de fratii Wright.

Mai multe intarzieri

„Ingenuity” a fost pasager cu roverul „Perseverance” pana la planeta rosie, in urma cu doua luni.

Intre timp, „Perseverance” a gasit o locatie neteda, unde a asezat elicopterul.

„Ingenuity” este asezata pe solul Marte si lasata singura.

Datorita intarzierii comunicatiilor intre Marte si Centrul de Control al NASA, totul trebuie programat in avans.

Unul dintre cei care raspund de aceasta exceptionala realizare este norvegianul Håvard Fjær Grip. El a povestit anterior postului de televiziune NRK ca elicopterul va fi controlat cu ajutorul inteligentei artificiale si comenzi transmise de NASA.

Primul zbor a fost amanat de mai multe ori pentru ca sistemele nu au functionat conform asteptarilor cand elicopterul a trecut la modul de zbor.

NASA a adaugat actualizari in softul care a trebuit sa fie instalat si testat.

Partile tehnice ale elicopterului s-au dovedit a fi in stare buna de functionare. Elicopterul-drona rezistat frigului puternic din timpul noptii pe Marte pe cont propriu, isi mentine caldura necesara si se incarca asa cum este programat.

„Perseverance” a trimis „acasa” acest selfie cu sine insusi si cu „Ingenuity” acum o saptamana.

Urmeaza sa efectueze cinci misiuni de zbor

Atmosfera pe Marte este doar 1 procent din atmosfera pe care o avem aici pe Terra. „Ingenuity” cantarestea doar 1,8 kilograme iar elicele au o turatie de 2500 pe minut.

„Ingenuity” are camere video proprii si a trimis deja o fotografie in culori a solului din locatia in care se afla. Inregistrarea video din timpul zborului dureaza mai mult timp pana ce este transmisa spre Terra, dar NASA se asteapta ca materialul video sa ajunga in curand.

Zborul a fost filmat si de „Perseverance”.

„Ingenuity” va efectua, conform planului, cinci misiuni de zbor in cursul unei luni, cu o distanta intre 50 si 70 de metri.

Atunci, misiunea elicopterului va fi incheiata, dar „Perseverance” va mai avea de lucru. „Perseverance” urmeaza sa se deplaseze mai departe si sa investigheze craterul Jezero, acolo unde cercetatorii spera sa gaseasca urme stravechi de viata.

Zona de aterizare a elicopterului-drona „ingenuity” din craterul Jezero, pe Marte.

sursa: https://www.nrk.no/urix/nasa-helikopter-har-flydd-pa-mars-1.15462062

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu