Știri

Espen Andersen Bråthen (37 de ani) este invinuit pentru crimele in masa de la Kongsberg

Scris de Daniel Solheim

Espen Andersen Bråthe (37 de ani) este persoana invinuita si care a si recunoscut ca a ucis cinci oameni la Kongsberg miercuri seara.

Serviciul de Siguranta al Politiei (PST) informeaza intr-un comunicat de presa in aceasta dimineata ca incidentele de la Kongsberg sunt considerate in acest moment drept un atac terorist.

Invinuitul, Espen Andersen Bråthen, in varsta de 37 de ani, a locuit o mare parte din viata lui in Kongsberg. Mama lui este daneza si el detine si cetatenia daneza dar el este nascut in Norvegia si nu are o legatura mai apropiata cu Danemarca.

Conform politiei, se va efectua o evaluare pre-judiciara a barbatului, in care experti de psihiatrie legala vor investiga daca acesta poate fi considerat sanatos din punct de vedere penal sau nu.

Probleme psihice

VG a vorbit cu mai multe persoane care l-au cunoascut sau il cunosc pe Bråthen si care spun ca acesta a avut mari probleme psihice pe tot parcursul vietii lui la maturitate. El nu avea ocupatie si a locuit singur intr-un apartament din Kogsberg ani la rand. Cercul lui de cunostinte si prieteni era foarte restrans.

Aici politia l-a cautat pe Bråthen la domiciliul sau in 8 august, anul trecut.

Anul trecut i s-a impus o interdictie de vizita a parintilor sau dupa ce a intrat in imobilul lor si a amenintat ca il va ucide pe tatal sau.

Un fost vecin al lui Bråthen a povestit VG ca avea un sentiment neplacut in urma contactului cu el. Anul trecut in vara, vecinii au vazut politia venind la apartamentul lui de doua ori.

Un membru al familiei a spus in dialog cu Ekstra Bladet ca familia a sesizat politia si alte autoritati in repetate randuri.

Espen Andersen Bråthen ar recunoscut imprejurarile in caz, adica de a fi ucis cinci oameni, dar inca nu a luat o pozitie fata de chestiunea vinovatiei penale.

VG a contactat avocatul barbatului, Fredrik Neumann, in legatura cu publicarea numelui clientului sau. Avocatul nu doreste sa dea comentarii.

Sesizari de ingrijorare cu privire la radicalizare

Conform politiei, Bråhte s-ar fi convertit la islam iar politia confirma ca a primit mai multe sesizari de ingrijorare legate de radicalizarea lui.

Buna. Eu sunt un mesager. Eu vin cu un avertisment. Este intr-adevar ceea ce vreti? Iar pentru cei care doresc sa-si incheie socotelile, a sosit timpul. Fiti martori la faptul ca am devenit musulman.

Asta spune o persoana identificata a fi Bråthen intr-un filmulet postat pe internet in 2017. In acel film el se declara musulman si vine astfel cu un avertisment si se autointutuleaza drept mesager.

Politia nu a putut raspunde joi dimineata la intrebarea cand a primit prima sesizare de ingrijorare cu privire la Bråthen.

– Exact cand a venit prima, nu stiu. Ultima am primit-o in 2020. A existat ingrijorare de-a lungul timpului, a spus chestorul de politie Ole Bredrup Sæverud la o conferinta de presa.

Inainte ca PST sa publice comunicatul de presa, chestorul a raspuns astfel la intrebarea daca atacul putea fi motivat religios:

– Nu stim nimic, deocamdata, despre motive, dar este norma sa punem o astfel de intrebare.

Chestorul de politie a mai adaugat ca va dura pana se va clarifica daca este vorba de un atac terorist sau nu.

„Invinuitul in caz este cunoscut pentru PST de dinainte, fara ca PST sa poata da mai multe detalii despre el. Acestea sunt informatii cu care PST contribuie la ancheta desfasurata de politia districtului de politie SudEst” consemneaza PST in comunicatul de presa.

Datorita crimelor comise miercuri seara, a fost ordonata inarmarea politiei norvegiene. Imaginea de amenintare la nivel national ramane neschimbata.

– PST apreciacza ca, in continuare, este posibili ca islamisti extremi sau elemente de extrema dreapta vor incerca sa comita atacuri teroriste pe teritoriul Norvegiei, mai scrie PST.

Aceasta este aceeasi evaluare ca si cea de dinainte de crimele de la Kongsberg.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu