Magazine din toata lumea roaga populatia sa nu cumpere in exces ulei pentru pregatirea mancarii, in timp ce piata se goleste iar preturile cresc.
„Limitam cumpararea la trei unitati per client, astfel incat toti sa poata cumpara ceea ce au nevoie” sta pe un afis pus de proprietarul magazinului din Ashton, Marea Britanie, in magazinul sau. Invadarea Ucrainei de catre Rusia duce la probleme cu procurarea unor alimente din rafturile magazinelor din intreaga lume, relateaza New York Times.
Ucraina: cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelui din lume

Preturile pentru uleiul alimentar au crescut in intreaga lume. Inainte de razboi, Ucraina era cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelui din lume. Conflictul a paralizat acum productia. Nu ajuta cu nimic faptul ca si Rusia este un mare exportator: 58 % din uleiul de floarea soarelui din lume este produs in cele doua tari beligerante, 6 milioane de tone in Ucraina si 5 milioane de tone in Rusia.
Multe tari au rezerve limitate de ulei alimentar, iar preturile cresc pentru ceea ce a mi ramas. Asta a dus la restrictii de export in Indonezia si a inrautatit criza alimentara in Estul Africii.
Preturile alimentelor cresc in toata Europa
– Furnizori fac tot ce pot pentru a mentine preturile scazute, dar este inevitabila cresterea preturilor pentru consumatori, spune Kate Halliwell, managerului unei mari companii din sectorul britanic de productie, in dialog cu New York Times.
Piata alimentelor din Spania, Grecia, Turcia, Belgia si alte tari are cantitati limitate de ulei alimentar, iar in mai multe locuri sunt impuse limite la cumparare astfel incat uleiul sa nu dispara de-a binelea din magazine.
– Uleiul alimentar a devenit noua hartie igienica
Mai multe uleiuri alimentare pot inlocui cel mai cautat ulei pentru prajit. In Germania, cumpararea in exces a uleiului de floarea soarelui a inceput deja iar pe Twitter unii au inceput sa se planga de faptul ca au trebuit sa inlocuiasca uleiul de floarea soarelui cu ulei de rapita pentru ca unii nerusinati au cumparat in exces.

– Uleiul alimentar este noua hartie igienica, se comenteaza in Tweet-ul de mai jos. Acesta face referire la cumpararea in exces a hartiei igienice, atat in Germania cat si in alte tari, in timpul pandemiei.

In Islanda, uleiul de palmier a inlocuit uleiul de floarea soarelui in mai multe cazuri, iar in Statele Unite se incearca motivarea taranilor la cultivarea boabelor de soia, relateaza New York Times. Asta poate fi o solutie mai buna, pentru ca, datorita restrictiilor impuse exportului de ulei alimentar din Indonezia, cantitatile de ulei de palmier pe piata alimentara sunt limitate.
Norvegia se afla printre tarile care incearca sa inlocuiasca uleiul de floarea soarelui cu ulei de palmier.
Norvegia ofera posibilitatea unui consum mai mare de ulei de palmier
Din 2014 incoace, cele mai multe retele de magazine au inceput treptat sa schimbe uleiul de floarea soarelui cu ulei de palmier in mai multe din produsele lor. Asta a insemnat faptul ca unele marfuri cunoscute precum biscuitii Marie, Nugatii si Smash au primit liste modificate de ingredienti in ultimii opt ani.
Atitudinea retelelor de magazine norvegiene a fost una puternica. In special Rema 1000 a stat in frunte pentru a inchide usile pentru produsele care contin ulei de palmier.
Fondul padurilor tropicale a depus eforturi ani la rand pentru reducerea utilizarii uleiului de palmier. Seful de departament, Nils Hermann Ranum, spune ca ei sunt ingrijorati de faptul ca cresterea cererii de ulei de palmier poate duce la o defrisare mai rapida a padurii tropicale.
Incurajeaza norvegienii sa faca cumparaturi in mod normal.
In prima faza, lipsa uleiului de floarea soarelui afecteaza marii producatori ai unor produse indragite care contin ulei de floarea soarelui.
Norgesgruppen, prin ofiterul de presa Kine Søyland, a declarat pentru TV2 in aprilie ca ei au un flux bun de marfuri in magazinele lor. Ea indeamna clientii sa faca cumparaturi in mod normal.
sursa: tv2.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator