Media Sănătate Știri

Exercițiile fizice te fac cu 50% mai predispus sa ai anticorpi mai mulți după un vaccin

Foto articol: Un studiu din 2008 a dezvaluit ca inactivitatea fizica este responsabila pentru peste cinci milioane de decese premature in fiecare ani, la nivel mondial. REUTERS/Mario Anzuoni

A study from 2008 found that physical inactivity is responsible for more than five million premature deaths every year.Image: REUTERS/Mario Anzuoni

  • Un nou studiu a constatat că aveți cu 50% mai multe șanse de a avea anticorpi mai multi după un vaccin, dacă sunteți activ decât cineva care este inactiv.
  • Studiul realizat de Universitatea Caledoniană din Glasgow a constatat, de asemenea, că 30 de minute de activitate 5 zile pe săptămână scade riscul de îmbolnăvire și de deces din cauza bolilor infecțioase cu 37%.
  • Aceste constatări prezintă implicații importante pentru viitoarele răspunsuri pandemice, după explică autorul studiului, profesorul Sebastien Chastin.

Disponibilitatea vaccinurilor a adus speranță pentru sfârșitul pandemiei. Cu toate acestea, decesele și cazurile de COVID sunt încă în creștere în întreaga lume. Pe măsură ce încercăm să imunizăm lumea, cel mai probabil scenariu pentru următorii câțiva ani este că COVID-19 va fi ca alte boli infecțioase, cum ar fi gripa, împotriva cărora va trebui să ne gestionăm și să ne protejăm continuu.

Una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este de a fi activ fizic.

Știm deja că activitatea fizică este una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a bolilor cronice, împreună cu dieta și renunțarea la fumat. Un studiu din 2008 a constatat că inactivitatea fizică este responsabilă pentru mai mult de cinci milioane de decese premature în fiecare an.

Acum, o nouă revizuire sistematică a dovezilor de către mine și colegii mei arată că activitatea fizică regulată întărește sistemul imunitar uman, reduce riscul de a se îmbolnăvi și de a muri de boli infecțioase cu mai mult de o treime și crește semnificativ eficacitatea campaniilor de vaccinare. Acest lucru are implicații importante pentru răspunsurile la pandemie.

În studiul nostru, am colectat și revizuit în mod sistematic toate dovezile disponibile referitoare la efectul activității fizice asupra riscului de îmbolnăvire și de deces din cauza bolilor infecțioase, ar fi pneumonia – o cauză frecventă de deces cauzată de COVID-19 – asupra funcționării sistemului imunitar și asupra rezultatului vaccinării. Studiul a fost efectuat prea devreme în pandemie pentru a include cercetarea în domeniul COVID-19 în sine, dar constatările sunt extrem de relevante pentru răspunsul actual la pandemie.

Am găsit dovezi consistente și convingătoare în șase studii care implică mai mult de o jumătate de milion de participanți care îndeplinesc orientările recomandate pentru activitatea fizică – 30 de minute de activitate, cinci zile pe săptămână – reduce riscul de îmbolnăvire și deces de boli infecțioase cu 37%.

Acest lucru se adaugă la rezultatele unui alt nou studiu realizat în Statele Unite în special cu privire la COVID-19. Efectul este cel puțin la fel de puternic, dacă nu chiar mai mare decât efectul raportat pentru alți factori de risc de COVID-19, cum ar fi vârsta sau care au o afecțiune preexistentă, cum ar fi diabetul zaharat.

Am găsit, de asemenea, dovezi fiabile că activitatea fizică regulată întărește sistemul imunitar uman. În 35 de studii independente randomizate controlate – standardul de aur pentru dovezi științifice – activitatea fizică regulată a dus la niveluri crescute de imunoglobulină IgA de anticorpi. Acest anticorp acoperă membrana mucoasei plămânilor noștri și alte părți ale corpului nostru unde pot intra viruși și bacterii.

Activitatea fizică regulată crește, de asemenea, numărul de celule CD4 + T, care sunt responsabile pentru alertarea sistemului imunitar de un atac și reglează răspunsul acestuia.

În cele din urmă, în studiile randomizate controlate pe care le-am studiat, vaccinurile par mai eficiente dacă sunt administrate după un program de activitate fizică. O persoană care este activă este cu 50% mai probabil să aibă un număr mai mare de anticorpi după vaccin decât cineva care nu este activ.

Aceasta poate fi o modalitate rentabilă și ușoară de a stimula campaniile de vaccinare. Având în vedere dificultățile din lanțurile de aprovizionare, aceasta ar putea fi o mișcare înțeleaptă pentru a face fiecare doză să conteze.

Cum alungă activitatea fizică bolile

Există trei mecanisme care fac din activitatea fizică un medicament eficient împotriva bolilor infecțioase.

În primul rând, protejează împotriva factorilor de risc de infecție severă și fatală. Persoanele active fizic sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta obezitate, diabet, afecțiuni respiratorii și cardiovasculare. Studiile epidemiologice au arătat că COVID-19 și alte boli infecțioase respiratorii sunt mai severe pentru persoanele care au aceste afecțiuni.

Activitatea fizică reduce, de asemenea, stresul și inflamația cronică, reducând, la rândul său, probabilitatea infecțiilor adverse și fatale. Majoritatea deceselor cauzate de COVID-19 și pneumonie au fost cauzate de răspunsul inflamator necontrolat.

În cele din urmă, sistemul nostru imunitar este mai puternic dacă suntem activi fizic.

Trebuie să ne mișcăm

Activitatea fizică este, fără îndoială, o modalitate importantă de a face populațiile mai puțin vulnerabile la bolile infecțioase și la viitoarele epidemii și pandemii. Acesta ar trebui utilizat mai urgent și mai eficient în combaterea actualei epidemii de COVID-19, dar și ca investiție pe termen lung pentru a preveni impactul social și economic devastator pe care această pandemie l-a avut asupra societății.

Guvernele au încurajat oamenii să rămână activi la începutul pandemiei pentru a face față măsurilor de izolare. A existat un val de interes în exercitarea imediat după blocare în cele mai multe comunități. Din păcate, acest lucru nu s-a tradus într-o schimbare pozitivă a nivelurilor de activitate.

În schimb, o scădere aparentă a nivelului activității fizice a fost observată la nivel global în ultimul an. Aceasta este o tendință periculoasă care ar putea face populația mai vulnerabilă la bolile infecțioase și cronice pe termen scurt. Lăsată necontrolată, aceasta va lăsa, de asemenea, o moștenire dăunătoare pe termen lung și va crește povara bolii și costurile sociale și economice asociate acesteia.

Subestimarea impactului inactivității fizice ar putea exacerba, de asemenea, inegalitățile nesustenabile și inacceptabile în materie de sănătate evidențiate de pandemie. În general, nivelurile activității fizice sunt mai scăzute în societățile cu inegalități economice mai mari, iar acest lucru afectează cel mai mult femeile.

Acum este mai important ca niciodată ca guvernele și profesioniștii din domeniul sănătății să galvanizeze toate sectoarele societății pentru a promova activitatea fizică.

Fiecare mișcare contează în combaterea acestei pandemii și gestionarea bolilor infecțioase în viitor.

Licență și republicare

Tipul Forumului Economic Mondial poate fi republicat în conformitate cu Licența Publică Internațională Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 și în conformitate cu Condițiile noastre de utilizare.

Autor:

Sebastien Chastin, ,

Acest articol este publicat în colaborare cu The Conversation.

Punctele de vedere exprimate în acest articol sunt cele ale autorului singur și nu Forumul Economic Mondial.

Sursa: World Economic Forum

https://www.google.com/url?client=internal-element-cse&cx=005374784487575532108:zwr8u4lxoba&q=https://www.weforum.org/agenda/2021/04/exercise-boosts-immunity-vaccines-effective-study-glasgow-covid-coronavirus/&sa=U&ved=2ahUKEwiw_KHCwMzwAhXJl4sKHWhkCWIQFjAAegQICRAC&usg=AOvVaw3o3JiG93SP5E0Wj9J9dV7F

Despre autor

Carmen Adela Solum

Terapeut in sanatate si activitate fizica, consilier la HELFO Norvegia, traducator si contributor pe Portalul Romanesc din Norvegia.

Lasă un comentariu