Știri

Explozii in Kiev

Scris de Daniel Solheim

Luni dimineata, capitala Ucrainei alaturi de alte orase, a fost afectata de explozii puternice. Mai multe persoane au fost ucise si ranite in uma atacurilor, potrivit presedintelui Zelensky.

Primarul Kievului, Vitaly Klischko, confirma ca luni dimineata au avut loc mai multe explozii in districtul Shevchenko din centrul Kievului. Cu o ora inainte de primele explozii, alarma antiaeriana a fost declansata in tot orasul.

Sursa: Sky News (Youtube)

Conform purtatorului de cuvant din partea autoritatilor locale, Svitlana Vodolaga, numarul mortilor si ranitilor in urma atacurilor nu este inca cunoscut.

Mai multe cladiri si birouri oficiale, precum Serviciul de securitate al Ucrainei, precum si catedrala Sf. Sofia, aflata pe lista UNESCO, se afla in cartierul Schevchenko, cartier afectat de bombardament.

Primarul Klitchko confirma faptul ca infrastructra critica din oras a fost afectata in atac.

Operatiuni de salvare: Pompierii si autoritatile sanitare lucreaza la fata locului in zonele unde au avut loc exploziile. Numarul de raniti si morti nu este inca cunoscut.

Agentia de presa AP relateaza ca ar fi vorba de trei explozii in total, dar in timpul diminetii raportarile mai multor medii de presa indica faptul ca este posibil sa fi fost mai multe explozii.

Mai multe orase afectate in acelasi timp

Exploziile din Kiev s-au petrecut in paralel cu explozii in alte orase ucrainiene in timpul diminetii zilei de luni, relateaza Reuters.

Orasele Lviv, Ternopil si Dnipro au fost si ele atacate.

– Incearca sa ne distruga si sa ne stearga de pe fata pamantului. Ataca oameni care dorma acasa in paturile lor si oameni care se indreapta spre locul de munca, a spus presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, potrivit Reuters.

Presedintele confirma faptul ca au fost morti si raniti in urma atacurilor dar nu a prezentat cifre concrete.

– Au avertizat despre atacuri

Ultimele atacuri asupra Kievului au avut loc in 26 iunie. Noile explozii se intampla la o zi dupa ce presedintele Rusiei, Vladimir Putin a pus vina pe serviciile secrete ucrainiene pentru atacul de sambata asupra podului din Crimeea, care leaga peninsula anexata de Rusia cu continentul rus.

Putin a afirmat ca a fost vorba de un act terorist.

Profesor asociat la Scoala de Stat Major a Apararii din Norvegia si profesor principal in informatii, Tom Røseth, explica in dialog cu Dagbladet, ca atacurile de azi vin ca o reactie la atacul asupra podului peste stramtoarea Kerch.

– Este o reactie in legatura cu care rusii au avertizat deja anterior. Ei au spus ca vor exista consecinte pentru Kiev daca podul va fi aruncat in aer. Este vorba de terorism din partea Rusiei, spune Røseth, care subliniaza in acelasi timp ca inca nu s-a verificat cine sta in spatele atacului asupra podului din Crimeea.

Mai mult, Røseth noteaza ca atacurile impotriva Kievului au lovit, de aceasta data, zona centrala a orasului.

– Atacurile de azi sunt in zone mult mai centrale ale capitalei in comparatie cu atacuri anterioare si au trecut mai multe luni de cand au fost inregistrate atacuri cu rachete impotriva Kievului, spune Røseth.

Imagini publicate pe TV2.no in urma atacurilor de azi:

sursa: TV2.no (Efrem Lukatsky/AP)
Sursa TV2.no (Gleb Garanich/Reuters)
sursa: TV2.no (Efrem Lukatsky/AP)
sursa: TV2.no (Efrem Lukatsky/AP)
Sursa TV2.no (Gleb Garanich/Reuters)
Resturi ale unei rachete care a lovit un parc in centrul orasului Kiev luni dimineata. Sursa TV2.no (Valentyin Ogirenko/Reuters)

sursa: vg.no, tv2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu