Știri

Explozii in mai multe orașe din Ucraina – trei morți în Kiev

Scris de Daniel Solheim

Trei persoane și-au pierdut viața iar alte nouă au fost rănite în noi atacuri aeriene asupra capitalei Ucrainei, Kiev. Alarmele antiaeriene au fost declanșate și au fost raportate noi explozii în cursul zilei de miercuri.

Poliția ucraineană a dat publicității această imagine filmată pe una din străzile capitalei Kiev, care azi a fost lovită de rachete rusești.

Agenția Interfax informează ca, potrivit autorităților din Kiev, au fost ucise trei persoane și alte șase au fost rănite după ce o clădire cu două nivele a fost lovită în capitala Ucrainei.

Agenția de presă îl citează mai târziu pe primarul Kievului care spune că, în total, nouă persoane au fost rănite. Opt dintre acestea au fost internate în spital.

Un copilaș de doar două zile a fost ucis când rachetele rusești au lovit un spital din Vilnyansk, în apropiere de Zaporoje, în centrul țării.

Primarul Kievului, Vitali Klitsjko, a declarat miercuri după-amiază că infrastructura orașului a fost afectată și că alimentarea cu apă potabilă a fost temporar oprită, relatează Reuters.

Pe Facebook, el a scris că alarmele antiaeriene sunt declanșate, solicitând populației să se adăpostească.

– Alarma antiaeriană funcționează în această regiune. Rămâneți în adăposturile antiaeriene și în locații sigure, a scris șeful trupelor regionale Olexsij Kuleba pe contul său Telegram, potrivit Interfax.

Echipaje de salvare la locația în care una din rachetele rusești a lovit Kievul
Kievul fără curent electric

Kuleba informează că întreaga regiune din jurul Kievului a rămas fără curent electric în urma faptului că atacul cu rachete rusești a fost îndreptat împotriva infrastructurii critice.

Temperatura în capitala Ucrainei este, în acest moment în jurul a 0 grade Celsius.

Agenția de presă AP raportează bubuituri puternice care se aud ca și cum ar fi explozii repetate.

– Inamicul a declanșat un atac cu rachete îndreptat împotriva infrastructurii critice din Kiev. Rămâneți în adăposturi până se opresc alarmele antiaeriene, au scris autoritățile locale pe conturile de socializare.

Echipaje de salvare curăță ruinele unui spital din Vinyansk, lovit de rachetele rusești, Un copilaș a fost ucis în atac.
Explozii în mai multe orașe

În același timp sunt raportate lovituri cu rachete și din alte orașe din Ucraina.

Au fost raportate explozii în Odesa, Mykolaiv, Poltava și Dnipropetrovsk, potrivit agenției de presă DPA.

Nu au fost încă raportați răniți sau morți, iar unele din explozii pot fi cauzate de apărarea antiaeriană ucraineană.

– Mai multe atacuri crude cu rachete sunt îndreptate împotriva țării, în timp ce Rusia încearcă să pedepsească Ucraina pentru că îndrăznește să fie liberă. Am văzut dârzenia poporului ucrainean și știu că încercarea Rusiei de a domina Ucraina și de a-i trimite cetățenii în frig și întuneric va eșua. Noi vom sta alături de Ucraina, a declarat amasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink.

Echipaje de pompieri lucrează la stingerea incendiilor declanșate de atacurile cu rachete în Vysjorod, în apropiere de Kiev.
Lvov fără curent electric

Orașul Lvov din vestul Ucrainei a rămas fără curent electric în urma noilor atacuri, informează primarul orașului, Andrij Sadovij pe mediile de socializare în cursul zilei de miercuri.

El avertizează, de asemenea, că este posibil ca aprovizionarea cu apă a orașului să fie întreruptă.

Și în cursul zilei de marți, rețeaua de energie electrică a Ucrainei a fost grav afectată de un nou val de atacuri cu rachete îndreptate în special împotriva capitalei Kiev și a Lvovului.

Centrale electrice au fost debranșate

Mari părți din Moldova, republica învecinată cu Ucraina în sud-vest, au rămas fără energie electrică după ce o centrală electrică a fost debranșată în urma unui atac cu rachete.

Energoatom în Ucraina confirmă față de Reuters că reactoare ale unei centrale atomice din județul Odesa, în sudul țării, au fost închise, datorită atacurilor rusești.

– Furnizorul principal de energie electrică din Moldova face eforturi de a reporni alimentarea cu energie electrică a peste 50 % din teritoriul Moldovei, a declarat vice-premierul Moldovei, Andrei Spînu, potrivit Reuters.

Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în capitala Chișinău în după-amiaza zilei de miercuri, potrivit Reuters.

Energoatom informează că trei centrale atomice sunt debranșate de la rețeaua electrică datorită atacurilor rusești.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu