Știri

FHI: Acum putem asemana virusul corona cu influenza

Scris de Daniel Solheim

Dupa un an si jumatate cu stare de necesitate, Norvegia se indreapta spre o noua paradigma in care virusul corona nu mai este mai periculos decat alte infectii ale cailor respiratorii.

– Suntem acum intr-o faza in care trebuie sa vedem virusul corona ca pe una din infectiile cailor respiratorii cu variatii de sezon, spune directorul adjunct al FHI, Geir Bukholm, in dialog cu VG.

Aste se datoreaza faptului ca cele mai multe grupuri de risc sunt protejate. Si chiar daca infectia inca mai circula, numarul spitalizarilor se mentine scazut. Astfel virusul corona nu va duce la o prea mare sarcina pentru serviciile de sanatate. Pentru cei vaccinati care, eventual, vor fi infectati si vor avea simptome, cei mai multi dintre ei vor avea simptome usoare asemanatoare cu raceala.

Virusul corona se integreaza astfel in randul altor infectii ale cailor respiratorii cum ar fi raceala si influenza de sezon.

– Asta vrea sa spuna ca virusul corona poate fi asemanat acum in special cu influenza de sezon si infectiile RS (provocate de virus RS care provoaca infectii ale cailor respiratorii inferioare la sugari si copii mici).

Epidemie la relanti

#astaafostpandemia?

– Nu, nu inseamna asta absolut deloc. Pandemia nu a trecut atata vreme cat inca se afla pe glob si inca exista tari in care acoperirea cu vaccin este slaba. Atata vreme cat boala se rapsandeste inafara granitelor tarilor bogate, inca exista pandemie.

– Si atunci s-a terminat epidemia?

– Nu, nu vreau sa spun asta. Dar este redusa la ralanti aici in Norvegia si in multe alte tari care au acoperire buna cu vaccin.

Din populatia peste 18 ani, 90 la suta au primit prima doza de vaccin iar 83 la suta au vaccinare completa.

Danemarca a deschis societatea pe deplin in urma cu o saptamana. Profesorul danez, Søren Riis Paludan, a evidentiat in special un aspect, in dialog cu VG, despre care el considera ca a facut ca danezii sa se adapteze la o noua viata cotidiana: faptul ca cu mai multe luni in urma au renuntat la a se concentra la incidenta cazurilor.

Cu mici exceptii se concentreaza doar pe spitalizari si vaccinare, si nu pe incidenta cazurilor de infectare, spune el.

Si Bukholm este de acord cu asta. Si sefa lui, Camilla Stoltenberg a spus anterior, in dialog cu VG, ca si aici in Norvegia ar trebui sa se reduca concentrarea asuprea incidentei cazurilor si in schimb sa fie monitorizate internarile in spital.

– Am trecut de varf

Nici Bukholm nu crede ca spitalele vor fi solicitate cu pacienti covid, dar ca pot fi provocate de combinatia covid, RS-virus si influenza la iarna.

– Eu cred ca am trecut de varf, de data asta. Si mai cred ca vom avea un val de iarna care vine mai tarziu. Dar, nu credem ca va fi mai mare decat ceea ce pot gestiona institutiile noastra sanitare.

– Ce poate merge rau in saptamanile urmatoare ca sa provoace o cresterea brusca a numarului de infectari?

– Ca oamenii sa nu respecte regulile obisnuite de igiena si sa nu stea acasa cand sunt bolnavi, si mai trebuie adaugat si faptul ca efectul de sezon in iarna si noile variante pot, de asemenea sa joace un rol.

sursa articolului: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu