Știri

Filmati din elicopter cu mainile pline de bunuri furate

Scris de Daniel Solheim

In cursul unei luni, doi barbati au reusit sparga peste douazeci de locuinte in zona Østlandet. Prada lor a constat din bijuterii intr-o valoare totala de mai multe milioane de coroane. La ultima spargere, elicopterul politiei i-a filmat.

SMYKKETYVER: Disse to mennene brøt seg inn i 24 eneboliger på en drøy måned i fjor sommer. Under deres siste innbrudd, vet de ikke at de blir filmet av politiets helikopter. Foto: Politiet
Hotii de bijuterii: cei doi barbati au intrat in 24 de imobile in cu putin peste 30 de zile. In timpul ultimei spargeri, nu stiau ca sunt filati de elicopterul politiei.

Intr-o zi de iunie anul trecut, Remi Nordstrøm Olsen era la o sedinta care a durat aproape trei ore. Cand s-a intors acasa a simtit ca era curent in casa, ca si cum usa de la veranda ar fi stat deschisa. A verificat daca uitase sa o inchida inainte sa plece de acasa. Nu uitase.

Dar unul din geamuri fusese demontat din rama.

Cineva intrase in casa si a rascolit-o.

– Am auzit niste zgomote in casa, astfel ca am crezut ca inca mai erau in casa. Am sunat la politie si politia a venit aici cu o gramada de masini in mai putin de sapte minute, spune Olsen.

Infractorii fugisera deja inainte ca Olsen sa ajunga acasa.

Au luat cu ei bunuri in valoare de peste 1 milion de coroane.

Poti vedea cazul aici, in cadrul emisiunii Åsted Norge pe TV2 Play.

Slik så det ut hjemme hos Remi Nordstrøm Olsen etter at innbruddstyvene hadde vært der Foto: Privat
Asa a aratat dormitorul lui Remi Nordstrøm Olsen dupa ce hotii au fost acolo.
Val de spargeri

Ulterior s-a demonstrat ca Olsen nu era singurul care fusese victima spargerilor din vara trecuta. Politia a observat o crestere substantiala a numarului de spargeri de locuinte si a inceput sa analizeze cazurile in corelatie intre ele dupa ce au descoperit mai multe asemanari.

– Infractorii veneau la usa impbilului, efectiv pentru a suna la usa, spune Roger, sef de ancheta la politia districtului Oslo.

Soneria de la usa de intrare a vilei lui Remi Nordstrøm Olsen este echipata cu o camera video.

Kameraet på ringeklokka hjemme hos Remi Nordstrøm Olsen fanger dette bildet av tyvene. Foto: Politiet
Videocamera de la soneria de la intrarea principala a captat aceasta imagine cu infractorii.

Daca nu raspundea nimeni cand sunau, treceau in partea din spate a case si intrau pe-acolo, printr-o fereastra. Faptasii demontau geamul din rama si il asezau cu grija langa perete. Daca nu reuseau sa scoata geamnul, spargeau o mica parte din el, cat sa poata deschide din interior.

– Avem geamuri securizate de dinainte, dar nu sunt de folos daca ei pur si simplu demonteaza geamnu. Nimic nu era stricat, dar a fost demontat ca un joc de puzzle. Cand a venit sticlarul, l-a montat doar la loc, spune Olsen.

Ingen ting ble ødelagt da tyvene tok seg inn gjennom vinduet hos Nordstrøm Olsen. Han beskriver innbruddet som profesjonelt utført. Foto: Espen Storsve
Nimic nu a fost distrus cand hotii au intrat pe geam in imobilul lui Nordstrøm Olsen. El descrie furtul ca fiind savarsit intr-un mod profesional.

Erau de cele mai multe ori foarte decisi si treceau direct prin bucatarie sau sufragerie, unde de obicei mai sunt articole electronice mai scumpe. Ei mergeau direct la dormitor.

Ceea ce cautau ei erau ceasuri si bijuterii.

Vanatoarea cu elicopterul

– Prin diverse sisteme, politia a reusit sa observe un autoturism care a fost folosit in apropierea mai multor locatii in care s-au dat spargeri. Atunci am depus un efort concentrat pentru a localiza masina cu pricina, spune seful de ancheta.

Cand politia a localizat masina si o avea sub observatie, au vazut doi barbati care au plecat cu ea in dimineata zilei de 2 iulie.

Elicopterul politiei a fost pus in urmarirea hotilor.

Din elicopter, politia a putut sa vada cum cei doi au parcat masina inainte sa intre intr-un imobil. Au sunat la usa. Vazand ca nu deschide nimeni, au mers in spatele casei.

Politiets helikopter følger gjerningsmennene gjennom flere timer. Her observeres de utenfor en enebolig i Nittedal, hvor de bryter seg inn. Foto: Politiet
Elicopterul politiei a urmarit hotii mai multe ore la rand. Aici sunt observati in apropierea unei vile din Nittedal, unde au si intrat pana la urma.

Prin spate au intrat si au mai comis un furt.

Acest furt urma sa fie ultimul din totalul de 24 de furturi comise de cei doi faptasi.

Cand au iesit au inceput sa alerge cu bunurile furate in maini. Ei nu stiau ca sunt filmati de elicopterul politiei.

Au aruncat ceva din masina.

Faptasii au mers cu masina la un loc de parcare izolat unde politia crede ca au facut o sortare a bunurilor furate. Acolo au aruncat ceva din masina. Ulterior lucrurile au fost gasite si erau bunuri care apartineau victimei din imobilul in care tocmai intrasera la furat.

Politia a trimis o autospeciala pentru a-i intampina. Masina cu cei doi a accelerat si din filmare se poate vedea ca unul din cei doi arunca din mers un obiect din masina.

Politiets helikopter fanget opp at de to gjerningsmennene kastet en gjenstand ut av bilen. Dette skulle gi politiet flere viktige spor i den videre etterforskningen. Foto: Politiet
Elicopterul politiei inregistreaza momentul in care unul din cei doi faptasi arunca un obiect din masina. Acel obiect avea sa dea urme importante politiei in ancheta ulterioara.

– Ulterior s-a descoperit ca era telefonul mobil al unuia din cei doi faptasi, telefon care ne-a oferit multe urme importante in ancheta.

Dupa ce au fost filati de politie timp de mai multe ore, politia s-a decis sa-i aresteze.

Au vandut bunurile furate

– In urma retinerii celor doi am gasit o cheie de apartament la unul din ei. Respectivul ne-a dat o adresa unde am efectuat o perchezitie in aceeasi zi.

In timpul perchezitiei, politia a gasit pungi cu bijuterii, care proveneau din spargerile comise anterior.

– Din pacate pungile nu mai contineau cele mai pretioase din bijuteriile furate. Tot ce era de aur, argint sau diamante fusese vandut, iar acum mai pastrau doar bijuteriile cu valoare economica mai redusa.

Gjerningsmennene stjal med seg blant annet smykker, klokker og diverse valuta. De mest verdifulle gjenstandene ble raskt omsatt. Foto: Politiet
Faptasii au furat ceasuri, bijuterii, valuta. Cele mai valorase lucruri au fost valorificate rapid.

Cei doi faptasi au gasit un seif acasa la Remi Nordstrøm Olsen, pe care au reusit sa-l ia cu ei. In seif se aflau bijuterii si alte bunuri in valoare de peste un milion de coroane. Multe din obiecte aveau o valoare afectionala mare.

– Ceea ce imi lipseste cel mai mult sunt bunurile cu valoare afectionala mare, pe care le-am mostenit de la mama mea, de la bunici si strabunici. Lucruri pe care nu le mai poti primi inapoi. Asta este un lucru foarte enervant.

Remi Nordstrøm Olsen har mistet flere minner fra familiemedlemmer som han aldri får igjen. Foto: Espen Storsve
Remi Nordstrøm Olsen a pierdut, in urma spargerii, mai multe bunuri cu valoare afectionala mostenite de la alti membri de familie, pe care nu le va mai putea recupera niciodata.
Au fost condamnati in instanta

Barbatii au fost condamnati prin sentinta Tribunalului din Oslo la pedepse de 4 ani si 8 luni de inchisoare, pe langa plata a 2,3 milioane de coroane in despagubiri catre partile vatamate si societatile de asigurari.

Unul dintre faptasi a recunoscut toate faptele in timp ce celalalt a recunoscut doar o parte din capetele de acuzare.

Sursa: TV2.no


Nota:

Cei doi sunt cetateni romani.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu