Știri

Fortele Navale Romane in interviu cu VG : – Suntem pregatiti de lupta

Scris de Daniel Solheim

Constanta: De pe punte, conlonelul Corneiul Pavel priveste peste intinderea Marii Negre. Daca putin va incerca ceva, el si NATO sunt pregatiti.

Echipajul navei se opreste si ia pozitie de salut oficial cand Pavel, cel mai inalt ofiter dupa rang, face primii pas pe rampa spre fregata Regele Ferdinand.

– Urmarim indeaproape situatia din Ucraina. Suntem in alerta maxima si ne preocupam sa crestem gradul nostru de pregatire. Suntem gata de lupta, spune colonelul Corneliu Pavel din cadrul Fortelor Navale Romane, in dialog cu VG.

Bate un vant rece pe puntea vasului de razboi. Plin de intelepciune, barbatul cu ochii albastri ca gheata ne explica cu cum alianta militara isi arata prezenta si capacitatea de aparare in zona.

Comandamentul fortelor navale din Romania, tara membra in NATO, joaca acum un rol important pentru cu portul Constanta este cel mai mare port din Marea Neagra.

Constanta: Acest port este cel mai mare din port din Marea Neagra. Aici se afla si baza marinei romane cu doua fregate si cinci nave de deminare

Tensiunea dintre tarile NATO si Rusia devine tot mai accentuata. Sambata, Putin a afirmat ca sanctiunile economice impuse de tarile vestice sunt echivalente unei declaratii de razboi.

Pavel isi doreste ca situatia sa se detensioneze, dar, in acelasi timp, fortele navale sunt pregatite sa se apere acolo unde va fi nevoie.

– Urmarim situatia 24/7. Nu putem spune detalii despre statutul din acest moment, doar ca acesta a fost ridicat. Numarul marinarilor si al navelor este acelasi, dar am trecut la un alt nivel de alerta si am crescut nivelul pentru pregatirea de lupta la soldatii nostri.

George-Victor Durea, capitanul fregatei Regele Ferdinand

– Daca Rusia va incerca ceva, va pierde?

– Noi facem parte din cea mai puternica alianta militara din lume. Si avem trei parteneri NATO la Marea Neagra: Bulgaria, Turcia si Romania, raspunde el.

Datorita situatiei din Ucraina, si Norvegia a contribuit cu fregata „KNM Fridtjof Nansen”, care din luna ianuarie a patrulat in Marea Mediterana.

Marea Neagra este inconjurata de sase tari cu coaste la mare. Trei dintre acestea sunt membre NATO: Romania, Bulgaria si Turcia. Ucraina, Georgia si Rusia nu sunt membre NATO.

Partea de vest a Marii Negre, pe care o aveti pe harta de mai jos, apartine tarilor membre in NATO, Romania si Bulgaria. Rusia domina in Nordvest.

Putin se orienteaza spre oreasele ucrainiene importante de la Marea Neagra. De curand, Rusia a cucerit portul Kersjon si multi cred ca Odessa este urmatorul oras pe lista.

Presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky crede si el ca Rusia va incerca sa puna sub control Odessa. Intr-un video publicat duminca, Zelensky sustine ca fortele ruse se pregatesc sa bombardeze orasul.

– Daca Rusia cucereste Odessa, cum va fi influentata situatia din Marea Neagra?

– Am urmarit cu atentie pe vecinul nostru din est. In scenariul cel mai rau, despre care vorbesti, noi si partenerii nostri din NATO vom actiona in conformitate cu deciziile politice care vor fi luate, spune Pavel.

Daca Rusia cucereste Odessa, atunci isi adjudeca controlul asupra celor mai importante porturi la Marea Neagra. Asta asigra lui Putin atat teritoriu fizic cat si control asupra aprovizionarii pe calea apei.

Portul Constanta
Portul Constanta

Ceea ce il ingrijoreaza pe Putin, este faptul ca cele cinci state din jurul Marii Negre, care fie sunt membre NATO, fie au ambitii de a deveni membre, constituie o amenintare la interesele de securitate ale Rusiei.

– Vom evita ca un singur centimetru al unei tari NATO sa fie afectat. Dar asta nu este o decizie militar, ci o decizie politica, care va fi luata de NATO si de tarile respective. Ca parte din apararea Romaniei, noi suntem pregatiti de actiune.

El subliniaza ca situatia se linisteste si ca invazia se opreste. Pavel caracterizeaza ceea ce s-a intamplat pana acum drept atrocitati.

Colonelul Pavel spera ca nu existe o escaladare a conflictului – dar se pregateste pentru cei mai rea situatie

Colonelul Pavel explica imaginea de fond a tensiunii din Marea Neagra:

– Incepand din 2014, situatia din Marea Neagra s-a inrautatit continuu, dupa invazia ilegala a peninsulei Crimeea.

Asta a facut ca Rusia sa isi asigura un mai bun acces la Marea Neagra. De atunci pana acum au avut loc manevre militare dese, atata intre tari NATO cat si tari precum Ucraina.

– Pentru a ilustra acest lucru, am avut 208 zile de prezenta a marinei in Marea Neagra.

In plus, exista mai multe conflicte in zona Marii Negre, precum prezenta soldatilor rusi in Transnistria in Moldova, mai spune el.

– Ati fost surprins de faptul ca Rusia a invadat Ucraina?

– Conform informatiilor care erau accesibile public, in plus, pe langa informatiile accesibile din partea tarilor aliate, nu putem spune ca am fost surprinsi. De aceea am luat deja o serie de masuri.

Situatia invaziei in Ucraina
Situatia invaziei in Kiev
Raportul de forte

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu