Skatteetaten Știri

Fuga de taxele norvegiene – 50 de norvegieni bogați refugiați fiscal în alte țări

Scris de Daniel Solheim

Kjell Inge Røkke și Bjørn Dæhlie sunt doar vârful icebergului. 50 dintre cei mai buni oameni de afaceri ai Norvegiei și sportivi de performanță, cu averi de 500 miliarde de coroane au fugit de impozitele norvegiene.

Peste 50 dintre cei mai bogați bărbați și femei din Norvegia s-au refugiat din calea taxelor norvegiene majorate către alte țări cu taxe mai mici. Din Elveția se raportează că mulți aleg să se mute acolo și nu doar norvegieni.

Un impozit mai mare pe avere, în combinație cu o deducere redusă pe acțiuni, un impozit mai mare pe dividende doar pentru a satisface impozitul pe avere și, la urmă, o taxă monstruoasă suplimentară, care este menită să afecteze consumul privat din companie, au fost lovitura de grație pentru Kjell Inge Røkke și Bjørn Dæhlie. Și când își va muta Gustav Magnar Witzøe cele 45 de miliarde pe care le deține?

Publicația Kapital a întocmit anul trecut o listă cu cei mai bogați miliardari norvegieni din exil și a ajuns la un total de aproape 400 miliarde în valori. Adăugând și 45 de miliarde ale lui Kjell Inge Røkke (avere crescută de la 36,6 miliarde anul trecut) și o solidă creștere a valorii averii lui John Fredriksen (poate la 140 miliarde față de 114 miliarde cât avea anul trecut) și câteva alte persoane care se numără printre cei mai bogați oameni ai Norvegiei, vorbim acum de aproximativ 500 miliarde de coroane norvegiene al căror stăpâni stau departe de Norvegia.

Dæhlie s-a mutat mai întâi la Bø i Vesterålen înainte de a alege să se mute la Zug în Elveția. Røkke zboară direct la Lugano, în Elveția. Deocamdată, Øystein Stray Spetalen a ales să rămână în Norvegia. Iată ce a declarat el față de publicația DN (Dagens Næringsliv):

„Eu nu am de gând să stau într-o ogradă în Elveția vreo cinci-zece ani pentru a economisi banii de taxe. De ce aș face așa ceva? Pentru a-i lăsa urmașilor care vor folosi banii economisiți pe niște prostii? Așa ceva nu fac.”

Holta a economisit o jumătate de miliard

Spetalen a făcut caz de Kjetil Holta, care își administra averea în valoare de 5 miliarde din Belgia.

”Nu am nevoie să locuiesc în Belgia. Ești prost la cap dacă vrei să locuiești în Belgia. Dacă alegi să locuiești în Belgia, atunci meriți fiecare coroană pe care ai economisit-o de la taxe, este o țară groaznică. Ce faci tu în Belgia într-o sâmbătă?”

Holta a emigrat în 2009 când a spus că este lipsit de sens să plătești 30-40 de milioane de coroane pe an pentru a locui în Norvegia. Anul trecut, el estima că ar fi economisit o jumătate de miliard prin faptul că s-a stabilit în Belgia, înainte de a se muta în Elveția.

Øystein Stray Spetalen nu a răspuns solicitărilor din partea publicației Finansavisen în legătură cu afirmațiile făcute după ce Kjell Inge Røkke s-a mutat în Elveția.

Zece dintre norvegienii cu cele mai mari averi, care au ales să părăsească Norvegia (Lista poate fi consultată pe site-ul sursă)
Cipru, Elveția și Marea Britanie

Dar foarte mulți dintre norvegienii cu multe resurse au procedat precum Røkke, Dæhlie sau Holta. Jon Fredriksen s-a mutat devreme, iar Cipru nu a fost o destinație la întâmplare. Motivul lui Torstein Hagen, de a locui în Elveția cu cele 30 de miliarde ale sale, nu a ascuns faptul că se gândea să se mute înapoi în Norvegia pentru că economisise destui bani în anii în care a locuit acolo, potrivit publicației Kapital.

În ce-l privește pe Ole A. Halvorsen, mutarea sa in Statele Unite trebuie luată în considerare într-o măsura mai mare ca un drum de carieră în domeniul afacerilor financiare, ceea ce i-a adus 56 de miliarde.

Mutarea fiicei lui Stein Erik Hagen în Elveția, trebuie văzută, însă, ca un caz concret de refugiere fiscală pentru 33 de miliarde de coroane. Același lucru este valabil și pentru fondatorii firmei Pareto, Svein Støle (13,2 miliarde) și Anders Endresen (1,6 miliarde), al căror domiciliere în Elveția nu poate fi explicată decât cu refugierea fiscală.

Nu este aleatoriu nici faptul că proprietarul companiei PE, Christian Sinding, locuiește în Elveția cu cele 13,2 miliarde pe care le deține. Acolo locuiesc și Hugo Maurstad și Hans Herman Horn.

Peter Smedvig a ales de mult să se mute în Marea Britanie cu cele 10 miliarde. Arne și Peter Wilhelmsen au ales, de asemenea, Marea Britanie, în timp ce Bent Chr. Wilhelmsen a ales Elveția, cu valori de 8,75 miliarde, potrivit publicației Kapital.


Relocare datorită impozitelor/taxelor

Când o persoană rămâne temporar în străinătate, aceasta va continua să fie rezidentă fiscală în Norvegia, conform legislației interne norvegiene. Dacă, pe de altă parte, persoana își are reședința permanentă în străinătate, aceasta poate, în anumite condiții și după o perioadă de timp, să fie expatriată fiscal. 

Atunci când contribuabilul a fost rezident în Norvegia timp de cel puțin zece ani în timpul vieții sale înainte de a părăsi Norvegia, se poate considera că persoana în cauză s-a mutat în scopuri fiscale cel mai devreme după sfârșitul celui de-al treilea an de venit după ce el/ea se mută din Norvegia. 

Relocarea în scopuri fiscale necesită, de asemenea, ca contribuabilul să nu rămână în Norvegia mai mult de 61 de zile în fiecare dintre cei trei ani de venit și ca nici contribuabilul, nici familia sa apropiată să nu dispună de locuințe în Norvegia. 

Dacă vă mutați într-o țară cu un tratat fiscal, puteți, în anumite condiții, să vă păstrați casa anterioară și să scurtați semnificativ perioada de mutare. O persoană care s-a mutat în scopuri fiscale (după perioada de trei ani) va putea deveni rezidentă în scopuri fiscale din nou, dacă rămâne în Norvegia mai mult de 183 de zile într-o perioadă de 12 luni sau 270 de zile într-o perioadă de 36 de zile. -perioada lunara. El poate sta în medie 90 de zile pe ani în Norvegia fără a deveni rezident în Norvegia în scopuri fiscale.

Sursa: Capital


Milionari din sport au plecat

Arne Fredly a plecat la Monaco la scurt timp după ce a început ca investitor. Acolo locuiesc și Endre Røsjø, Kristian Siem și Magne Jordanger – toți cu câteva miliarde, precum și Alexander Vik, care a fost foarte bogat, dar ale cărui valori par acum incerte.

Moștenitorii Odfjell, Marianne și Helene Odfjell, trăiesc de mult în Marea Britanie împreună cu oameni de afaceri din industria transporturilor precum Niels G. Stolt-Nielsen și Morten Høegh. Acolo locuiesc și Tor Olav Trøim, Per G. Braathen și Julia Smedvig.

Banii vechi sunt un lucru, dar și banii noi se refugiază. La fel precum, Ketil Sandhaug, care anterior a locuit în Fredrikstad și Tønsberg, fost broker care a construit și vândut Geomatikk pentru aproape 2 miliarde. A fost în Elveția în același timp în care banii erau în cont.

Unii au încercat să facă evaziune fiscală în Norvegia. Bjørn Dæhlie a făcut localitatea Bø deosebit de faimoaså înainte de a alege Elveția. Alți bogați care s-au refugiat la Bø sunt Einar Sissener, Benn Eidissen și Richard Storvestre.

Mai mulți sportivi au explicat că concurează „în străinătate”, așa că atunci trebuie să locuiască și „în străinătate”. Refugierea fiscală a lui Henrik Kristoffersen în Austria a fost explicată în acest mod. Mai târziu, și Alexander Aamodt Kilde a urmat aceeași cale. Înaintea lor, Aksel Lund Svindal a mers pe aceeași cale înainte de a se muta înapoi în Norvegia, deoarece nu mai era atât de mult de economisit.

Thor Hushovd s-a mutat la Monaco cu milioanele sale din ciclism. Ole Einar Bjørndalen a mers acolo banii obținuți din cariera sa, iar înaintea lui a fost câștigătorul olimpic Hans Petter Buraas, care s-a mutat acasă cu mult timp în urmă.

sursa: finansavisen.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu