Integrare Muncă Știri

Greva angajatilor municipali se incheie: – Foarte nefericit!

Scris de Daniel Solheim

Sindicatul Unio confirma faptul ca guvernul a decis incheierea grevei angajatilor municipali prin conciliu fortat de salarizare pentru grevistii din sectorul municipal.

La ora 16.00, ministrul muncii si socialului, Torbjørn Røe Isaksen a chemat partile combatante la o sedinta.

Inainte de ora 17.00 liderul grevistilor din sindicatul Unio, Steffen Handal a confirmat fata de TV2 ca guvernul a intervenit prin conciliu fortat de salarizare.

Greva angajatilor municipali, care a durat din 27 mai, a cuprins deja 22.667 de membri ai sindicatului Unio, dintre care 1891 in Oslo. Membrii care au fost chemati la greva sunt profesori, lucratori in sanatate si angajati ai unor institutii publice precum bibliotecile.

– Problematic

– Pentru mine este total nefericit faptul ca guvernul intervine in acest conflict. Eu consider ca este problematic faptul ca sindicatul angajatorilor KS nu a incercat sa gaseasca solutii. Ma intreb daca KS are intr-adevar un plan de a rezolva problemele faptice, spune Handal in dialog cu TV2.

SKUFFET: Streikeleder i Unio Steffen Handal er svært skuffet over at regjeringen griper inn i streiken.
Liderul sindicatului Unio, Steffen Handal este dezamagit de faptul ca guvernul a intervenit in conflictul de munca

Liderul grevistilor subliniaza ca sindicatul sustine decizia guvernului, dar nu ascunde faptu ca atat el, cat si grevistii sund dezamagiti.

– Sunt suparat si nu inteleg cum vor reusi sa recrutam forte de munca suficiente pentru municipalitati de-acum inainte, mai spune Handal.

– Aici au cautat cu lumanarea…

Greva se inchie nu datorita cadrelor didactice sau a asistentilor medicali, ci datorita masinistilor de la o statie de reciclare a deseurilor din Fredrikstad.

– Aici au cautat cu lumanarea pana au gasit ceva, care, dupa parerea lor, ar pune in pericol viata si sanatatea, spune Handal.

Intr-un comunicat de presa, ministerul muncii iformeaza ca in data de 3. iunie au primit o sesizare de la municipalitatea Fredrikstad in legatura cu faptul ca ar exista o situatie la FREVAR, o firma care detine si opereaza instalatia de procesare pentru reciclarea energiei si deseurilor, instalatie care apartine municipalitatii.

Instalatia a fost inchisa datorita grevei.

– In timpul zilei de vineri, pompierii au descoperit faptul ca exista un pericol iminent ca deseurile sa se aprinda si sa declanseze un incendiu in instalatia de reciclare. Seful pompierilor a sesizat despre situatie, caracterizand-o ca fiind foarte grava, spune ministerul.

In cazul declansarii unui incendiu, personalul de stingere ar putea fi expus unui risc major care poate duce la periclitarea vietii si a sanatatii. Doar personalul care se afla in greva poate gestiona aceasta situatie, sta mai departe in sesizare.

– Am fost generosi

Liderul grevei spune ca acest conciliu fortat de salarizare rezolva situatia pe moment, dar nu pe termen lung.

– Noi am facut greva intr-un mod responsabil si rezonabil. Am fost foarte generosi de data asta, spune Handal.

Ministrul muncii, Torbjørn Røe Isaksen spune, in dialog cu TV2, ca exista doar un motiv pentru care guvernul intervine intr-un conflict de munca.

– Si acela este pericolul la viata si sanatate. In aceasta situatie concreta exista o situatie grava la o statie de reciclare in Fredrikstad. Ei considera ca exista un pericol de incendiu deosebit de grav, iar asta, in sine, a facut ca eu sa chem partile la o sedinta, spune Røe Isaksen.

– Pericol acut.

Ministrul spune ca, daca partile nu au reusit sa rezolve situatia, guvernul a fost nevoit sa intervina.

– Guvernul nu intervine pentru ca ar avea vreo parere asupra nivelului salariilor sau a cerintelor, noi intervenim exclusic doar pentru ca partile n-au reusit sa rezolve o situatie, in care, ca in acest caz, exista un pericol acut de incendiu la o instalatie de reciclarea a deseurilor in Fredrikstad, spune Røe Isaksen.

GRIPER INN: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen griper inn i kommunestreiken med tvungen lønnsnemnd.
Ministrul muncii, Terje Røe Isaksen a intervenit in greva angajatilor municipali prin conciliu fortat de salarizare

KS si municipalitatea Oslo au ajuns la un acord cu celelalte trei uniuni sindicale, LO, YS si Akademikerne, dar nu cu Unio. Propunerea cu care Unio nu a fost de acord, a fost un supliment salarial de 2,8%, care este cu 0,1 puncte procentuale peste acordul general in vigoare.

Zece municipalitati regionale

Greva angajatilor municipali a luat amploare incepand de marti.

Zece municipalitati regionale, printre care Oslo, si municipalitatile Alta, Bærum, Bergen, Bodø, Fredrikstad, Haugesund, Kristiansand, Porsgrunn, Trondheim, Stavanger, Levanger, Ringsaker, Sunnfjord, Tønsberg si Ålesund au fost afectate de greva.

sursa: TV2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu