Media Sănătate Știri

Guvernul da unda verde pentru vaccinarea copiilor cu varste intre 12 si 15 ani.

Scris de Daniel Solheim

In plus, prim-ministrul Erna Solberg anunta ca Norvegia ramane la etapa a treia din planul de redeschidere a societatii: – Am calculat gresit, spune prim-ministrul in ce priveste cresterea numarului de infectii.

– Situatia seete imprevizibila si multi copii lipsesc din nou prea mult de la scoala. Nu asa am dorit sa fie situatia acum, spune prim-ministrul Erna Solberg in timpul conferintei de presa de azi.

Ea arata ca cresterea numarului de infectii din ultima saptamana este im mod clar cea mai mare in categoria de varsta 13 – 19 ani. In saptamana care a trecut, numarul de infectii a crescut cu 174 la suta in aceasta categorie de varsta.

– O continuare a procesului de redeschidere in acest moment, ofera un risc pentru mai multe infectii. Noi am calculat gresit modul in care vom putea mentine scolile in activitate cu varianta mai contagioasa delta, continua Solberg.

Ea informeaza, in acelasi timp, ca guvernul a hotarat ca vaccinul sa fie oferit copiilor si tinerilor cu varste intre 12 si 15 ani.

Acestei categorii de varsta i se va oferi, in prima instanta, o doza de vaccina, in conformitate cu recomandarile Directiei de Sanatate.

– O doza de vaccin pentru categoria de varsta 12-15 ani va reduce atat riscul de imbolnavire cu forme grave de covid, cat si riscul de avea reactii adverse la nivelul muschiului inimi, care apar, in primul rand, dupa rapel, a explicat directorul FHI, Camilla Stoltenberg.

– Recomandarile specialistilor sunt ca copiii si tinerii de 12-15 ani vor avea mai multe avandate decat dezavantaje prin vaccinare. Vaccinul pate contribui de aasemnea, la o viata de zi cu zi mai normala pentru aceasta categorie de varsta, a spus prim-ministrul.

Mai departe, Erna Solberg a anuntat urmatoarele:

  • Norvegia ramane la etapa a 3-a a planului de redeschidere a societatii – planul, in continuare, este ca sa se treaca peste etapa a 4-a , iar dupa etapa 3 sai se treaca la ceea ce este numit „o viata de zi cu zi normala cu o alerta accentuata”

  • Municipalitatilor li se recomanda introducerea codului galben de risc in scoli, in cazul in carea aceasta masura va duce la o prezenta mai crescuta a elevilor la scoala

  • Guvernul doreste sa evalueze daca certificatul corona va deveni verde abia dupa a doua doza de vaccin

  • Guvernul va modifica in curand obligativitatea carantinei, astfel incat doar membrii din aceeasi gospodarie si alte persoane asemanatoare sa fie supuse carantinei.

– Chiar daca ramanem la etapa a 3-a, ne indreptam spre o viata de zi cu zi normal, dar cu un grad mai ridicat de alerta, spune prim-ministrul.

Ea arata ca cel mai important factor pentru continuarea redeschiderii este ambitia de a ajunge la un grad de vaccinare completa de 90 % in randul populatiei adulte.

– Putem ajunge acolo la sfarsitul lunii, dar sunt date, nu date calendaristice care decid acest lucru, adauga ea.

Solberg vine cu un apel clar catre cei nevaccinati

Directorul FHI, Camilla Stoltenberg, spune in timpul conferintei de presa ca varsta mediana pentru persoanele internate in intervalul saptamanilor 31 – 34 era de 46 de ani. In categoria de varsta 0-17 ani au fost inregistrate nou internari noi.

– Din cei 167 de pacienti noi din ultimele patru saptamani, carora le cunoastem statutul de vaccinare, 66 la suta nu erau vaccinati. 15 la suta din persoanele internate erau partial vaccinate iar 20 la suta aveau vaccinare completa, spune Stoltenberg.

Pintre persoanele internate care au vaccinare completa, sunt in medie pacienti varstnici, infomeaza ea.

– Acestia au o varsta mediana de 75 de ani, deci cu mult mai in varsta decat ceilalti.

Catre toti cei care nu sunt vaccinati, primul ministru vine cu un apel clar:

– Catre voi, care ati ales sa amanati vaccinarea: Avem o crestere a infectiei in societate, cei mai multi care acum sunt internati in spitalele noastre sunt adulti nevaccinati. Multi dintre pacientii internati sunt tineri in comparatie cu internarile anterioare, spune Solberg.

Incidenta in crestere a infectiilor

Miercuri au fost inregistrate 1640 de cazuri noi de infectie in Norvegia. Asta inseamna cu 304 cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile, care era la 1336.

Critica in urma situatiei haotice datorita infectiilor din scoli

Miercuri, directorul FHI, Camilla Stoltenberg a recunoscut ca redeschiderea scolilor nu a mers conform planului – printre altele pentru ca scolile nu au primit testele rapide suficient de repede.

De la inceputul anului scolar, mai multe municipalitati au avut probleme cu focare de infectie intre copii si tineri. Afirmatia lui Stoltenbeg vine in urma faptului ca mai multe municipalitati au tras semnale de alarma ca au probleme cu testarea, ancheta epidemiologica si vaccinare in acelasi timp.

Pentru a oferi sprijin municipalitatilor care nu mai au capacitate suficienta, scolile si gradinitele au folosit mult timp pentru anchete epidemiologice.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu