Știri

Guvernul dorește scurteze perioada de plată a prestației ”kontantstøtte” cu 4 luni

Scris de Daniel Solheim

Părinții cu copii mici au în prezent dreptul la ”kontantstøtte” timp de 11 luni. Acum, această prestație va putea fi redusă la 7 luni.

Ai un copil cu vârsta între 1 an și 2 ani care nu merge la grădiniță cu normă întreagă? Atunci ai dreptul la ”kontantstøtte” – prestația pentru copii care nu merg la grădiniță. Această prestație este de până la 7500 de coroane pe lună.

Dar, guvernul dorește să abroge ”kontantstøtte“ pentru copii cu vârste între 20 și 23 de luni.

Asta înseamnă că doar părinții cu copii care au vârste între 13 și 19 luni vor mai avea dreptul la ”kontantstøtte”, relatează VG.

Această decizie este rezultatul unui compromis între Partidul Laburist (Ap) și Partidul de Centru (Sp), potrivit publicației.

Tonje Brenna de la Ap este ministrul educației. Ea dorește să elimine complet această prestație. Kjersti Toppe de la Sp este ministrul femiliei și copiilor. Ea dorește să continue plățile acestei prestații.

Nou reglementare este o modificare a promisiunilor electorale ale Ap și Sp. Partidele au fost, de fapt, de acor să elimine această prestație pentru copiii cu vârste între 18 și 24 de luni. În schimb, doreau să ofere o prestație pentru copii mici părinților care au depus cereri pentru un loc la grădiniță dar nu au primit.

Tonje Brenna este mulțumită că s-a ajuns la un acord.

Tonje Brenna este mulțumită cu acordul dintre Ap și Sp în vederea reducerii prestației ”kontantstøtte” . Foto Terje Bendiksby/NTB

– Pentru familii înseamnă că ori au ”kontantstøtte” ori un loc la grădiniță, spune ea.

Dar Olaug Bollested, liderul Partidului Popular Creștin (KrF) este profund dezamăgită. Guvernul atacă posibilitatea familiei de a alege, spune Bollestad.

– Mă șochează faptul că este posibil să fii atât de în contratimp cu ceea ce își doresc familiile. Dacă dorim ca populația să aibă copii, trebuie să prioritizăm reglementări care să simplifice această alegere. ”Kontantstøtte” este o astfel de reglementare, spune Bollestad în dialog cu NTB.

sursa: Klartale.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu