Știri

Guvernul propune modificări ale subvenției la energie electrică

Scris de Daniel Solheim

Miercuri seara, guvernul norvegian a prezentat propuneri de modificări ale subvenției la energie electrică. Sunt propuse mai multe modificări cu scopul de a face ca subvenția să fie mai previzibilă și mai exactă.

Cum va arăta noua schemă de suvenție pentru consumatorii privați:

 • subvenția se prelungește până la finele anului 2024.
 • punctul de activare a subvenției rămâne același ca în prezent, 70 øre/kWh
 • subvenția va fi pusă la 90 % peste 70 de øre pentru tot anul. Acum subvenția este de 80 % peste 70 de øre în lunile de vară
 • în prezent, consumatorii sunt compensați în baza unui consum mediu lunar. Acum compensarea se va face de la o oră la alta. Acestă schemă nu va fi introdusă însă, decât abia la 1. septembrie.
Criză energetică și prețuri mari

Se propune ca plata subvenției la energie să se calculeze în funcție de prețul de la o oră la alta a energiei electrice, ca gradul de subvenționare să fie majorat la 90 % peste 70 de øre pentru tot anul și ca schema de subvenție să fie prelungită până la finalul anului 2024, a anunțat guvernul într-un comunicat de presă.

– Măsurile pe care le prezentăm astăzi ar trebui să ofere oamenilor încredere că comunitatea va continua să ajute într-o perioadă de criză energetică și prețuri mari la energie electrică. Acestea sunt îmbunătățiri care înseamnă că comunitatea preia o parte mai mare din facturile de electricitate ale oamenilor. Calcularea subvenției pentru energie electrică de la oră la alta înseamnă că primești subvenție pentru energie electrică pentru cât costă de fapt electricitatea pentru ora în care o folosești, spune prim-ministrul Jonas Gahr Støre.


Modificările specifice care au fost propuse:
 • Trecerea la calculul oră cu oră: în ultimele luni au exitat fluctuații de preț între diferite zile și săptămâni, care au afectat prețul mediu lunar și nivelul subvenției pentru energie electrică. Subvenția va urmări acum prețul orar al energiei electrice și va fi activată când prețul acesteia depășește 70 de øre/kWh. Asta înseamnă că subvenția va reflecta și mai îndeaproape consumul și va proteja consumatorii împotriva prețurilor orare mari
 • Noi așteptări față de companiile energetice: pentru a asigura faptul că consumatorii vor ști cât au de plătit în realitate, provocăm acum furnizorii de energie electrică să arate cât costă prețul energiei electrice de la oră la oră, inclusiv subvenția. Guvernul va impune condiții, dacă va fi necesar, ca aceste informații să reiasă din comunciarea companiilor energetice cu clienții proprii.
 • Modificare la 90 % subvenție pentru tot anul: Guvernul a afirmat că subvenția va dura atâta vreme cât prețurile energiei electrice vor fi la un nivel extraodrinar de mare și că schema de subvenționare va fi prelungită până la finalul anului 2024.
 • Agricultură și voluntariat: Subvenția energetică actuală pentru agricultură este prelungită până la finalul anului 2024. Subvenția pentru organizațiile de voluntariat vor avea același grad de compensare ca cel al gospodăriilor private și este continuat până la finalul anului 2024.
 • Rețele private: Rețelele private care nu au cerința de concesiune, deseori denumite și rețele locale, sunt acum incluse în schema de subvenție pentru energie electrică. Aceasta va fi apoi plătită consumatorului care este înregistrat la punctul de contorizare care este conectat la compania care deține rețeaua locală.
 • Modificări ale regimului de preț fix pentru viața de afaceri: dorim să facilităm contracte cu preț fix la consum variabil, astfel încât să nu fie nevoie să se facă o înțelegere prealabilă câtă energie să achiziționeze consumatorii la preț fix și când. Propunem ca firmele industriale care anterior au putut încheia contracte pe 7 ani sau mai lungi, să aibă posibilitatea de a încheia contracte la preț fix pentru perioade mai scurte (minim trei ani).
 • Gospodării private care sunt clienți ale centralelor termice locale: Guvernul va implementa o schemă de subvenție la cerere pentru gospodăriile private care sunt clienți ai centralelor termice locare fără concesiune care se bazează pe curent electric. Această schemă va asigura subvenția energetică unei grupe de gospodării care nu au beneficiat de subvenție până acum.
 • Guvernul va institui un grup de lucru format din experți: care va evalua sistemul actual de stabilire a prețurilor energiei electrice. Grupul va evalua care măsuri pe termen scurt și lung vor asigura consumatorilor prețuri mai reduse și mai previzibile. Grupul de experți va fi condus de directorul general Inge Gran de la Sintef Energi și va prezenta Guvernului un raport până la data de 15 octombrie.

sursa: guvernul Norvegiei


Miercuri seara, premierul Jonas Gahr Støre, împreună cu ministrul finanțelor Trygve Slagsvold Vedum și ministrul petrolului și energiei, Terje Aasland, au prezentat noile măsuri.

– Aceste măsuri vor da populației încrederea că comunitatea va continua să preia o parte însemnată din factura de energie electrică într-o perioadă de criză energetică cu prețuri mari, fluctuante ale energiei electrice, spune Støre.

Include mai mulți

Majorarea la 90 % și prelungirea schemei de subvenție până la sfârșitul anului 2024 sunt modificări valabile și pentru schemele de subvenție din agricultură, cultură și voluntariat. În același timp, guvernul ia măsuri pentru a include și mai mulți consumatori în schema de subvenționare pentru gospodării.

Se lucrează la o schemă de subvenționare care să includă și consumatorii din rețelele energetice private, care în prezent nu primesc subvenția în acest moment. Această propunere este trimisă la audieri publice.

Va fi instituit și un grup de experți care să evalueze modul în care sunt stabilite prețurile la energie electrică.

– Acum ne vom uita le diferite modificări ale sistemului care pot influența stabilirea prețului energiei în timp. Printre altele, se va evalua o zonă proprie de preț pentru cablurile care merg în străinătate, o diferențiere a piețelor spot de energie în ce privește consumul domestic și schimbul de energie electrică, pârghii pentru limitarea exportului de energie când gradul de umplere al rezervoarelor hidroenergetice multianuale deviază de la gradul median de umplere și diferite tipuri de taxe pentru transportul energiei electrice, a declarat ministrul de finanțe, Trygve Slagsvold Vedum.

sursa: børsen.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu