Știri

Guvernul simplifică puțin condițiile pentru obținerea de împrumuturi ipotecare pentru locuințe

Scris de Daniel Solheim

Condițiile pentru cei care doresc să obțină credite pentru locuințe vor fi mai ușoare, chiar dacă Inspecția Financiară (Finanstilsynet) a cerut guvernului înăsprirea condițiilor.

Norvegienii sunt pe primul loc în lume la împrumuturi, iar nivelul datoriilor față de bănci i-a îngrijorat pe politicieni și Inspecția Financiară ani la rând.

Din acest motiv există un regulament al împrumuturilor care, în primul rând, prezintă o serie de condiții pentru cei care doresc să solicite un împrumut cu garanție pe imobil (împrumut ipotecar).

Mai multe din condiții vor fi modificate cu începere de la 1. ianuarie 2023:

  • solicitanții pot suporta o creștere mai mică a ratei dobânzii:
    • băncile nu vor mai fi nevoite să ia în considerare că clienții trebuie să poată suporta o creștere cu până la 5 % a ratei dobânzii de referință. Condiția este modificată la 3%, dar clientul trebuie să poată suporta o creștere a dobânzii cu până la 7 %.
  • va fi mai ușor să cumperi mai multe locuințe în Oslo:
    • clienții care doresc să cumpere o locuință secundară nu vor mai fi nevoiți să prezinte până la 40 % capital propriu în Oslo. Condiția pentru a doua locuință va fi redusă la 15 %.

Inspecția Financiară a considerat că nimeni nu ar trebui să poată împrumuta mai mult de 4,5 ori venitul propriu, dar guvernul menține cerința actuala de 5 ori venitul propriu.

– Nivelul ridicat al împrumuturilor din gospodăriile norvegiene constituie în continuare o vulnerabilitate a sistemului financiar. De aceea menținem condiția pentru practica de acordare a împrumuturilor de către bănci, dar facem ajustări pentru a potrivi condițiile la situația economică actuală, a spus ministrul finanțelor, Trygve Slagsvold Vedum.

Agenții imobiliari sunt mulțumiți

Prețurile locuințelor au scăzut neobișnuit de mult mai multe luni la rând, iar rata dobânzii de referință crește vertiginos.

Industria imobiliară a avertizat împotriva frânării bruște în domeniul imobiliar în cazul în care guvernul va ține cont de recomandările Inspecției Financiare de a înspri condițiile pentru obținerea împrumuturilor.

Norges Eiedomnsforbund susține că modificările de la 1 ianuarie vor reduce riscurile unei scăderi abrupte a prețurilor imobiliare.

– Acest lucru va contribui la o dizolvare a nesiguranței legate de finanțarea achizițiilor de locuințe și va simplifica obținerea finanțărilor intermediare necesare. Acest lucru este important pentru a menține activitatea în domeniul pieței imobiliare, a declarat managerul asociației Norges Eiendomsforbund, Carl O. Geving.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu